Друга спроба: японська iSpace доставить на Місяць мініатюрний 5-кг ровер ще цього року

    44

    Японська компанія iSpace завершила складання мініатюрного місяцехода, який цього року вирушить на Місяць. Мікроровер, який отримав назву Tenacious, був розроблений європейським підрозділом iSpace у Люксембурзі і буде відправлений до Японії для інтеграції до посадкового модуля Resilience другої місії HAKUTO-R компанії iSpace.

    Tenacious є компактним апаратом з висотою 26 см, шириною 31,5 см, і довжиною 54 см. Вага мікроровера становить близько 5 кг. Він оснащений HD-камерою, яка встановлена ​​в передній частині та призначена для зйомки місячної поверхні. Управління ровером та прийняття даних з нього здійснюватиметься із наземних станцій на Землі через посадковий модуль, повідомляється на сайті Space.com

    Це друга спроба iSpace здійснити м’яку посадку на Місяць. Перша, розпочата у квітні 2023 року, закінчилася невдачею через проблеми із програмним забезпеченням. Однак компанія, спираючись на загальний інтерес до космічних місячних місій, і частково фінансована з боку Люксембурзького космічного агентства за контрактом із Європейським космічним агентством (ЄКА), продовжила свої зусилля у цьому напрямі.

    “Я радий стати свідком завершення розробки, виготовлення та фактичного відправлення на Місяць першого європейського планетохода з Люксембургу“, – сказав у своїй заяві Тадахіро Мацубара (Tadahiro Matsubara), надзвичайний та повноважний посол Японії в Люксембурзі. “Це важливий крок для уряду Люксембургу, який активно просуває індустріалізацію космічного сегменту”, – додав Мацубара.

    На Місяць Tenacious буде доставлено на борту посадкового модуля Resilience. Запуск запланований на кінець цього року з космодрому на мисі Канаверал у Флориді на ракеті SpaceX Falcon 9. Крім Tenacious, цей же посадковий модуль доставить на Місяць комерційне та наукове обладнання, внісши внесок у програму Artemis, яку очолює NASA.

    Зазначимо, що iSpace також працює над своєю третьою місією, яка вперше буде використовувати місячний модуль APEX 1.0, що знаходиться в розробці. Очікується, що ця місія буде запущена у 2026 році.