7 страв, приготуванню яких можна навчити дітей

25673

Всі найважливіші життєві якості та вміння діти освоюють, перш за все, беручи за приклад власних батьків або ж старших братів та сестер. Тому найкращий спосіб навчити малюка готувати здорову їжу — це разом спробувати приготувати щось вперше. Ми зібрали 7 ідей страв, які можна навчити готувати дітей, аби вони могли самостійно потурбуватись про здоровий раціон:

1. Корисні солодощі

Аби зменшити у раціоні дитини вміст цукру та різноманітних фарбників, навчіть її готувати користі солодощі. Вони готуються на основі перетертих фініків та суміші горіхів. Також часто додаються сухофрукти: курага, чорнослив та інше. Як присипку можна використовувати кунжут. Пікантності таким солодощам додають за допомогою прянощів, наприклад, кориці. Цукерки з таких компонентів не менш смачні за звичайні, але містять велику кількість поживних речовин і не шкодять здоров’ю.

2. Смузі

Існує не один рецепт приготування смузі, але те що об’єднує — це користь та простота в приготуванні. За наявності блендера — дитина зможе самостійно закинути в ємкість необхідні компоненти та одним натисканням кнопки приготувати смачний напій.

Варіанти смузі:

  • Банан + яблуко + 1ч.л.меду
  • Банан + 100г молока + 1ч.л. меду + дрібка кориці
  • Заморожені чи свіжі ягоди 50г + йогурт 100г + половинка банану
  • Яблуко + ківі + базилік + банан

3. Супи-пюре на основі сирих овочів

Вони також чимось подібні зі смузі, адже для приготування теж знадобиться лише закинути продукти у блендер та натиснути кнопку. Якщо ваша дитина не любить звичайні супи, можливо їй сподобається такий поживний та свіжий суп, який вона зможе приготувати сама.

Варіанти супів:

  • 2 помідори + 1 червоний перець свіжий + базилік + часник + прянощі за смаком (сіль, перець, куркума, карі тощо)
  • 2 свіжих огірки + 1 авокадо + базилік + лимонний сік та прянощі за смаком

4. Сендвічі з корисними продуктами

Навчіть своїх дітей готувати корисні та смачні сендвічі — і вони забудуть про звичайні бутерброд з магазинними ковбасами. На зміну їм прийдуть корисні і поживні перекуси.

Замість ковбас можна використовувати відварену курку, консервований тунець, яйце або тверді сири. А масло можна замінити, наприклад, перетертим авокадо із часником, лимонним соком та сіллю. Або ж пастою з грецьких горіхів.

5. Десерт у мікрохвильовці

На випадок, якщо ваша дитина все ж хоче спекти щось солодке самостійно, але ви боїтесь дозволяти їй користуватись плитою без нагляду, можна навчити, для початку, приготуванню десерту в мікрохвильовій печі.

Приклад такого десерту в чашці: 4ст.л. борошна + 4ст.л. цукру + 2ст.л. какао + 1 яйце + 3ст.л. молока + 3ст.л. вершкового масла. Перемішати все ретельно у чашці. Вона має бути не маленькою, адже потрібно, щоб рідина займала 2/3 ємкості. Ставите чашку на 3-5хв у мікрохвильовку і десерт готовий!

6. Сирковий корисний десерт

Ще один варіант десертів, що є кориснішими за магазинні і не потребують складного приготування, це сиркові десерти. Для них знадобиться небагато компонентів та вони можуть стати як корисним сніданком, так і перекусом.

Варіант такого десерту: 100г домашнього сиру + 1ч.л. меду + 50г ягід. Якщо немає ягід, їх можна замінити меленими горіхами з корицею або посіченими сухофруктами.

7. Вівсянки з додатками

Багато людей у дитячому віці ненавиділи їсти вівсянку. Але ж насправді, все залежить від того, як її готувати! Замість того, аби просто зварити кашу на воді, придумайте цікаві варіації приготування і ваша дитина полюбить вівсянку та навіть буде готувати її самостійно!

Варіанти додатків на 150г запареної вівсянки:

  • Банан + по пів чайної ложки меду і какао
  • Банан + підсмажені горішки + мед
  • Ягоди + ложка йогурту + ваніль
  • Потерті яблука + кориця + мед

Також вівсянку можна перебивати у блендері, роблячи щось на зразок смузі. Або ж, згодом, готувати корисні млинці, замінюючи борошно вівсяною основою.

Такі смачні і легкі в приготуванні страви не залишать жодного шансу шкідливій їжі в раціоні дитини! Все що потрібно — разом спробувати їх приготувати та показати, що корисна їжа може і повинна бути смачною.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua