Марсохід Perseverance зняв сонячне затемнення з поверхні Червоної планети

    88

    Марсохід Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США Perseverance продовжує робити вражаючі знімки та передавати їх на Землю. Наприкінці минулого місяця ровер повернув камеру Mastcam-Z у бік неба і зміг сфотографувати сонячне затемнення, коли Фобос, один із двох супутників Марса, частково закрив собою світило. На серії знімків, створених 30 вересня, можна чітко розглянути контури мініатюрного супутника Марса.

    Габарити Фобоса приблизно 27х22х18 км і він обертається на виключно близької відстані від планети – всього 6 тис. км. Для порівняння, супутник нашої планети Місяць знаходиться від Землі на відстані 384 тис. км. Фобос обертається з великою швидкістю, встигаючи зробити три оберти навколо Марса протягом дня.

    Хоч Фобос і виглядає як астероїд, найімовірніше, він не є ним. Фактично походження супутника є головною його таємницею. Деякі вчені не вважають Фобос астероїдом, який перебуває під впливом гравітаційного тяжіння Марса, з однієї головної причини його орбіта навколо планети майже ідеальна. Якби Фобос справді був астероїдом, який пролітав повз і потрапив під вплив гравітаційного тяжіння, то, найімовірніше, він мав би неправильну орбіту.

    Сучасні теорії походження Фобоса і Деймоса, другого супутника Марса, обертаються навколо припущень, що вони були утворені з матеріалу, що залишився після формування планети. Інші вчені не виключають, що марсіанські супутники утворилися в результаті зіткнення планети з іншим космічним об’єктом.

    Що стосується свіжих фото, створених Perseverance, то це не перший випадок, коли йому вдалося відобразити сонячне затемнення. Вперше ровер зняв сонячне затемнення з поверхні Марса у квітні 2022 року, а у лютому 2024 року зробив це знову. Цікаво, що Perseverance навіть не був першим марсоходом, який зміг зняти затемнення. Ровери-близнюки Spirit та Opportunity спостерігали за прольотами Фобоса на тлі Сонця ще 2004 року, а марсохід Curiosity 2019 року навіть записав затемнення на відео.