Велика китайська стіна

3017

Практично у кожної країни є щось, що її уособлює і що з нею асоціюється, щось, що є її символом і чиє зображення дозволяє дізнаватися цю країну в будь-якій точці світу. Велика китайська стіна – безперечний символ Китаю, її надбання, слава і гордість.

Так, звичайно, було не завжди. Коли китайські правителі задумати будувати потужне оборонне укріплення на своїх північних кордонах, вони не заглядали так далеко в майбутнє. Захистити країну від набігів кочівників – в цьому полягала основна місія безпрецедентного будівництва. Але була й ще одна, не менш важлива: стіна, як кордон імперії, повинна була чітко позначити, де закінчуються межі лише недавно об’єднаної розрізненої держави, закріпити китайців в межах своєї цивілізації, попередити їх новий догляд в напівкочовий спосіб життя.

Зведення стіни почалося в непростий для Китаю час – III сторіччя до н.е. (Хоча самі перші спроби були зроблені ще в VII столітті до н.е.) було часом нескінченних воєн як усередині країни, так і з ворогами із зовні. Сотні тисяч людей були спрямовані на будівництво. Стіна зводилася буквально на кістках своїх будівельників – правителі вимагали будь-якою ціною якомога швидше досягти бажаного.

Якщо говорити про історію будівництва Великої Китайської стіни, то періодів її зведення Китай знав три. Тричі в країні оголошувалася гігантська будівництво, і тричі величезні натовпи людей зводили нові стіни і вежі, обнося кордону «Серединної імперії» неприступною перешкодою. Остання така будівництво трапилася не так давно – в період правління династії Мін в 1368 -1644 роки, коли стіна придбала той вигляд, який має і зараз.

Велика китайська стіна (1)

Велика китайська стіна (2)

Велика китайська стіна (3)

Велика китайська стіна (4)

Велика китайська стіна (5)

Велика китайська стіна (6)

Велика китайська стіна (7)

Велика китайська стіна (8)

Велика китайська стіна (9)

Велика китайська стіна (10)

Велика китайська стіна (11)

Велика китайська стіна (12)



• не пропусти