10 прекрасних стародавніх мозаїк, які відкривають таємниці минулих тисячоліть

7943

Мозаїками прикрашали стіни, підлоги і стелі протягом багатьох тисячоліть. Завдяки технології створення мозаїчних плиток, багато з цих творів мистецтва збереглися до наших днів. У нашому огляді найнеймовірніші стародавні мозаїки, які розкривають вченим найцікавіші таємниці.

1. Прихований ангел в соборі Святої Софії

Таємнича мозаїка: прихований ангел в соборі Святої Софії.
Таємнича мозаїка: прихований ангел в соборі Святої Софії.

Туреччина
У стамбульському соборі Святої Софії під час реставраційних робіт знайшли раніше невідомий образ Шестикрилого ангела. На мозаїці зображений серафим, тобто Ангел з найближчого оточення бога. Протягом 160 років мозаїка була прихована під сімома шарами фарби через заборону на зображення облич людей в ісламі. Вік цієї роботи, як вважають вчені, становить близько 700 років.

2. Карта стародавнього міста

Таємнича мозаїка: карта древнього міста.
Таємнича мозаїка: карта древнього міста.

Ізраїль
Під час риття котловану при будівництві індустріального парку в Кір’ят-Гат, Ізраїль, було виявлено загадкове зображення. 1500-річна мозаїка, яка була викладена на підлозі зруйнованої візантійської церкви, зображувала карту стародавнього єгипетського міста Чортасо, яке дехто вважає місцем поховання старозавітного пророка Авакума. Варто відзначити, що це дуже спірне питання, оскільки християни вважають, що місце останнього спочинку Авакума невідоме. Ізраїль та Іран стверджують, то саме у них знаходиться могила пророка. На мозаїці в Кір’ят-Гат напрочуд докладно зображено будівлі в Чортасо, навіть балкони і вікна на них.

3. Проект «Загарбник»

Таємнича мозаїка: відеогра «Space Invaders» від Invader.
Таємнича мозаїка: відеогра «Space Invaders» від Invader.

Universe
Починаючи з 1998 року, таємничий французький вуличний художник залишає свій мозаїчний «підпис» в містах по всьому світу. Він отримав псевдонім «Загарбник» (англ. Invader), оскільки його роботи зображують сцени з класичної відеогри «Space Invaders». Його твори з’явилися в Парижі, Катманду, Момбасі, Голлівуді і в десятках інших міст. Хоча ніхто не знає, ким же насправді є Invader, він отримує непогані гроші за свою роботу завдяки громадським пожертвам і продажу копій його «підписів».

4. Гробниця Амфіполіс

Таємнича мозаїка: гробниця Амфіполіс.
Таємнича мозаїка: гробниця Амфіполіс.

Македонія
Гігантська мозаїка була виявлена в найбільшій зі збережених давньогрецьких гробниць. Розташована в Амфіполіс (Північна Македонія) робота зображує колісницю, запряжену білими кіньми, на якій стоять бородатий колісничий і бог Гермес. Мозаїка розміром 4,5 х 3 метри датується 4 століттям до н.е. Що цікаво, вона до цих пір повністю не розкопана, тому археологи можуть тільки здогадуватися про повну картину. Вона була зроблена під час періоду правління Олександра Великого, коли Амфіполіс був могутнім центром Македонської імперії.

5. Хатайський скелет

Таємнича мозаїка: хатайський скелет.
Таємнича мозаїка: хатайський скелет.

Туреччина
У 2016 році в турецькому Хатаї археологи виявили загадкову мозаїку з загробним сюжетом. На роботі, що датується третім століттям до нашої ери, зображений лежачий скелет, який «радить бути бадьорим і жити своїм життям». Біля скелета лежать пляшка вина і буханець хліба. Колись ця мозаїка прикрашала елегантну віллу в давньогрецькому місті Антіохія.

6. Укладання стародавнього Мітла

Таємнича мозаїка: укладання стародавнього Мітла.
Таємнича мозаїка: укладання стародавнього Мітла.

Мексика
Стародавнє мексиканське місто Мітла найбільше відоме своїми таємничими мозаїками. Тут цей вид мистецтва можна зустріти буквально всюди: на муніципальних будівлях, палацах і гробницях. У Мітлі є шість основних різновидів мозаїк, деякі з яких пов’язані одна з одною горизонтальними смугами. Деякі дослідники припускають, що це насправді якась зашифрована мова.

Що цікаво, кожна полірована кам’яна плитка в цих мозаїках вирізана індивідуально, причому з приголомшливою точністю. Їх пази настільки ідеально підігнані один до одного, що мозаїка викладена взагалі без будівельного розчину. Навіть за допомогою сучасних технологій, вартість настільки точної обробки каменю була б непомірно високою. Експерти вважають, що оздоблювальні роботи обійшлися б в десять разів дорожче, ніж будівлі, які вони прикрашають.

7. Загадка зруйнованої синагоги Хукок

Таємнича мозаїка: синагога Хукок.

Ізраїль
Стародавня мозаїка, яка була знайдена на підлозі зруйнованої синагоги римської епохи в ізраїльському Хукок, до цих пір представляє загадку для вчених. На цій роботі 5-го століття нашої ери зображена зустріч між двома високопоставленими чоловіками, але їх особистості невідомі. Більшість сучасних вчених вважає, що бородатий чоловік у білому одязі, який ви бачите на мозаїці, – первосвященик Єрусалиму. Особистість іншої людини взагалі невідома.

8. Кіпрський «Іподром»

Таємнича мозаїка: кіпрський «Іподром».
Таємнича мозаїка: кіпрський «Іподром».

Кіпр
На Кіпрі була виявлена дуже рідкісна мозаїка із зображенням гонки на колісницях на іподромі. Вважається, що ця робота розміром 11 х 4,2 метра була створена в першій половині четвертого століття нашої ери. На ній зображені чотири колісниці, кожна запряжена четвіркою коней. Що цікаво, цей сюжет може мати прихований політичний підтекст: експерти вважають, що це може бути зображення чотирьох фракцій, які боролися за контроль над Римом в той час. Прикрашала ж ця мозаїка віллу римського вельможі або багатого громадянина Кіпру.

9. Серфінг Мадонни

Таємнича мозаїка: серфінг Мадонни.
Таємнича мозаїка: серфінг Мадонни.

США, Каліфорнія
У 2011 році в каліфорнійському містечку Енсінітас з’явилася таємнича мозаїка, на якій зображена Діва Марія Гваделупська, що стоїть на дошці для серфінгу. Як з’ясувалося згодом, Марк Паттерсон і Боб Ніколс, переодягнувшись будівельниками, таємно розмістили цю роботу під залізничним мостом. Пізніше влада міста інвестувала тисячі доларів в те, щоб зберегти мозаїку, яку перенесли на бульвар Енсінтіас.

10. Церква Різдва Христового у Віфлеємі

Таємнича мозаїка: Церква Різдва Христового у Віфлеємі.
Таємнича мозаїка: Церква Різдва Христового у Віфлеємі.

Ізраїль
Церква Різдва Христового у Віфлеємі нібито була побудована на місці народження Ісуса. Це священне місце було забуте на багато століть, а коли його почали реконструювати, то виявилося, що всередині церкву прикрашають величезні мозаїки, що зображують хрестоносців. За минулі століття люди геть забули про них і фрески зникли під віковим шаром бруду. Є плани продовжити проект реконструкції, в тому числі зняти кам’яні плити, щоб знайти стародавні мозаїки, які прикрашали підлогу.



• не пропусти