Здорове харчування, зазвичай, асоціюється лише з відвареним курячий філе та овочами на пару. Але це міф! Можна харчуватись різноманітно, смачно і при цьому – абсолютно правильно.
Не потрібно відмовлятися від улюблених продуктів і навіть можна дозволяти собі ласощі. Головне, не забувати про почуття міри і балансі поживних речовин. Збалансований раціон допоможе не тільки поступово позбутися зайвої ваги, але і відчувати себе краще.
Вживайте лише натуральні продукти
Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини. А це означає, що запечене домашнє м’ясо в десятки разів корисніше, аніж куплена ковбаса чи сосиски.
Вживайте менше рафінованих продуктів
Очищені продукти позбавлені такого важливого компонента, як клітковина, яка необхідна для роботи травних органів, харчування лакто-і біфідумбактерій, що населяють стінки кишечника. Тобто, замість білого хлібу – обирайте цільнозерновий, а замість білого рису – бурий. Звичайний рафінований цукор можна замінити медом.
Вживайте більше білку
По-перше, білкова їжа дає довге відчуття ситості. По-друге, багата незамінними амінокислотами. До таких продуктів відносяться різні види м’яса, кролик, перепілка, риба і морепродукти, тріска, окунь, креветки, кальмари, морські гребінці тощо.
Їжте фрукти і овочі щодня
Намагайтеся щодня з’їдати не менше 300 грамів свіжих овочів і 300 грамів свіжих фруктів. З цими продуктами ви отримуєте розчинну і нерозчинну клітковину і необхідні вітаміни. Найпростіше брати з собою на роботу порізане на часточки яблуко або грушу.
Використовуйте рослинні олії
Рослинні олії – це найкраще джерело незамінних жирних кислот. Для прикладу, завжди тримайте на кухні лляну, кунжутну та оливкову олію.
Дотримуйтеся режиму
Занадто рідкісні прийоми їжі так само шкідливі, як і постійні перекуси. Намагайтеся робити 3-4 прийоми їжі в день, так як проміжок більше 5 годин уповільнює метаболізм і налаштовує організм на економну витрату енергії. Наслідок – накопичення жирових відкладень.
Обмежте швидкі вуглеводи
Цукор з солодощів і хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і моментально піднімає рівень глюкози. Слідом за цим слід настільки ж стрімке її зниження, і ви знову відчуваєте почуття голоду. До того ж такі різкі коливання цукру негативно відбиваються на роботі організму.
Зменшіть кількість солі
Звичайну кухонну сіль краще замінити на морську. У кухонної солі тільки два мікроелементи – натрій і хлор, тоді як в морській їх налічується до 90. І звичайно, потрібно намагатися поступово знижувати споживання солі. Зовсім відмовлятися не потрібно. Однак надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, призводить до набряків і підвищеного тиску.
Пийте воду
Потрібно випивати не менше 1,5-2 літри води щодня. Пам’ятайте, що кава і соки не замінюють воду.
Готуйте їжу правильно
Мінімальна теплова обробка – запорука збереження цілісної структури продуктів. Наприклад, крупу або макарони можна варити всього кілька хвилин. Для м’ясних і рибних продуктів найбільш підходящими способами вважаються варіння, приготування на пару, запікання в духовці. А от від смаження чи фритюру варто відмовитись взагалі.