Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

38552

Мандрівників, які приїжджають до якого міста, найчастіше цікавлять не старовинні пам’ятки, а нові або відносно нові будівлі. Туристів можна зрозуміти: часто сучасні архітектори в заочній суперечці з класиками намагаються перевершити один одного і створюють воістину неймовірні конструкції. Перед вами десятка найдивовижніших будов останніх півтора століть. (10 фотографій)

Танцюючий будинок (Прага, Чехія).

Топ-10 найбільш незвичайних будівель в світі

Це офісна будівля була зведена у середині 1990-х рр.. і з тих пір є одним з найбільш популярних будов чеської столиці. Комплекс в стилі деконструктивізму придуманий архітекторами Владо Мілунічем і Френком Гері. Будинок являє собою дві циліндричні башти, що символізують танцювальну пару. Оскільки найвідомішим хореографічним дуетом вважаються голлівудські зірки Джинджер Роджерс і Фред Астер, будинок одержав жартівливе прізвисько “Джинджер і Фред”. Здається, що динамічний і сміливе будова дійсно ось-ось пуститься в танок.

Кубічні будинку (Роттердам, Нідерланди).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

У 1970-х рр.. Піт Блом придумав два кубічних будинки, які згодом були побудовані в Хельмонде. Через деякий час архітектора попросили розробити що-небудь цікаве для Роттердама, і маестро вирішив використовувати свою ідею вдруге. Згідно концепції, кожна будівля символізує абстрактне дерево, а весь комплекс, таким чином, являє собою ліс. Нижній рівень будівлі – це житлова зона, в середньому розташована спальня і ванна кімната, верхній використовується як додаткова спальня або вітальня.

Готель Hang Nga (Далат, В’єтнам).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Цей дивовижний готель, створений в 1990-му році, далекий від усіх традиційних архітектурних стандартів і більше нагадує палац якогось казкового персонажа. Він характеризується несподіваними вигинами, і жодне з його вікон не має ідеально квадратної або круглої форми. Багато хто називає готель “божевільним будинком”, “куренем на дереві” або “павутинним шале”. Примітно, що володіє готелем дочка колишнього президента В’єтнаму, яка вивчала колись архітектуру в Москві.

Центральна бібліотека (Канзас-Сіті, США).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Будівля ідеально відображає те, що в ньому знаходиться: оскільки йдеться про бібліотеку, один з фасадів будівлі виконаний у формі книжкової полиці. Назви літературних творів для комплексу городяни обирали самі. В результаті на стінах будівлі можна побачити величезні “корочки” до “Володаря кілець” Джона Толкіна і “Ромео і Джульєтті” Вільяма Шекспіра. Гігантська книжкова полиця “прикриває” нудну стіну бібліотечного гаража, побудованого в 2006 р.

“Лісова спіраль” (Дармштадт, Німеччина).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

12-поверховий будинок, побудований в 1998-2000 рр.., Складається з 105 квартир і неначе “обгортають” двір. На його даху розбитий сад, де ростуть букові, кленові і липові дерева, а також ресторан, з вікон якого відкриваються розкішні краєвиди на околиці. Будівля придумано австрійським архітектором Фріденсрайха Хундертвассера, який вважається майстром “неправильних” ліній та використанням в дизайні природних форм. В одному з інтерв’ю він зізнався, що вважає прямі лінії “знаряддям диявола”. На жаль, архітектор помер у лютому 2000 року – за кілька місяців до закінчення будівництва.

“Кривий будинок” (Сопот, Польща).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Будівництво будівлі завершилося в грудні 2003 року. Архітектори надихалися малюнками та картинами польського художника та ілюстратора Яна Мартіна Шанцера і шведського художника Пера Далберга. При розгляді будинку здається, що колись він був “нормальним”, але в якийсь момент взяв і почав “танути”. Іншими словами, будова більше нагадує фантазію сюрреаліста, ніж реальне будівлю. Особливо цікаво роздивлятися “Кривий будинок” вечорами, коли воно підсвічується.

Будинок-корзина (Ньюарк, США).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

У настільки химерному будівлі, створеному в 1997 році, знаходиться офіс будівельної компанії Longaberger. Багато фахівців намагалися відрадити власника фірми Дейва Лонгабергера від реалізації такого екстравагантного проекту, але підприємець стояв на своєму. У результаті в Ньюарку з’явилася гігантська корзина вартістю $ 30 млн. Загальна площа семиповерхового будинку становить 16,7 тис. кв. м.

Палац Фердінан Шевальє, або Ідеальний палац (Отрів, Франція).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Дивовижний комплекс побудований всього лише однією людиною – причому не архітектором, а звичайним листоношею. Це був Фердінан Шеваль. Він витратив на своє химерне дітище 33 роки (1879-1912). За словами самоучки, йому вдалося втілити проект завдяки тому, що в нього була мрія й сила волі. Надихався Шеваль біблійними і індуїстськими мотивами: на території палацу можна побачити скульптури різних божеств, паломників, храмів. Крім того, будівля прикрашене вежами і фонтанами. Комплекс по праву вважається зразком наївною архітектури.

Торре Галатея Фігерас, або Музей Далі (Фігерас, Іспанія).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Мабуть, це одне з найбільш знаменитих незвичайних будівель світу. Дизайном сюрреалістичного комплексу займався художник Сальвадор Далі. Головною особливістю будови стали яйця: саме їх маестро вважав символом життя і саме їх величезні копії встановив по периметру всієї будови. Що стосується самого будинку, то це спочатку в ньому розміщувався міський театр (побудований в середині XIX століття). Музей Далі був відкритий в 1974 році і з тих пір входить в обов’язкову екскурсійну програму більшості туристів, що приїжджають в Каталонію.

Готель Tianzi (Ланфан, Китай).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Унікальна десятиповерхового готель складається з трьох фігур, які символізують китайських зоряних старців. Звуть їх Фу (в центрі), Лу (праворуч) та Шоу (зліва). Це ключові талісмани фен-шуй, які означають щастя, процвітання і довголіття відповідно. Готель був зведений у 2000-2001 рр.. і відразу ж потрапив до Книги рекордів Гіннесса як найбільший будинок-скульптура. Висота будови становить 41,6 м. А вікна у готелю “заховані” за візерунковим нарядом зоряних старців. Входу в готель два – з правого і лівого боку.



• не пропусти