Що приготувати з сезонних продуктів у лютому?

35

У лютому ще не знайдете свіжих овочів та українських фруктів, але це не привід «закинути» збалансоване харчування. Буряк, капуста, морква, селера й інші коренеплоди, цитрусові, квашені овочі — продукти, доступні цілий рік. Щоб зробити меню вкінці зими різноманітним, зібрали оригінальні рецепти на кожен день.

Салат із синьої капусти

фото Depositphotos

Зима — період, коли завжди можна знайти капусту. Синя (червоноголова) капуста в лютому допоможе зробити салати, рагу, гарніри яскравими й апетитними.

Інгредієнти:

  • 400 г синьої капусти.
  • 150 г консервованої кукурудзи.
  • 0,5 цибулини.
  • 3-4 гілочки петрушки.
  • 2 ст.л. сметани.

Приготування:

  1. Тонко нашаткуйте капусту, посоліть, розімніть руками.
  2. Цибулю почистьте, наріжте тонкими слайсами, додайте до капусти.
  3. Петрушку помийте, подрібніть, додайте в салат.
  4. Всипте кукурудзу, додайте сметану, розмішайте і подавайте салат.

Суп із кореня петрушки

фото Depositphotos

Корінь петрушки має особливий смак, аромат й часто використовується у французькій кухні. Цей коренеплід містить вітамін C й вітамін B9, покращує травлення, тож додати його в раціон — чудова ідея!

Інгредієнти:

  • 200 г кореня петрушки.
  • 2 картоплини.
  • 100 г цибулі порей.
  • 20 г вершкового масла.
  • 4 зубчики часнику.
  • Дрібка мускатного горіха.
  • 20 г олії.
  • 50 г вершків.

Приготування:

  1. Корінь петрушки, картоплю, почистьте, помийте і наріжте великими шматками. Покладіть овочі в каструлю, посоліть, залийте водою повністю та варіть до м’якості овочів.
  2. Цибулю порей помийте, наріжте тонкими кільцями.
  3. Часник почистьте, наріжте слайсами.
  4. Розігрійте сковороду з маслом та олією, обсмажте порей та часник до золотистості, тоді додайте суміш до супу.
  5. Коли усі складові м’які та приготовані, додайте вершки, мускатний горіх, доведіть до кипіння та перебийте суп блендером. Текстуру регулюйте, додаючи воду за потреби.
  6. Подавайте суп із сухариками, волоськими горіхами чи посипте насінням.

Банановий брауні

фото Depositphotos

Банан — ситний солодкий фрукт, який теж лишається на прилавках цілий рік. Ароматний банановий брауні без цукру — простий варіант десерту для гостей і рідних на кожен день.

Інгредієнти:

  • 2 великі банани.
  • 2 яйця.
  • 50 г какао.
  • 0,5 ч.л. розпушувача.

Приготування:

  1. Почистьте банани.
  2. Змішайте банани, яйця, какао, розпушувач у чаші блендера, перебийте до однорідності.
  3. Змастіть форму для запікання олією, влийте бананову масу.
  4. Випікайте 30-40 хвилин при 180°C.

Тушкований корінь селери

фото Depositphotos

Зовсім некалорійний та корисний корінь селери цілком може замінити гарніри з картоплі. Ми звикли додавати селеру в салати, поєднувати з яблуком, додавати до пюре, та найпростіше — протушкувати корінь із вершками.

Інгредієнти:

  • 400 г кореня селери.
  • 150 г жирних вершків.
  • 20 г масла.
  • 1 ст.л. олії.

Приготування:

  1. Почистьте корінь селери і дрібно наріжте соломкою.
  2. У сковороді розігрійте олію з вершковим маслом, всипте селеру, обсмажте при перемішуванні 5-7 хвилин.
  3. Посоліть селеру, влийте вершки, накрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин.
  4. Подавайте до м’яса або риби.

Смузі з ананасом та шпинатом

фото Depositphotos

Вітамінний коктейль в лютому допоможе отримати вітаміни й підняти настрій. Пропонуємо скуштувати ананасовий смузі, до якого взимку можна додавати ще й яблуко, моркву, заморожені ягоди, селеру, авокадо, лимон.

Інгредієнти:

  • 300 г свіжого ананаса.
  • 100 г шпинату (свіжого або замороженого).
  • 20 г свіжого імбиру.
  • 1 банан.

Приготування:

  1. Почистьте і наріжте ананас.
  2. Імбир почистьте і натріть.
  3. Змішайте шматки ананаса, банана, листя шпинату, імбир та перебийте до однорідності. Подавайте зі слайсами ананасів чи лимонів.

Сезонні страви лютого, може, ще й не такі ароматні та насичені, як навесні, та потрібні кожному! Овочі та фрукти допоможуть лишатися здоровими впродовж сезону застуд. Використовуйте квашені й мариновані продукти, діставайте заморожені ягоди з минулого сезону та смакуйте в останній місяць зими.