В Англії пенсіонер знайшов у полі римську монету вартістю майже 8 тисяч доларів

    253

    У Великобританії 59-річний пенсіонер Пол Кейпвелл знайшов на полі за допомогою металошукача рідкісну срібну монету, яку оцінили в £6000 (приблизно 7 812 доларів). Про це повідомляє ВВС News.

    Монета була випущена римським імператором Траяном у 107 році нашої ери після вилучення з обігу зношених республіканських монет. Чоловік знайшов її на території англійського графства Кембріджшир ще у листопаді 2022 року.

    «Я відвідую те саме поле понад 20 років і виявив кілька римських і середньовічних монет <…> Всього в 5 метрах від машини я отримав сигнал, і на глибині 8 дюймів (20,32 см. — «Всвіті») я знайшов срібну римську монету», – поділився володар знахідки.

    Монету продадуть на аукціоні у Лондоні найближчими днями. Пенсіонер розповів, що планує розділити виторг від її продажу із землевласником та витратити свою частину або на новий металодетектор, або на операцію на серці.

    А в Італії вчені знайшли скарб римських монет віком 2000 років, який міг бути захований солдатом під час кривавої громадянської війни. Скарб складався зі 175 срібних монет, римських денаріїв, що сьогодні еквівалентно десяткам тисяч доларів. Гроші були заховані в теракотовий горщик і напевно були закопані навмисно. Його виявили у 2021 році, але тримали відкриття у секреті, щоб можна було повністю дослідити місце знахідки.



    • інші новини