30 унікальних та неповторних об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (фото)

57374

Об’єкти Всесвітньої спадщини, включені до спеціального списку ЮНЕСКО, представляють колосальний інтерес для всього населення планети. Унікальні природні і культурні об’єкти дають можливість зберегти ті неповторні куточки природи і рукотворні пам’ятки, які демонструють багатство природи і можливості людського розуму.

Станом на 6 липня 2012 року в Списку всесвітньої спадщини – 962 об’єкта (у тому числі 745 культурних, 188 – природних і 29 – змішаних), розташовані в 148 країнах світу. Серед об’єктів є окремі архітектурні споруди й ансамблі, наприклад – Акрополь, Херсонес, собори в Ам’єні і Шартрі, історичні центри міст – Варшави і Санкт-Петербурга, Львова; а зустрічаються і цілі міста – Бразиліа, Венеція разом з лагуною та інші. Є також археологічні заповідники – наприклад, Дельфи; національні парки – Морський парк Великого Бар’єрного Рифа, Єллоустонський (США) та інші. Держави, на території яких розташовані об’єкти Світової спадщини, беруть на себе зобов’язання щодо їх збереження.

У цій фотодобірці ви побачите 30 дивовижних об’єктів з різних куточків нашої планети, які внесені до списку Об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

1) Херсонес Таврійський – унікальна історико-археологічна пам’ятка України, давньогрецьке місто-держава на південному заході Кримського півострова. Протягом двох тисяч років місто було помітним осередком античної і візантійської культури на кордоні з безкраїм варварським світом. У 1996 р. за рішенням ЮНЕСКО Херсонес Таврійський занесено до ста найвидатніших пам’яток світової культури.

Херсонес Таврійський має кілька заповідних ділянок, які є частиною античного Херсонеського городища і його сільськогосподарської округи – хори.

Херсонеське городище є єдиним в Північному Причорномор’ї цілісно збереженим зразком античного міста, який існував з V століття до н.е. до XIV століття н.е. Тут збереглися залишки міського планування вулиць, житлових, господарських та культурних споруд.
Херсонес Таврійський

2) Туристи оглядають буддійські скульптури Гроти Лунмень («Драконові ворота») недалеко від міста Лоян в китайській провінції Хенань. У цьому місці розташовано понад 2 300 печер; 110000 буддистських зображень, більше 80 дагоб (буддистських мавзолеїв), що містять релікти Будд, а також 2800 написів на скелях поблизу річки Ішуй довжиною в кілометр. Вперше буддизм в Китаї був представлений саме в цих місцях за часів правління Східної династії Хань. 
1)

3) Храм Байон в Камбоджі славиться своїми численними гігантськими кам’яними обличчями. У регіоні Ангкор існує понад 1000 храмів, які варіюються від непоказної купи цегли та щебеню розкиданих серед рисових полів, до чудового храму Ангкор-Ват, який вважається найбільшим у світі єдиним релігійним пам’ятником. Багато з храмів в Ангкор були відновлені. Щороку їх відвідують понад мільйон туристів. 

4) Одна з частин археологічного об’єкту Аль-Хіджр – також відомого як Мадаїн-Саліх. Цей комплекс, розташований у північних районах Саудівської Аравії був доданий до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 6 липня 2008. Комплекс включає 111 скельних поховань (I століття до н. е. – I століття н.е.), а також систему гідротехнічних споруд, приурочених до стародавнього Набатейського місту Хегра, був центром караванної торгівлі. Також є близько 50 написів у скелях, що відносяться до донабатейскому періоду. 

5) Водоспади “Garganta del Diablo” («Горло Диявола» розташовані на території Національного парку Ігуасу в аргентинській провінції Місьйонес. Залежно від рівня води в річці Ігуасу, в парку є від 160 до 260 водоспадів, а також понад 2000 різновидів рослин і 400 видів птахів. Національний парк Ігуасу був включений до Списку всесвітньої спадщини в 1984 році.

6) Загадковий Стоунхендж кам’яна мегалітична споруда, що складається з 150 величезних каменів, і розташована на Солсберійській рівнині в англійському графстві Вілтшир. Цей стародавній пам’ятник, як вважають, був побудований в 3000 р. до н.е. Стоунхендж був включений ЮНЕСКО в список Світової Спадщини в 1986 році. 

7) Туристи прогулюються біля павільйону Бафанг в Літньому палаці, знаменитому класичному імперському саду в Пекіні. Літній палац, побудований в 1750 році був зруйнований в 1860 році і відновлений в 1886 році. Він був включений до Списку всесвітньої спадщини в 1998 році. 

8) Статуя Свободи на заході в Нью-Йорку. “Леді Свобода”, яку подарувала США Франція, стоїть біля входу в гавань Нью-Йорка. Вона була внесена до Списку всесвітньої спадщини в 1984 році. 

9) “Solitario George” (Самотній Джордж), остання жива гігантська черепаха цього виду, яка народилася на острові Пінта, проживає в Національному парку Галапагос в Еквадорі. Їй зараз приблизно 60-90 років. Галапагоські острови були спочатку включені до Списку всесвітньої спадщини в 1978 році, але в 2007 були відзначені, як ті, що знаходяться під загрозою.

10) Люди катаються на ковзанах на льоду каналів у районі млинів Кіндердайк, внесених до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і розташованого поблизу Роттердама. У Кіндердайк розташована найбільша в Нідерландах колекція історичних млинів, крім того, цей регіон є однією з головних визначних пам’яток в Південній Голландії. 

11) Вид на льодовик Періто-Морено розташований у національному парку Лос-Гласіарес, на південному сході аргентинської провінції Санта-Круз. Це місце було внесено до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО в 1981 році. Льодовик є одним з найбільш цікавих туристичних об’єктів в аргентинській частині Патагонії і 3-м за величиною льодовиком в світі після Антарктиди і Гренландії. 

12) Терасовані сади в північному ізраїльському місті Хайфа оточують златоглаву Усипальню Баба, засновника віри багаї. Тут розташований всесвітній адміністративний і духовний центр релігії багаї, число сповідують яку в усьому світі менше шести мільйонів. Це місце було оголошено об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО 8 липня 2008. 

13) Аерофотозйомка площі Св. Петра у Ватикані. За даними веб-сайту Всесвітньої спадщини, в межах цієї невеликої держави знаходиться унікальна колекція мистецьких та архітектурних шедеврів. Ватикан був включений до Списку всесвітньої спадщини в 1984 році. 

14) Барвисті підводні сцени Великого Бар’єрного Рифа в Австралії. У цій процвітаючою екосистемі знаходиться найбільша в світі колекція коралових рифів, у тому числі 400 видів коралів і 1500 видів риб. Великий Бар’єрний Риф був включений до Списку всесвітньої спадщини в 1981 році. 

15) Верблюди відпочивають в стародавньому місті Петра перед головним пам’ятником Йорданії, Аль-Хазне або казначейством, імовірно представляє собою гробницю Набатейського царя, вирізану з пісковика. Це місто, розташоване між Червоним і Мертвим морями, знаходиться на перетині шляхів з Аравії, Єгипту, Сирії та Фінікії. Петра внесене до списку всесвітньої спадщини в 1985 році. 

16) Сіднейський Оперний Театр – одне з найбільш відомих і легко пізнаваних будівель світу, що є символом Сіднея і однією з головних визначних пам’яток Австралії. Сіднейський Оперний театр внесений в програму Всесвітньої спадщини в 2007 році. 

17) Наскельні малюнки, зроблені людьми племені Сан у Драконових горах, розташованих на сході Південної Африки. Люди племені Сан жили в районі Дракенсберг тисячі років, поки не були знищені в ході зіткнень з зулусами і білими поселенцями. Вони залишили після себе неймовірні наскельні малюнки в Драконових горах, які були внесені ЮНЕСКО в програму Всесвітньої спадщини в 2000 році. 

18) Загальний вид на місто Шибам, розташований на сході Ємену в провінції Хадрамаут. Шибам славиться своєю ні з чим не порівнянної архітектурою, яка включена в програму Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Всі будинки тут побудовані з глиняних цеглин, приблизно 500 будинків можна вважати багатоповерховими, так як вони мають 5-11 поверхів. Шибам часто називають «найстарішим містом хмарочосів у світі» або «Пустинним Манхеттеном», це також найдавніший приклад міського планування, заснованого на принципі вертикального будівництва. 

19) Гондоли біля берега Великого каналу у Венеції. На тлі видно церкву Сан-Джорджо Маджоре. Острівна Венеція – морський курорт, центр міжнародного туризму світового значення, місце проведення міжнародних кінофестивалів, художніх та архітектурних виставок. Венеція внесена ЮНЕСКО в програму Всесвітньої спадщини в 1987 році. 

20) Деякі з 390 кинутих величезних статуй із спресованого вулканічного попелу (моаї мовою ропа-нуї) біля підніжжя вулкана Рано Рараку на острові Пасхи, в 3700 км від узбережжя Чилі. Національний парк Рапа-Нуї включений в програму Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 1995 року. 

21) Відвідувачі йдуть уздовж Великої Китайської стіни в районі Сіматай, на північний схід від Пекіна. Цей найбільший пам’ятник архітектури був побудована в якості одного з чотирьох головних стратегічних опорних пунктів з метою оборони від вторгнення племен з півночі. Велика стіна протяжністю 8851,8 км є одним з найбільших коли-небудь завершених будівельних проектів. Вона була включений до Списку всесвітньої спадщини в 1987 році.

22) Храм в Хампі, поблизу південно-індійського міста Хоспет, на північ від Бангалора. Хампі розташований посеред руїн Віджаянагара – колишньої столиці Віджаянагарскої імперії. Хампі та її пам’ятники були включені до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1986 році. 

23) Тибетський паломник обертає молитовні млини на території палацу Потала в столиці Тибету Лхасі. Палац Потала – це царський палац і буддійський храмовий комплекс, який був основною резиденцією Далай-Лами. Палац Потала є музеєм, активно відвідуваним туристами, залишаючись місцем паломництва буддистів і продовжує використовуватися в буддійських ритуалах. Зважаючи на величезну культурну, релігійну, художню та історичну значущість, внесений в 1994 році в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 
ss 090625 wld heritage 22ss full Мачу Пікчу і ще 28 об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

24) Цитадель інків Мачу-Пікчу в перуанському місті Куско. Мачу-Пікчу, особливо після отримання статусу Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО в 1983 році, став центром масового туризму. У день місто відвідують 2000 туристів; з метою збереження пам’ятки ЮНЕСКО вимагає скоротити кількість туристів на день до 800. 

25) Буддійська пагода компонує-дайто на горі Яка, в провінції Вакаяма, Японія. Гора Коя, розташована на схід від м. Осака, була внесена до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 2004 році. У 819 тут першим оселився буддійський чернець Кукай, засновник школи сінгон, відгалуження японського буддизму. 

26) Тибетські жінки ходять навколо Ступи Бодхнатх в Катманду – однієї з найдревніших і шанованих буддійських святинь. На гранях вінчає його вежі зображені “очі Будди”, інкрустовані слоновою кісткою. Долина Катманду висотою близько 1300 м – полонина та історична область Непалу. Тут є безліч буддистських та індуїстських храмів від ступи Боднатх до крихітних вуличних вівтарів в стінах будинків. Місцеві жителі кажуть що в Долині Катманду живе 10 мільйонів Богів. Долина Катманду була внесена до Списку всесвітньої спадщини в 1979 році. 
ss 090625 wld heritage 25ss full Мачу Пікчу і ще 28 об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

27) Птах пролітає над Тадж-Махалом – мавзолеєм-мечеттю, що знаходиться в індійському місті Агра. Він був побудований за наказом імператора Великих Моголів Шах-Джахана на згадку про дружину Мумтаз-Махал, яка померла при пологах. Тадж Махал був внесений ЮНЕСКО до Списку всесвітньої спадщини в 1983 році. Архітектурне диво також було названо одним із “Нових семи чудес світу” у 2007 році. 

28) Розташований у північно-східній частині Уельсу, 18-кілометровий акведук Понткісіллте – подвиг цивільного будівництва часів промислової революції, будівництво якого було завершене в перші роки 19-го століття. Через більш ніж 200 років після свого відкриття все ще використовується і є одним з найбільш завантажених ділянок канальної мережі Великобританії, пропускаючи близько 15 000 човнів на рік. У 2009 році акведук Понткісілте був занесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як «віха в історії цивільної інженерії епохи промислової революції». Цей акведук – один з незвичайних пам’ятників сантехнікам і водопроводу.

29) Стадо лосів пасеться на луках Єллоустонського національного парку. На тлі видно гора Холмс, ліворуч, та гора Доум. У Єллоустонському національному парку, який займає майже 900 тис. гектар, знаходиться більше 10 тисяч гейзерів і термальних джерел. Парк був включений в програму Всесвітньої спадщини в 1978 році. 

30) Історичний центр Львова, Центр Львова, або Старе місто — історично, — перший район Львова, де було засновано місто, яким воно довгий час обмежувалося, і звідки розвивалося; політичний, економічний і культурний центр Львова. Найдавнішу частину Старого міста занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Єдиної думки щодо визначення меж центру Львова не існує. Переважно Центром Львова називають місцевість в улоговині, обмеженій пагорбами.
30 унікальних та неповторних об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО