Ситуація в Україні критична: Генеральний секретар ООН вимагає фінансової підтримки

    55

    Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш виступив на Генеральній асамблеї організації, заявивши, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну майже 10 мільйонів українців змушені були залишити свої домівки.

    Гуттереш підкреслив, що повномасштабне вторгнення росії, яке почалося у лютому 2022 року, стало прямим наслідком незаконної анексії Криму і Севастополя десять років тому. Це порушення принципів ООН викликало серйозні гуманітарні наслідки, внаслідок чого цивільне населення продовжує страждати. За його словами, кількість загиблих мирних жителів перевищує 11 тисяч.

    Генеральний секретар наголосив на зусиллях ООН щодо підтримки міжнародної присутності в Україні. У 2024 році гуманітарну допомогу отримали 6,2 мільйона українців, тоді як загальна кількість тих, хто потребує допомоги, становить 15 мільйонів осіб.

    Гуттереш зазначив, що більша частина тих, хто потребує підтримки, — це жінки та дівчата. З наближенням зими, профінансовано менше ніж половину Плану гуманітарного реагування на 2024 рік. Він закликав міжнародну спільноту до активнішої підтримки.

    Гуттереш підкреслив необхідність підтримки з боку міжнародних донорів, щоб продовжити життєво важливу роботу в Україні.