Чим пахне Таїланд? Його особливі аромати імбиру, кокосового молока і куркуми пронизують кожен провулок країни. Може, тому в це казкове королівство задоволень їдуть не тільки за морською хвилею, пісками і сексом, але й насолодитися їжею. Скуштувавши нескінченну безліч страв тайської кухні, для вас ми вибрали 10 найбільш вишуканих і смачних з них. Готуйтеся до гострих відчуттів!
Рис – усьому голова
Цей найважливіший продукт харчування в Таїланді буває двох сортів: білий і розсипчастий (Кхао Сиау), його люблять жителі центральної та південної частини країни; і жовтий клейкий (Кхао Ниау), йому віддають перевагу тайці північних і північно-східних районів. Визнаним фаворитом серед страв, приготованих з «Кхао Сиау», вважається «Кхао Пат». Це смажений рис з яйцями, овочами, креветками або іншими морепродуктами, подається зі свіжими часточками огірків і шматочком лайма, який заміняє сіль. На смак ласощі кислувато-солодке, саме з нього рекомендується починати пізнавати тайську кухню. А ось «Кхао Ниау» – прісний грудку рису, який їдять руками невеликими шматочками, він не розглядається як самостійне блюдо. Зазвичай його подають у плетених горщиках як гарнір до салатів і супів, щоб перебивати гостроти.
Морепродукти
Таїланд славиться дарами моря. Столи рясніють різноманітної морської та прісноводної рибою, креветками, молюсками, кальмарами, крабами. Готують морепродукти в основному на пару, на вугіллі або варять. У цій категорії варто спробувати «Пла мукання Тхот кратний» – шматочки кальмарів, смажені з часником, і «Пла Чонг» – риба змееголов, запечена цілком на грилі. Обидва страви подаються з солодким соусом.
Локшина – гордість Тая
Як не дивно, але локшина стає візитною карткою Таїланду. Навіть головні макаронники світу італійці визнають чудовий смак таїландського продукту. Популярністю тут користуються тонка і товста рисова локшина, яка стала основою для кулінарних фантазій місцевих кухарів. Незвичайні варіації з компонентами страв народжують виразну гармонію пятівкусія: солоного, солодкого, гіркого, кислого і гострого. Справжні гурмани обов’язково оцінять «Пат-тай» – ласощі з обсмаженої локшини в спеціальному соусі з креветками, арахісом, бобовими паростками і зеленою цибулею.
М’ясо: під плівкою скоринки золотистої …
М’ясні страви тайці зазвичай готують на пару або на вугіллі, звідси незвичайне різноманітність золотистих відтінків цієї смакоти. У своїх кулінарних шедеврах тайські кухарі використовують все, в ресторанах можна замовити і крокодила, і акулу, і жаб. Зовсім не дивно зустріти в меню страви з кількох видів м’яса одночасно. Однак особлива перевага віддається качці і курці. Виходячи зі сприятливих кліматичних умов та особливостей харчування птахів, вони дивно ніжні на смак. Так, улюбленими ласощами тайці вважають «Каи Пат Мет Мамонг» і «Гет Пхет Пет Янг». У першому випадку це дрібно нарізані шматочки курки, тушковані в соусі з кешью і овочами. Блюдо подається не сильно гарячим, його ніжно-солодкуватий смак приємно здивує навіть самого примхливого гурмана. Смажену качку з каррі, навпаки, слід їсти акуратно. Інакше її обпалює гострота може запам’ятатися надовго. Щоб цього не сталося, на додаток рекомендується замовити згаданий вище клейкий рис «Кхао Ніао».
Супи – улюбленці
Без сумнівів, у цій категорії на почесних місцях два відомих страви. «Том Ям Кунг» – киплячий кисло-гострий суп з креветками, грибами, і «Том Кха Кай» – киплячий гострий суп на кокосовому молоці з куркою. Зазвичай їх подають у спеціальних глиняних або металевих горщиках з вогником під дном, звідси і «говорить» назва. Страви їдять не відразу, а по кілька ложечок протягом всієї трапези разом з іншими стравами. Ці справжні кулінарні шедеври вражають не тільки незвичайною гармонією спецій і зелені, а й своїми цілющими властивостями. На думку вчених, «Том Ям» здатний запобігти розвитку онкологічних захворювань, адже в супі ідеально поєднуються місцеві натуральні спеції і трави: галанга, лимонний сорго, листя лайма. Наведені компоненти виробляють «антиракові» речовини, які, за оцінкою фахівців, ефективніше всесвітньо відомих антиоксидантів і бетакаротину. Крім того, в Таїланді суп використовують для лікування шлунково-кишкових захворювань, включаючи виразку.
Салати
В Таїланді неможливо відмовитися від двох овочевих салатів: «Сом Тама» і «Ям Ниа». Перший дуже хороший для початку трапези. Потерті дрібною соломкою зелена папайя і моркву, порізані шматочками соковиті помідорчики легко перемішуються зі спеціями, сушеними креветками і горіхами кеш’ю в спеціальній дерев’яній ступці. Таким чином, блюдо заправляється власним соком. «Ям Ниа» – страва з скибочок обсмаженої яловичини, зелені та спецій, заправлене кисло-солодким злегка гострим соусом.
Поради туристу
В Таїланді їдять буквально на кожному розі. Не варто боятися малопримітних закусочних, що нагадують громадські їдальні. Частіше за все саме в них, а не в шикарних ресторанах з живою музикою можна пізнати справжні «таємниці» тайської кулінарії. Господар-кухар не запропонує ножів, в них немає необхідності, є руками не соромно. Зазвичай всі страви подаються одночасно, тому що на столі прийнято влаштовувати даний буйство ласощів. Правда, відсутність пихатого етикету за столом зовсім не означає простоту в кулінарії. Місцеві кухарі – справжні художники, тому кожна страва буде майстерно оформлено.
Приємного апетиту!