Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація

495

Мадаїн-Саліх – доісламських місце розкопок, розташоване в області Ель-Мадіна в Саудівській Аравії. Комплекс складається з 130 масивних скельних гробниць і супутніх споруд. У часи розквіту Набатейського царства в першому столітті нашої ери ці місця були включені до складу Римської імперії. Це один з найвидатніших зразків будівництва гідротехнічних споруд того часу, а також найцінніше історична спадщина, що збереглася до наших часів.

У період свого розквіту королівство набатейців тягнулося від його столиці – міста Петра , до нинішньої території Йорданії углиб Аравійського півострова. Тут пролягали найбільші торгові шляхи, по яких везли спеції, ладан та інші ароматичні рослини.

Мадаїн-Саліх досяг свого піку, як головний перевалочний пункт між торговими маршрутами півночі і півдня. Після захоплення римлянами в 106 році нашої ери ці шляхи торгівлі перемістилися від сухопутних на Аравійському півострові до морських, що пролягають через Червоне море. Таким чином місто Хегра, до якого ставився Мадаїн-Саліх, став втрачати свою значимість і поступово занепадати. Історія Хегри і похоронного комплексу від занепаду в період Римлян і до появи ісламу залишається невідомою. Лише іноді ці місця відвідували рідкісні мандрівники і прочани Мекки. Місто служив станцією релігійного маршруту і забезпечував поставки води для паломників.

Набатейське королівство було розташоване не тільки на перехресті торгівлі, але й культури. Це відображено в стилях оформлення фасадів Мадаїн-Саліх. Тут можна побачити стилістичні елементи Ассирії, Фінікії, Єгипту та елліністичної Олександрії. Все це об’єдналося в один єдиний стиль. Є тут і сліди римського втручання. На відміну від майстерно прикрашеного фасаду, інтер’єри вирізаних в скелі структур дуже прості і серйозні. Це місце офіційно перебуває під захистом з 1972 року, як ділянка археологічних розкопок з величезним потенціалом для туризму. ЮНЕСКО включило Саліх до списку світової спадщини у числі перших об’єктів з Саудівської Аравії.

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (10)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (9)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (8)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (7)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (6)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (5)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (4)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (3)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (2)

Мадаїн-Саліх і доісламська цивілізація (1)



• не пропусти