10 вражаючих античних пам’яток, які людство втратило. Дизайнер показав якими б вони були зараз

36473

Безумовно, одним з найбільш цікавих занять при вивченні історії є дослідження дивовижних пам’яток, створених нашими предками. На жаль, не всі з них збереглися, і ми не можемо побачити ці пам’ятки, але, маючи детальний опис, можемо уявити їх, а деяким митцям вдається навіть реконструювати їх у вигляді деталізованих зображень.

Цифровому художнику та графічному дизайнеру Євгену Казанцеву вдалося відтворити пам’ятки минулого в рамках рекламної кампанії страхових послуг, що просуваються з лозунгом “Вони могли би вціліти, якби знали про страхування”. Проект мав комерційний успіх, але цікавий і з мистецької точки зору.

Цифровий художник і графічний дизайнер Євген Казанцев отримав завдання створити рекламний ролик для страхування. Він вирішив поглянути на альтернативний Всесвіт, де збереглися стародавні чудеса світу та інші фантастичні структури. Євген передав та відтворив ці структури із сучасним досвідом. Проект мав успіх, і результат вийшов за межі комерційного середовища, і його також можна було оцінити за художні заслуги.

Сади Семіраміди (Вавилон)

Висячі Сади Семіраміди, що, за легендою, були збудовані у Вавилоні, були одним з Семи Чудес стародавнього світу. Згідно з однією з легенд, їх пов’язують із Семірамідою, прообразом якої є реальна особа – ассирійська цариця Шаммурамат, що жила в IX ст. до нашої ери. Інша легенда свідчить, що вони були створені для Амітіс, дружини царя Вавилону Навуходоносора ІІ, що сумувала за зеленими гірськими схилами своєї батьківщини. Сади Семіраміди є демонстрацією інженерної думки та краси, і, що цікаво, є єдиним з Семи Чудес стародавнього світу без конкретно визначеної локації.

Константинопольська обсерваторія Такіюддіна

Обсерваторія Такіюддіна, створена Такіюддіном аш-Шамі у 1577 році, була однією з найбільших астрономічних обсерваторій в епоху Середньовіччя. На жаль, їй не судилося довго проіснувати – вона була знищена у 1580 році, лише за три роки після створення, оскільки використовувалася не лише для астрономії, але й для астрології, яка суперечить шаріату.

Статуя Зевса в Олімпі

Ще одне з Семи Чудес стародавнього світу, Статуя Зевса в Олімпі – це гігантська статуя сидячого Зевса, що була зроблена Фідієм близько 435 до нашої ери та сягала 41 фута у висоту. Статую зробили на замовлення елейців, які були господарями Олімпійських ігор та хотіли конкурувати з культурою Афін. Каркас статуї був зроблений з дерева та оздоблений слоновою кісткою та золотом.

Колос Родоський

Статуя Колоса Родоського була створена на знак успішної річної оборони міста Родос. Висота статуї складала близько 108 футів (33 м), що робить її найвищою античною статуєю та одним з Семи Чудес стародавнього світу. Щоправда, вона простояла лише 54 роки та була знищена землетрусом. Слід зазначити, що у 21 столітті були пропозиції збудувати нового Колоса у Греції, і у 2015 архітектори запропонували проект, щоправда, деякі вчені критикували вибрану локацію, заявляючи, що оригінальне розміщення не могло бути таким.

Афінський акрополь

Однією з найбільш важливих історичних споруд стародавньої Греції є Афінський акрополь – це стародавня цитадель, побудована на скелястій горі з видом на місто Афіни. До наших днів збереглися лише декілька будівель. Відомий історичний діяч Перікл координував будівництво будівель, які вважаються найважливішими, у тому числі Парфенон, храм Ніки Афінської та багато інших. Парфенон та інші будівлі були серйозно пошкоджені під час попадання гарматного ядра у сховище пороху у Парфеноні, внаслідок чого відбувся вибух.

Вавилонська вежа

Ще однією відомою міфічною спорудою Вавилону є Вавилонська вежа, яка згадується у Старому Завіті. Це міф, який пояснює те, чому люди почали розмовляти різними мовами. Згідно з деякими даними, вежу будували те деконструювали декілька разів. Більшість вчених вважають існування Вавилонської вежі міфом, але деякі асоціюють її з відомими спорудами у Вавилоні та Шумерії.

Великий Сфінкс у Гізі

На відміну від інших споруд, ця збереглася, але у дуже поганому та зруйнованому стані. Великий Сфінкс у Гізі був створений древніми єгиптянами у період правління Хафри (2558-2532 роки до нашої ери), і мав відображати його лице. Довжина від лап до хвоста складає 240 футів (73 м), а висота – 66 футів (20 м). Це найстаріша відома монументальна скульптура Єгипту, при цьому одна з найбільш відомих статуй по всьому світу.

Великий храм у Петрі

Великий храм у Петрі – це умовна назва колосального комплексу, що займає площу близько 7560 квадратних метрів та був створений на початку I століття нашої ери при правлінні набатейського царя Арети IV. Невідомо, з якою ціллю була збудована споруда – для адміністративних чи релігійних цілей, і якщо для релігійних, то для якого божества. На даний момент від Великого храму у Петрі залишилися лише руїни.

Храм Артеміди Ефеської

Артемісіон, більше відомий як Храм Артеміди, був присвячений Артеміді, грецькій богині полювання та дикої природи, сестри Аполлона. Він був розташований біля античного міста Ефес та був повністю відбудований двічі: після повені та після підпалу. До 401 року нашої ери він був повністю знищений, і до нашого часу збереглися лише фрагменти храму.

Мавзолей у Галікарнасі

Збудований між 353 та 350 роками до нашої ери, Мавзолей у Галікарнасі був гробницею карійського правителя Мавсола та його дружини Артемісії ІІІ. Споруда мала висоту 148 футів (45 м) і з кожного боку була декорована рельєфами відомих грецьких скульпторів. Саме завдяки гробниці Мавсола з’явилося слово “мавзолей”.



• не пропусти