У лютому ще не знайдете свіжих овочів та українських фруктів, але це не привід «закинути» збалансоване харчування. Буряк, капуста, морква, селера й інші коренеплоди, цитрусові, квашені овочі — продукти, доступні цілий рік. Щоб зробити меню вкінці зими різноманітним, зібрали оригінальні рецепти на кожен день.
Салат із синьої капусти

Зима — період, коли завжди можна знайти капусту. Синя (червоноголова) капуста в лютому допоможе зробити салати, рагу, гарніри яскравими й апетитними.
Інгредієнти:
- 400 г синьої капусти.
- 150 г консервованої кукурудзи.
- 0,5 цибулини.
- 3-4 гілочки петрушки.
- 2 ст.л. сметани.
Приготування:
- Тонко нашаткуйте капусту, посоліть, розімніть руками.
- Цибулю почистьте, наріжте тонкими слайсами, додайте до капусти.
- Петрушку помийте, подрібніть, додайте в салат.
- Всипте кукурудзу, додайте сметану, розмішайте і подавайте салат.
Суп із кореня петрушки

Корінь петрушки має особливий смак, аромат й часто використовується у французькій кухні. Цей коренеплід містить вітамін C й вітамін B9, покращує травлення, тож додати його в раціон — чудова ідея!
Інгредієнти:
- 200 г кореня петрушки.
- 2 картоплини.
- 100 г цибулі порей.
- 20 г вершкового масла.
- 4 зубчики часнику.
- Дрібка мускатного горіха.
- 20 г олії.
- 50 г вершків.
Приготування:
- Корінь петрушки, картоплю, почистьте, помийте і наріжте великими шматками. Покладіть овочі в каструлю, посоліть, залийте водою повністю та варіть до м’якості овочів.
- Цибулю порей помийте, наріжте тонкими кільцями.
- Часник почистьте, наріжте слайсами.
- Розігрійте сковороду з маслом та олією, обсмажте порей та часник до золотистості, тоді додайте суміш до супу.
- Коли усі складові м’які та приготовані, додайте вершки, мускатний горіх, доведіть до кипіння та перебийте суп блендером. Текстуру регулюйте, додаючи воду за потреби.
- Подавайте суп із сухариками, волоськими горіхами чи посипте насінням.
Банановий брауні

Банан — ситний солодкий фрукт, який теж лишається на прилавках цілий рік. Ароматний банановий брауні без цукру — простий варіант десерту для гостей і рідних на кожен день.
Інгредієнти:
- 2 великі банани.
- 2 яйця.
- 50 г какао.
- 0,5 ч.л. розпушувача.
Приготування:
- Почистьте банани.
- Змішайте банани, яйця, какао, розпушувач у чаші блендера, перебийте до однорідності.
- Змастіть форму для запікання олією, влийте бананову масу.
- Випікайте 30-40 хвилин при 180°C.
Тушкований корінь селери

Зовсім некалорійний та корисний корінь селери цілком може замінити гарніри з картоплі. Ми звикли додавати селеру в салати, поєднувати з яблуком, додавати до пюре, та найпростіше — протушкувати корінь із вершками.
Інгредієнти:
- 400 г кореня селери.
- 150 г жирних вершків.
- 20 г масла.
- 1 ст.л. олії.
Приготування:
- Почистьте корінь селери і дрібно наріжте соломкою.
- У сковороді розігрійте олію з вершковим маслом, всипте селеру, обсмажте при перемішуванні 5-7 хвилин.
- Посоліть селеру, влийте вершки, накрийте кришкою і тушкуйте 10 хвилин.
- Подавайте до м’яса або риби.
Смузі з ананасом та шпинатом

Вітамінний коктейль в лютому допоможе отримати вітаміни й підняти настрій. Пропонуємо скуштувати ананасовий смузі, до якого взимку можна додавати ще й яблуко, моркву, заморожені ягоди, селеру, авокадо, лимон.
Інгредієнти:
- 300 г свіжого ананаса.
- 100 г шпинату (свіжого або замороженого).
- 20 г свіжого імбиру.
- 1 банан.
Приготування:
- Почистьте і наріжте ананас.
- Імбир почистьте і натріть.
- Змішайте шматки ананаса, банана, листя шпинату, імбир та перебийте до однорідності. Подавайте зі слайсами ананасів чи лимонів.
Сезонні страви лютого, може, ще й не такі ароматні та насичені, як навесні, та потрібні кожному! Овочі та фрукти допоможуть лишатися здоровими впродовж сезону застуд. Використовуйте квашені й мариновані продукти, діставайте заморожені ягоди з минулого сезону та смакуйте в останній місяць зими.