Як знаходити цікаві місця в подорожах: поради з власного досвіду

790

Коли ми з друзями вперше спланували довгу подорож у Європу — стикнулися з безліччю дрібних проблем. Першу ніч, взагалі, провели на вокзалі, бо не змогли потрапити в автобус. Усе тому, що не подивилися на розклад камери схову й наші речі, разом із квитками, залишилися в закритому вокзалі. А ми, розгублені, стояли вночі на вулиці й дивилися, як наш автобус повільно прямує в інше місто. Якби подумали про цей нюанс ще до поїздки та подивилися розклад — спростили б собі життя.

Зараз поїздки проходять значно простіше, менше стали губитися в місті чи приходити під двері вже зачиненого закладу. Тому й вирішила написати інформацію, зібрану за минулий рік — щоби такі ж мандрівники-аматори, які планують щось уперше, могли не вчитися на власному досвіді. Розповідаю, як я шукаю хороші кав’ярні в містах, куди планую поїхати. Як складаю маршрути і які дрібниці почала враховувати ще до поїздки.

Використати можливості Google maps

Банальна порада, знаю. Але, наприклад, мені було лінь займатися, навіть, таким простим пошуком. Точніше, я знала про найбільш визначні пам’ятки, знаходила 3–4 заклади, прокладала найважливіші маршрути й на цьому все. Насправді, з картами можна значно спростити собі життя в поїздці.

Тепер це відбувається так: відкриваю карту, прокладаю маршрут від аеропорту чи вокзалу в центр. Одразу зберігаю корисні позначки, такі, як цілодобові супермаркети, супермаркети в центрі та поряд із житлом, головний ринок.

Зберігаю позначки житла та всіх місць, які знайшла, на карті. У примітках зразу вказую розклад роботи закладів чи туристичних пам’яток. Так, якщо не вдасться під’єднатися до інтернету, буде простіше запланувати день та дістатися в потрібне місце.

А, ще, заздалегідь прокладайте маршрути на карті та зберігайте номери автобусів/станції метро, де треба виходити. Без інтернету, зможете поглянути на скріншоти та доїхати без пригод. Я витрачаю чимало часу на те, щоби зберегти все на карті, вибрати різні позначки, вказати важливі деталі — до поїздки. Але, потім, не доводиться сидіти в телефоні під час відпочинку.

Корисна функція Google maps — можливість залишати відгуки. Раніше я на них не звертала увагу, а тепер дивлюся постійно. І нерідко сама лишаю відгуки, коли щось дуже сподобалося або, навпаки, обурило. Можливо, у майбутньому, це комусь допоможе.

Хештеги в Instagram

Використовуйте хештеги, щоби знайти щось конкретне. Звісно, якщо перед поїздкою в Будапешт шукати інформацію за хештегом #Budapest то доведеться переглянути сотні фотографій незнайомих людей без корисних порад. Але, якщо шукати конкретику, наприклад, каву за хештегом #Budapestcoffee, то знайдете багато крутих закладів, зможете побачити їхню сторінку в Instagram, як виглядає кав’ярня та які в ній ціни. Це допомагає вибрати поміж десятків варіантів найкращі.

Дивіться інформацію у блогерів з України або інших країн. Вони можуть розповісти про свій досвід у певному місті, дати поради, яких не знайдеш на туристичних сайтах. Можна ще підглянути, куди ходять місцеві блогери, адже вони, як ніхто інший, знають про найгарніші місця у своєму місті.

Тематичні туристичні сайти

Далеко не всі сайти на туристичну тематику будуть корисними. Більшість заповнює свої сторінки базовою інформацією, просто дублює текст з інших сайтів та переписує інакше. Поради швидко втрачають актуальність, адже, якщо стаття про певне місто датується 2015 роком, то вказані ціни на транспорт уже змінилися, щонайменше, тричі.

Є сайти, які все ж мені стають у пригоді регулярно:

1. Tripadvisor (https://www.tripadvisor.com)

Там є інформація про ресторани, кав’ярні, готелі та бари, різні заклади, які цікавлять туристів. Навіть, про визначні пам’ятки, музеї тощо. Особисто я шукаю там заклади з їжею. Можна подивитися ціни, почитати нові відгуки відвідувачів, дізнатися розклад роботи. Дуже допомагає можливість відфільтрувати заклади за критеріями, які треба саме тобі. Наприклад, вибрати тільки заклади з традиційною кухнею цієї країни, з низькою ціновою категорією чи хорошим баром. Я от не їм м’яса, тому можу завчасно дізнатися, чи є в закладі страви, які мені підходять. У кожного є свої критерії вибору їжі й добре мати змогу прийти в потрібне місце з першого разу, а не витрачати час у мандрівці на пошуки.

2. The Culture Trip (https://theculturetrip.com)

Крутий сайт для планування подорожей. Наприклад, ви скоро будете в Берліні й шукаєте на сайті інформацію за назвою міста. Знайдете добірки з порадами, куди піти поїсти, де й що випити, чим зайнятися. Там і архітектура, і ресторани, і житло — усе що може стати в пригоді.

3. European Coffee Trip (https://europeancoffeetrip.com)

Цей сайт просто знахідка для таких любителів кави, як я. Щоразу перед поїздкою знаходжу тут із десяток закладів зі смачною і якісною кавою, якщо не більше. Можна потім ще глянути їх рейтинг за відгуками в Google maps і перевірити, які з них мають краще розташування, біля центру чи дому. Але, попереджаю, вибрати тільки 2–3 кав’ярні буде важко.

Не забувайте самі залишати відгуки після подорожі, щоби допомогти іншим мандрівникам оминути погані заклади та вибрати хороші. Вам ця інформація нічого не коштує, але вона допомагає скласти реальний рейтинг, попри те, у кого краща реклама.

Якщо інформація була корисною, пишіть у коментарях, що ще хотіли б дізнатися про планування подорожей.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua