SpaceX показала яскраві кадри у високій якості п’ятого польоту Starship

    623

    Компанія SpaceX у соцмережі X (колишня Twitter) поділилася свіжими високоякісними знімками першого ступеня Super Heavy та корабля Starship під час здійснення ними п’ятого тестового польоту, що відбувся 13 жовтня 2024 року. Політ був по-справжньому історичним. Надані кадри відображають кілька моментів цього польоту.

    На першому кадрі видно процес відділення корабля Starship від першого ступеня Super Heavy. Корабель вже запустив двигуни (ракета відокремлюється «по гарячому» — вже із запущеними двигунами) і розпочався процес відділення. На корпусі Super Heavy виразно видно штир, за який ферма обслуговування пізніше підхопить перший ступінь (з іншого боку ступеня є такий самий штир), а також ґратчасті закрилки, які допоможуть ступеню спланувати у бік ферми.

    На наступному кадрі знято корабель при вході в атмосферу, що веде до розігріву його оболонки до тисяч градусів.

    На третьому кадрі Земля видно на тлі корабля. Під час попереднього невдалого для корабля четвертого тестового польоту, цей елемент ракети сильно обгорів і зруйнувався. У цей політ компанія подбала, щоб вона мала можливість стежити за цим елементом на всіх ділянках польоту.

    Четвертий кадр показує хвостову частину корабля на тлі Землі та Сонця. Пізніше корабель увійде в атмосферу та успішно спуститься на воду в Індійському океані.

    Ще одним героєм події, що стоїть у тіні, можна назвати мережу супутникового інтернет-зв’язку SpaceX Starlink. Без постійного швидкісного каналу зв’язку, що надається мережею Starlink, усі пов’язані з польотом корабля кадри могли б зовсім не з’явитися. Дані з камер та датчиків Starship постійно передавалися на Землю через мережу Starlink. Яскраві та барвисті кадри першого ступеня та корабля у русі – це також заслуга SpaceX з вибудовування угруповання Starlink.