21 дивовижне місце доступне тільки з води, які ви обов’язково повинні побачити (21 фото)

1862

У той час як швидкість подорожей продовжує збільшуватися, непогано знати, що є (і завжди будуть) місця, які можна досягти лише по воді. Мене завжди вражало, як це просто бути в човні, дивлячись на береги річки або ходити по мосту (на відміну від сидіння в машині на мосту в пробці), це дає Вам зовсім інший погляд на світ.

Саме в цьому дусі я зібрав наступні фотографії місць на воді, які ви повинні побачити. Більшість з них є відрізаними в тому сенсі, що ви не можете отримати до них доступ будь-яким шляхом, крім човна. Ті, які все ще мають якийсь сухопутний доступ (наприклад, Середня притока річки Салмон) теж включені в пост, тому що побачити їх з води – єдиний спосіб побачити їх по-справжньому.

1. Ріо Пакуаре, Коста-Ріка

Я сплавлявся по Пакуаре на початку 2000 року, коли вона була під загрозою затоплення через пропоновану будівництво гідроелектростанції. У наступні роки, ріка, нібито, перебувала в безпеці від затоплення, проте ніхто не знає, коли з’являться нові пропозиції. Так як річкові каньйони ілюструють поняття «з очей геть, із серця геть», вони особливо уразливі в екологічному законодавстві/енергетичній політиці, яка може розраховувати лише на невеликий громадський протест.

З теплою водою і великими, веселими, але не особливо складними порогами, Пакуаре є класичною річкою для рафтингу, і єдиним способом отримати доступ до деяких майже непрохідних ділянок хмарного лісу.

2. Морський заповідник Whanganui-A-Hei Marine Reserve, Північний острів, Нова Зеландія

Морський заповідник Te Whanganui-A-Hei (також відомий як Catherdral Cove) названий на честь великої морської печери, яка з’єднує бухту Нога з бухтою Собор. Заповідник також включає затоки Гемстоун і Стінгрей. Незважаючи на те, що є пішохідні маршрути від північного краю Хахей Біч і до вершини між Хахей і затокою Гемстоун, єдиний спосіб по-справжньому вивчити область – взяти морський каяк.

3. Середня протока річки Салмон, Айдахо

Середня протока річки Салмон є одним з класичних маршрутів для плавання на човні в США і перетинає найбільшу область бездоріжжя. Її протяжність більше 160 км, і як правило, подорож ділиться на 5 днів; вона проходить через глибокі каньйони з більш ніж 100 порогами, 60 з яких відносяться до III та IV класу і проходяться в перші дні. Особливо примітними є численні природні гарячі джерела вздовж берегів річки.

4. Станція Чарльза Дарвіна, Санта-Крус, Галапагоські острови

Магелланові пінгвіни на Галапагоських островах. Найбільше місто Санта-Крус розташований на архіпелазі, Пуерто-Айора, і тут же знаходяться науково-дослідна станція Чарльза Дарвіна і штаб-квартира служби Національного парку Галапагоських островів.

5. Національний парк і заповідник Клуа, Юкон

Найбільша охоронювана територія на Землі знаходиться в Юконі, де сходяться території національного парку і заповідника Куан та Парку дикої природи Татшеншіні-Алсек з затокою Глешер і Національним парком Врангель-Святий Еліас. Обхід цій області здійснюється шляхом багатоденних поїздок на човнах вниз по річці Алсек. Подорож проходить через масивні каньйони, густі ліси і скупчення айсбергів.

6. Баха, Мексика

Незважаючи на те, що до більшої частини Баха можна дістатися на автомобілі (важливий виняток становить Море Кортеса і кілька островів Тихого океану, таких як Тодосія Сантос), мабуть, немає іншого півострова, подорож на який по воді буде настільки незабутнім. Коли ви займаєтеся серфінгом на пустельних пляжах і точках, риболовлею на жовтохвіст, дайвінгом в Лос-Кабос, насолоджуєтеся вітрильним спортом чи просто плаваєте з маскою і ластами, спостерігаючи, як омари поспішно тікають в ніші уздовж піщаного дна пляжу, ви розумієте, що не можете реально «осягнути» Баху без води.

7. Льодовик Торресіллас, Чубут, Аргентина

Хоча сухопутний підхід до льодовика Торресіллас теоретично можливий, як і до багатьох утворень Анд, насправді він доступний тільки для веслових човнів через озера та річки. Щоб дістатися до Торресіллас, ви повинні перетнути Лаго Верде в Пуерто-Мермуд, а потім перейти до Пуерто-чука. Досягнувши Пуерто-чука, вам потрібно переміщатися по східної гілки Лаго Менендес.

8. Панамський канал

100 років потому Панамський канал залишається одним з особливих подвигів в світі техніки. У той час як проходження його дуже популярна, неймовірна різноманітність дикої природи і культури, що межують з водним шляхом, залишається менш відомим, особливо в джунглях Дарієн, де проживає корінне населення Ембера, чий традиційний спосіб життя залишається незмінним протягом 600 років. Є безліч точок доступу для сплаву і підводного плавання на пляжах перлинні островів, а також спостереження за дикою природою озера Гатун і річки Чагрес.

9. Озеро Таупо Маорі, Нова Зеландія

Озеро Таупо є найбільшим озером в Нової Зеландії і місцем для різних пригод, у тому числі щорічних гонок на велосипеді по 193-кілометровому периметру озера. На північно-західній стороні озера, уздовж скель затоки Майн, є наскальні малюнки маорі, добратися до яких можна тільки на човні.

10. Босфор, Стамбул

Вид з води завжди відрізняється: протока Босфор, найвужча протоку в світі, використовуваний для міжнародного судноплавства, є каналом, який відокремлює Європу від Азії, і досягає менш 3000 метрів у найвужчому місці. Пороми і круїзні судна проходять повз багато прикрашених палаців Османської імперії, таких, комплекс Рустем Паші 16-го століття. Стамбул розташований на обох берегах протоки.

11. Острови Сан-Крістобаль, Галапагоські острови

Сан-Крістобаль – це місце на Галапагоських островах, але як тільки ви там опинитеся, вам потрібно буде намокнути, щоб дійсно побачити все. Поєднання подорожі на човнах, підводного плавання і лежання на пляжі є кращим в Керрі Бруй, який є домівкою для синіх олушей, коричневих пеліканів, морських ігуан, крабів Саллі Лайтфут, морських черепах, морських левів і сонячних променів – на Кікер Рок.

12. Дарєн Геп, Панама

Діти корінного народу Ембера, чия рідна є провінція Дарєн. Межує з провінцією на сході область Колумбії, відома як Геп Дарєн, є єдиною смугою бездоріжжя Пан-Амерікен Хайвей (взаємопов’язана система доріг від Аляски до краю Південної Америки). Незважаючи на те, що Дарєн можна досягти кількома сухопутними шляхами, переважна більшість мандрівників використовують пороми навколо щільного болота і джунглів. Люди Ембера теж використовують річкову систему в якості транспортної артерії, будуючи села, розташовані вздовж берега по всьому вододілу річок Чукунак/Туйра/Балсас.

13. Острів Вікторія, Науель Хуапі, Патагонія

Мабуть, найбільш знаковим елементом північної Патагонії є майже нереальна прозорість її озер і річок. Науель Хуапі, яка оточує Барілоче, Аргентина, є найбільшим і найглибшим озером з чистою водою в районі Лейк. Воно має природний заповідник, острів Вікторія, до якого можна дістатися на човні. Одним з примітних елементів Науель Хуапі є вітер. Кілька разів я бачив вітри, достатньо сильні для того, щоб виробляти хвилі для серфінгу.

14. Архіпелаг Шпіцберген, Норвегія

Шпіцберген є домом для багатої дикої природи, включаючи білих ведмедів, білух, моржів, північних оленів, песців і величезного масиву пташиної фауни. Єдиний шлях для навігації пролягає через області експедиції полярних судів-криголамів.

15. Антарктида

Кораблі-криголами забезпечують доступ до фіордів і айсбергів що відриваються від берегів Антарктиди, в той час як Зодіак (як цей) і байдарки дозволяють розглянути крупним планом дику природу під час антарктичного літа, сезону розмноження пінгвінів, морських птахів, тюленів і китів.

16. Острів Чічагоф, Аляска

Острів Чічагоф знаходиться на архіпелазі Олександра на Алясці на відрогах Аляски. Вся берегова лінія (більше 1120 км) і наближена до неї суша і сполучні шляхи – острів Баранова, протока Небезпека, протока Чатем, протока Стрейт, Крос Саунд і затока Аляска – по-справжньому доступні для розвідки тільки на човні. Цей район відрізняється своєю морською флорою і фауною, в тому числі горбатими китами, морськими левами, видрами і тюленями.

17. Архіпелаг Ясава, Фіджі

Частина Фіджі, острови Ясава мало розвинені для туризму, і аж до 2004 року тут ще не було жодного моторизованого транспортного засобу для поїздки на найбільший острів (Тавева), мандрівники в цій частині світу пересуваються на човні (краще всього морський каяк), і все ще можна побачити справжню полінезійску культуру.

18. Затока Алсек

Протяжність річки Татшеншіні близько 160 кілометрів: від Далтон Пост на території Юкона через затоку Алсек, де гігантські шматки льоду зриваються в воду з 11-кілометрової поверхні льодовика Алсек.

19. Басейн Амазонки

Після спуску по річці Напо, великої притоки Амазонки, човен перетинає озеро Пілчікоча на шляху до Сача Лодж, приватному екологічному заповіднику площею 5000 акрів.

20. Національний парк Тортугуеро, Коста-Ріка

Поряд з Карибським узбережжям Коста-Ріки (провінція Лимон), Національний парк Тортугуеро може бути вивчений тільки на човні. Тортугуеро є домом для 11 різних місць проживання, що включає джунглі, пальмові ліси, мангрові зарості, болота, пляжі і лагуни, і володіє неймовірно різноманітним тваринним світом.

21. Арктичний Національний заповідник дикої природи, Аляска

Якщо тільки, Ви не можете полетіти на маленькому літаку, єдиним реальним способом побачити Арктичний Національний заповідник дикої природи є плавання по ріці Конгакут на хребті Брукс. Зрештою, досягаючи Арктичних прибережних рівнин, річка проходить через деякі з найбільш диких долин на Землі, де сотні квадратних кілометрів незайманої середовища проживання надані грізлі, овець Далла, вовків, оленів і дикобразів. У літній час ця область майже безперервно освітлена денним світлом.



• не пропусти