Топ – 12 найкрасивіших міських парків у світі (22 фото)

10371

Міським жителям часом буває важко втекти від метушні, подихати свіжим повітрям і насолодиться прогулянкою на природу, але багатьом пощастило, і вони можуть знайти прекрасний зелений куточок у своєму місті.

У міських парках можна знайти сади, пішохідні стежки, зоопарк, обсерваторію і багато іншого. Ось 12 найкрасивіших міських парків з усього світу. І починаємо з України.

Національний дендрологічний парк Софіївка, Умань, Україна

Національний дендрологічний парк Софіївка – парк, науково-дослідний інститут Національної академії наук України, розташований в північній частині міста Умань Черкаської області України, на берегах річки Кам’янки. У наші дні це популярне місце відпочинку. Щорічно його відвідують близько 500 тисяч людей. Софіївка – один із семи переможців конкурсу «7 чудес України»

Парк Софіївка – шедевр садово-паркового мистецтва, дендрологічний парк у Черкаській області України. Парк по праву вважають місцевим «чудом світу», гості бувають просто вражені побаченим, там є і Женевське озеро, і Єлисейські поля, і «частинка» Китаю, і інші дивовижні куточки нашої планети. І це таки результат колосальних зусиль творців унікального парку. Парк вражає своєю красою, а саме гармонійним поєднанням води, каменю і пишної зелені. Не дарма його включили в номінацію на 7 чудес України. Буквально всюди водоспади і водопадики, фонтани з золотими рибками, річечки з красивими містками через них, озера з лебедями, і все це оповите таємницею, старовинними легендами і романтикою.

Софіївка – найбільший дендропарк в Європі, при цьому він є ландшафтним, тобто простирається і в ширину і в висоту. Особливо гарне видовище відкривається на вершині найвищого водоспаду – тоді перед вами весь парк як на долоні. Є ще в парку екскурсія по підземній ріці на лодці. Софіївский парк напевно є і найбільш містичним місцем в Україні. Принаймні в ньому є 4 символи, які по легенді виконають ваші бажання або позбавлять від недуги.

Сади Бутчарт, Британська Колумбія, Канада

Ці красиві сади вважаються одними з кращих у світі. Створені в 1907 році, як «Затонулий сад» на місці кар’єру, що вичерпався, парк знайшов друге життя в 1921 році завдяки родині Бучарт і з тих пір квітне, будучи справжньою перлиною Вікторії в Британській Колумбії. У 2004 році цьому місцю присвоїли звання Національного історичного об’єкта. Протягом усього року в Садах Бутчарт завжди знайдеться щось особливе: від ароматних квітучих чагарників взимку до свіжих принад весни і достатку квітів влітку.

Центральний парк, Нью-Йорк, США

Центральний парк Нью-Йорка, оточений щільними міськими забудовами, є одним з найпрекрасніших парків. Він відкрився ще в 1857 році, коли тут відбулося змагання з ландшафтного дизайну. Серед нововведень конструкції парку були різні дорожні траси для вершників, пішоходів і велотаксі, а також підземні дороги для транспортного руху, які дозволили зберегти в парку незрівнянний міський оазис.

Протягом всієї історії, найбільш відвідуваний парк Америки пройшов через різні періоди занепаду і відновлення. На сьогоднішній день, парк знаходиться у хорошому стані, а злочинність знаходиться на низькому рівні.

Тут можна зайнятися різними видами діяльності, як, наприклад, поспостерігати за птахами в центральній секції парку The Ramble, покататися на човнах і на байдарках, відвідати зоопарк і навіть зайнятися скелелазінням на покритих льодом пластах. Не забудьте зупинитися у Єгипетського обеліска і знаменитих Суничних полях, присвячених пам’яті Джона Леннона.

Парк Гуеля, Барселона, Іспанія

Парк Гуеля був створений всесвітньо відомим каталонським архітектором Антоніо Гауді і побудований на початку 20 століття. Це вражаючий міський простір було перетворено з житлового будівництва в міський сад.

Одним з центральних елементів парку Гуеля є головна тераса, де є лавка у формі морського змія. Ймовірно, Гауді створив вигини цієї лавки, використовуючи як модель оголеного робітника, який сидів у вологій глині. Будучи покритої мозаїкою, вона являє собою дивовижну пам’ятку, також як і неймовірні гнізда птахів, які теж створив Гауді.

У дизайні парку простежуються мотиви каталонського націоналізму, містицизму і архаїчної поезії. Парк Гуеля є невід’ємною частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а роботи Антоніо Гауді радують очі не тільки барселонця, але і гостей з усього світу.

Парк Кекенкоф, Ліссе, Нідерланди

Парк Кекенкоф – це обов’язкова визначна пам’ятка будь-якого любителя квітів. Здається що в цьому місці квіти потопають у буйних ріках фарб. Будучи відомим також як «Сад Європи», він є найбільшим квітковим садом в світі, включаючи в себе близько 7 мільйонів цибулин, які садять щороку. Він відкрився в 1949 році на середньовічних мисливських угіддях в невеликому голландському містечку Ліссе, де квітникарі з усієї Європи могли представити свої гібридні рослини.

Парк Пратер, Відень, Австрія

Австрійський парк Пратер пишається однією з найбільш вражаючих алей в світі, яка закрита для руху транспорту і облямована зеленими кінськими каштанами. Серед інших відомих визначних пам’яток парку є вузькоколійна залізниця Liliputbahn і мікродержава відома як Республіка Кугель-Мугель, проголошена художником, який створив будинок-кулю цієї суверенної держави.

Парк Пратер відкрився у Відні в квітні 1766 року, коли імператор Йосип II оголосив його відкритим для загального відвідування і дозволив будувати тут кафе, хоча до цього територія використовувалася для полювання.

Гріффіт-парк, Лос-Анджелес, США

Гріффіт-парк простягається на 1740 гектарах землі і відрізняється нестримною красою. Тут знаходиться Обсерваторія Гріффіта, розташована на схилах гори Голлівуду і яку часто можна побачити в голлівудських фільмах. На жаль, в парку були лісові пожежі, і в 2007 році тут згоріло 330 гектарів землі, зруйнувавши пташиний заповідник та інші пам’ятки.

Парк зобов’язаний своїм існуванням полковнику Гріффіти Дж. Гріффіти, який подарував землю місту Лос-Анджелесу в 1896 році. Спочатку, майбутнє землі в якості парку була досить туманною, але в 1912 році, Гріффіт створив довірчий фонд, щоб втілити мрію про будівництво обсерваторії, планетарію та амфітеатру в парку. Наступні пожертвування і придбання дозволили розширити парк до сьогоднішнього розміру. Відкриваючи запаморочливий вид на Лос-Анджелес, Гріффіт-парк є світилом для жителів Каліфорнії.

Парк Раундхей, Лідс, Великобританія

Парк Раундхей є несподіваним скарбом у місті Лідс в Англії. При відвідуванні цього парку вам здасться, що ви потрапили в зовсім інший світ далеко від жвавого центру міста. Він є одним з найбільших міських парків в Європі, розташувавшись на 283 гектарах землі.

У парку Раундхей знаходиться три головних сади: Сад Каналів, що складається зі старих дерев, прямокутного озера оточеного різнобарвними квітами і прекрасного саду троянд; Сад Моне, який був побудований в стилі садової доріжки Живерні, яку художник Моне зобразив на одній зі своїх знаменитих картин; і Сад Альхамбра з прямокутним ставком і фонтанами.

Також в парку є штучні руїни, побудовані в 1812 році, які нагадують ворота замку, у якого спочатку був дерев’яний дах і верхня кімната, що використовувалася в той час власниками. Землю, яка належала родині Ніколсон, придбала група, в числі якої був мер міста Лідс, а в 1871 році він став міським парком.

Сілезький зоологічний сад, Катовіце і Хожув, Польща

Сілезький зоологічний сад у Польщі відомий не лише своїм зоопарком, де знаходиться 2500 тварин, але й унікальною Долиною динозаврів, в якій представлена повномасштабна реконструкція 16 динозаврів, останки яких були знайдені польською експедицією в пустелі Гобі. Прогулянка по цій дивній пам’ятці – це все одно, що пройтися по долині мільйон років тому, коли ці величезні істоти населяли Землю.

Сілезький зоологічний сад є частиною більш великого Сілезького центрального парк, який був заснований в 1954 році на 47,6 га землі.

Сад Майстра Мереж, Сучжоу, Китай

Сад Майстра Мереж є спокійним і умиротвореним садом в галасливому місті Сучжоу і частиною об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО-Класичних садів Сучжоу. Саме будівництво саду почалося в 1140 році.

Красиві сади оточують ставок «Рожеві хмари», назва якого може привнести спокій навіть найбільш неспокійним умам. У чудовій західній секції саду, що займає 5400 кв. м. землі, різні види рослин і каменів представляють різні пори року тут.

Області розташовані на північ від ставка «Рожеві хмари» призначалися для інтелектуального споглядання, в той час як області, розташовані на південь, призначалися для зустрічей. Сам ставок виглядає більше, ніж є насправді через те, що тут використовувався дизайнерський стиль близького розташування до води, де невеликі будови розташовуються прямо на воді, а більші відсуваються далі.

Форт Каннінг, Сінгапур

Сінгапур є досить масивним гучним містом-державою, а парк привносить у нього деяку свіжість і красу на тлі бетону, скла і сталі.

На 60-ти метровому пагорбі в центральній частині Сінгапуру розташований пишний зелений парк з багатою історією. Колись він використовувався для потреб уряду та грав військову роль, а зараз це просто красивий парк з безліччю елементів, від історичних до ботанічних.

Серед визначних пам’яток Форту Каннінга є Сад прянощів (Spice Garden), який точно копіює ботанічний сад, заснований сером Стемфорд Раффлс, британським діячем, який заснував Сінгапур, а також Готичні ворота, куполи для відпочинку та багато іншого. На місці, де сьогодні часто проводять концерти на свіжому повітрі, раніше було поховання тіл 600 християн, і можна навіть побачити деякі з надгробків.

Національний музей народної архітектури та побуту України в Пирогово, Київ, Україна

Національний музей народної архітектури та побуту України є найбільшим скансеном (музей просто неба) Європи і найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею понад 130 га.

Він гармонійно вписався в довколишній історичний ландшафт. Мальовничі краєвиди відтворюють і доповнюють історичне середовище різних реґіонів України. Тут можна побачити й осягнути всю Україну, якою вона була понад сто років тому.
Музей розташований на південній околиці Києва, серед зелених дібров стародавнього Голосіївського лісу, поряд з історичним селищем Пирогів – тому за ним закріпилась народна назва Музей у Пирогові.

Музей був заснований 6 лютого 1969 року з ініціативи громадськості, Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

В експозиції музею експонуються унікальні колекції вітряків, водяних млинів, кузні, колиба, парня, сільська управа, церковно-парафіяльна школа, садиба священика, шинок, крупорушка, хати, комори, клуні, сажі, курники, погреби тощо.
Незважаючи на те, що по всій Україні будували однакові типи будинків, господарчих та виробничих споруд, будівельні особливості кожного регіону мають ряд характерних рис, обумовлених не тільки природно-кліматичними умовами, але й етнічними традиціями.

Поряд з показом матеріальної культури музей відтворює і духовну культуру.

Музей – улюблене місце відпочинку киян та гостей міста. За один день його не обійдеш, не побачиш. Тож сюди повертаються, щоб відкрити для себе старовинну Україну.

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (8)

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (9)

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (11)

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (13)

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (12)

Найвидатніший етнографічний музей в Україну - Пирогово (18)



• не пропусти