Історична цитадель Червоний форт в місті Аґра, Індія (22 фото)

2123

Пам’ятна споруда Червоний форт (англ. Red Fort of Agra або Agra Fort, гінді आगरा का किला — «Лал-Кіла»), що розташований в місті Аґра на півночі Індії — історична цитадель індійського міста Аґра, що служила в епоху Імперії Великих Моголів резиденцією її правителів. Спочатку форт замислювався як військова фортеця, в підсумку споруда на території має численні мечеті, сади, палаци і мавзолеї.

У 1983 році Форт Аґри разом з Тадж-Махалом поповнили список спадщини ЮНЕСКО. Перша частина форту початку зводитися на початку 1565 правителем Акбаром Великим.

Потім справу діда продовжив Шах-Джахан. Під його керівництвом Червоний форт значно розширив територію і збільшив різноманітність споруд. Подейкують, що розкішні сади – це таємна любов Шаха Джахана. Деяку лепту згодом, вніс і його син – Аурангзеб. На даний момент для відвідування доступна тільки 1/3 частина фортечної споруди. Решта – відведена для військових цілей.

Протягом 6-ти років від початку спорудження форт був повністю огороджений стіною, складеною в два ряди і висотою в 20 метрів. Загальна протяжність стін фортеці – 2,4 км по периметру. Неприступним форт вважався тому, що між його стінами розташовувалися джунглі з досить агресивними мешканцями – тиграми. І рів з водою, що кишить крокодилами, уздовж всієї зовнішньої стіни.

Зовні вся споруда зведена з червоного пісковика з домішкою мармуру. А в більшій частині внутрішніх будівель, при правлінні Шах-Джахана, використовувався білий мармур, поверх якого плетуться хитромудрі візерунки із золота і дорогоцінних каменів. Родзинкою є те, що весь форт, якщо дивитися зверху, має форму півмісяця. На території розташований виноградний сад – Ангур Багх. Він був вирощений для естетичного задоволення Імператора, який любив щоденні прогулянки з дружинами і наложницями.



• не пропусти