SpaceX запустила першу місію Bandwagon — у космос відправили 11 комерційних та військових супутників

    205

    Вчора компанія SpaceX здійснила перший запуск у рамках програми Bandwagon, доставивши до космосу 11 комерційних та військових супутників.

    На відміну від програми Transporter із спільного запуску корисного навантаження в космос, в рамках якої космічні апарати виводяться на сонячно-синхронні орбіти, зазвичай використовувані супутниками дистанційного зондування, Bandwagon призначена для надсилання корисного навантаження на низькі орбіти навколоземні з нахилом близько 45.

    Запуск ракети-носія Falcon 9 було виконано зі стартового комплексу 39А Космічного центру ім. Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді в неділю о 19:16 за місцевим часом (у понеділок о 2:16 за київським часом). Через сім з половиною хвилин після старту перший ступінь ракети, що здійснив свій 14-й політ, здійснила м’яку посадку в зоні приземлення Landing Zone 1 компанії SpaceX на станції Космічних сил США на мисі Канаверал.

    За даними SpaceX, ракета доставила до космосу 11 космічних апаратів, включаючи супутник 425Sat KOREA для збройних сил Південної Кореї, супутники Clusters 8 і 9 HawkEye 360, а також CENTAURI-6 компанії Tyvak International, QPS-YARMI-7 Capella-14 компанії Capella Space та TSAT-1A компанії Tata Advanced Systems Limited. Компанії заявили, що обрали для запуску своїх супутників програму Bandwagon, оскільки орбіта із середнім нахилом забезпечує найкраще покриття для супутників у низьких та середніх широтах порівняно із сонячно-синхронними орбітами.

    Раніше SpaceX оголосила, що планує запустити дві місії в рамках програми Bandwagon у 2024 році та ще одну у 2025 році.