Сосиски люблять і дорослі, і діти, особливо якщо вони якісні та правильно приготовані. У сезон пікніків це особливо актуально: їх зручно брати з собою й швидко готувати. Їсти з овочами, соусами або просто класти на хліб. Розповідаємо, як смачно їх підсмажити десятьма різними способами.
Як смажити сосиски на сковороді
Способів безліч: цілими, з красивими надрізами, половинками, «шайбочками» або навіть у вигляді сердечок та восьминіжок.
Цілими
Викладіть сосиски на заздалегідь розігріту сковороду з рослинною олією та смажте на середньому вогні до рум’яної скоринки з 3–4 боків.
З красивими надрізами
На кожній сосисці зробіть горизонтальні надрізи з обох боків, викладіть на сковороду з олією і смажте під кришкою, постійно перевертаючи.
Половинками
Сосиски розріжте вздовж навпіл, зробіть виделкою кілька отворів і смажте по 3 хвилини з кожного боку.
«Шайбочками»
Наріжте сосиски кружечками товщиною 1 см, смажте до скоринки, якщо будете подавати окремо, або до легкої золотистості, якщо додаєте до яєць, макаронів чи іншої страви.
У вигляді сердечок
Сосиски розріжте навпіл, не дорізаючи до кінця 1 см. Виверніть внутрішнім боком і надайте форму серця, закріпивши краї зубочисткою. Смажте на олії спочатку з одного боку 3 хвилини, потім переверніть і продовжуйте готувати. У цей момент у кожне «сердечко» можна влити по яйцю і тримати під кришкою 5 хвилин. Коли сосиски готові — вийміть зубочистку.
У вигляді восьминіжок
Мабуть, найвеселіший варіант. Сосиски спочатку розріжте вздовж, не дорізаючи до кінця, потім зробіть ще один такий самий надріз, щоб вийшло чотири «лапки». Смажте на сковороді, постійно перевертаючи. «Лапки» почнуть загинатися — і вийде оригінальна закуска.
Як смажити сосиски на мангалі
Найзручніше використовувати решітку. Викладіть на неї цілі сосиски так, щоб між ними залишалося трохи місця. Це дозволить їм рівномірно просмажитись з усіх боків. Покладіть решітку на мангал з розжареним вугіллям і смажте 7–10 хвилин, постійно перевертаючи. За сосисками, як і за м’ясом на мангалі, також потрібно стежити.
Сосиски на мангалі смакують із соусом барбекю або кетчупом, зеленою цибулею та свіжими огірками.
Як смажити сосиски на грилі
Сосиски на домашньому грилі актуальні за будь-якої погоди. Спочатку зробіть на них виделкою дірочки або ножем невеликі надрізи. Розігрійте гриль до температури вище середньої, викладіть сосиски вертикально так, щоб між ними залишалося місце. Накрийте верхньою частиною гриля і готуйте 5 хвилин. Сосиски на грилі смачні з картопляним пюре або тушкованою капустою.
Як смажити сосиски на вогнищі
Мабуть, найромантичніший спосіб: не потрібно жодних девайсів — тільки шампур (можна шпажку чи паличку), сосиски і ви. Насадіть сосиски на шампури вертикально, піднесіть близько до вугілля прогорілого вогнища і смажте, постійно обертаючи, протягом 5 хвилин. Подавайте з підсмаженим на вогнищі хлібом.
Як приготувати сосиски в духовці
Так, і так теж можна. Заздалегідь розігрійте духовку до 220°С. Зробіть на сосисках надрізи і викладіть їх у форму, застелену пергаментом. Запікайте 15 хвилин. Разом із сосисками можна запекти шампіньйони або кабачки.