Грецький салат – одна зі страв, що асоціюється із грецькою кухнею — традиційна страва грецьких селян. У перекладі з грецької назва салату перекладається саме як сільський салат. Це простий, смачний та дуже корисний салат. Зараз він став надзвичайно популярним по всьому світу. Традиційно грецький салат готують із 7 інгредієнтів: огірків, томатів, зеленого солодкого перцю, червоної цибулі, оливок, заправляють оливковою олією та завжди зверху викладають цілий кусок сиру фета.
Цей салат може бути самостійною стравою або супроводжувати різноманітні головні страви, і завжди буде чудовим варіантом на літній стіл. А люблять його за ідеальне поєднання інгредієнтів, насичений смак та швидкість приготування. А через велику популярність, крім традиційного виконання з’явилося богато модифікацій. Саме тому ми вирішили підібрати 7 найцікавіших варіацій грецького салату.
Як приготувати класичний грецький салат
Секрет смачного грецького салату – найсвіжіші та соковитіші овочі, якісна оливкова олія та гарний сир. Часто цю страву подають із хлібом, щоб потім макати її в ароматну суміш овочевих соків.
Інгредієнти:
- 200 г томатів чері або 2 томати
- 1 великий огірок
- 1 солодкий перець
- ½ червоної цибулі
- 50 г оливок без кісточок
- 200 г сиру фета
- 1-2 ч. л. орегано
- 3-4 ст. л. оливкової олії Extra Virgin
- сіль до смаку
Приготування:
- Помідори наріжте великими шматками, цибулю – кільцями або півкільцями. Огірок розріжте вздовж навпіл і нарізайте середніми шматочками. Огірок можна заздалегідь очистити від шкірки. Перець почистіть і поріжте смужками.
- Викладіть овочі на тарілку, додайте маслини. Посипте сіллю. За бажання полийте винним оцтом. Не переборщіть із сіллю, оскільки сир та маслини досить солоні.
- Якщо шматок сиру товстий, розріжте його на 2–3 плоскі великі шматки. Викладіть фету зверху на овочі. Полийте салат олією і посипте орегано.
Грецький салат з креветками та гірчичною заправкою
У класичному грецькому салаті немає морепродуктів, а як заправка використовується лише оливкова олія, орегано, сіль та перець. У цій варіації смажені креветки роблять страву більш ситнаю. Соус з олії, гірчиці, часнику та винного оцту надає йому ще приємнішого смаку та аромату.
Інгредієнти для салату:
- Помідори 3 шт
- Фіолетова цибуля ¹⁄₂ шт
- Огірки 2 шт
- Фета 100-120 г
- Оливки 1 жменька
- Креветки 300-400 г
- Сушений часник за смаком
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець за смаком
- Рослинна олія 1 ст. ложка
- Салатне листя за смаком
Інгредієнти для заправки:
- Часник 1 зубчик
- Сушена орегано ¹⁄₂ ч. ложки
- Гірчиця 1 ч. ложка
- Червоний винний оцет 1¹⁄₂ ст. ложки
- Сіль ¹⁄₂ ч. ложки
- Мелений чорний перець ¹⁄₄ ч. ложки
- Оливкова олія ¹⁄₄ склянки
Приготування:
- Приправте очищені креветки сушеним часником, сіллю та перцем. Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні.
- Викладіть туди креветки та обсмажуйте приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Перекладіть їх на тарілку і залиште остигати, поки готуєте інше.
- Помідори наріжте шматочками. Крупно порубайте цибулю. Огірки розріжте вздовж навпіл і порубайте. Фету наріжте кубиками або покришіть. Додайте до підготовлених інгредієнтів оливки, салатне листя та креветки.
- Свіжий часник подрібніть та змішайте з усім необхідним для заправки. Полийте салат сумішшю, що вийшла, і перемішайте.
Грецький салат з авокадо
Ніжне авокадо в цій легкій страві чудово поєднується з пікантними оливками та фетою.
Інгредієнти:
- Свіжі огірки 2 шт
- Авокадо 1 шт
- Червона цибуля ½ шт
- Помідори 2-3 шт
- Болгарський перець ½ шт
- Фета 200 г
- Оливки 80 г
- Часник 2 зубчики
- Оливкова олія 4 ст. ложки
- Червоний винний оцет 2 ст. ложки
- Сушене орегано 1 ч. ложка
- Сіль за смаком
- Можна додати Зелень за смаком
Приготування:
- Часник подрібніть і ретельно змішайте з олією, оцтом, орегано та сіллю.
- Огірки та авокадо наріжте тонкими скибочками, цибулю – півкільцями, а помідори та перець – великими кубиками.
- Подрібніть фету. Змішайте овочі з сиром, оливками та заправкою. За бажанням посипте салат зеленню.
Грецький салат із червоною рибою
Соковита обсмажена сьомга, форель або інша риба стане ідеальним доповненням до овочів та солоного сиру.
Інгредієнти:
- Помідори черрі 200 г
- Свіжі огірки 2 шт
- Авокадо 1 шт
- Фіолетова цибуля ½ шт
- Листовий салат 1 пучок
- Бринза чи інший сир 100 г
- Оливкова олія 2-3 ст. ложки + для смаження
- Зерниста гірчиця 1 ст. ложка
- Лимонний сік ½ ч. ложки
- Маслини 100 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Філе червоної риби 150 г
- Приправа для риби за смаком
Приготування:
- Черрі розріжте на половинки, огірки та авокадо – на великі шматочки, цибулю – на тонкі півкільця. Листя салату нарвіть подрібніть на середні шматки. Крупно наріжте чи розкришіть сир.
- Для заправки змішайте оливкову олію з гірчицею та лимонним соком.
- Складіть в миску чері, огірки, авокадо, цибулю, сир, маслини та листовий салат. Посоліть, поперчіть та перемішайте.
- Рибу посоліть, поперчіть та посипте приправою. Обсмажуйте у сковороді з олією по кілька хвилин із кожного боку.
- Злегка остудіть рибу, розберіть вилкою на шматочки і додайте салат. Полийте заправкою.
Грецький салат з тофу
Вам сподобається цей легкий варіант салату з ніжним тофу у пікантному маринаді.
Інгредієнти:
- Лимон 1 шт
- Часник 2 зубчики
- Тофу 400 г
- Оливкова олія 6 ст. ложок
- Сіль за смаком
- Червоний винний оцет 4 ст. ложки
- Цукор ½ ч. ложки
- Сушена орегано ½ ч. ложки
- Помідори 3-4 шт
- Свіжі огірки 2-3 шт
- Червона цибуля 1 шт
- Оливки без кісточок 60 г
- Маслини без кісточок 60 г
Приготування:
- Видавіть сік з лимона. Часник пропустіть через прес. Тофу обсушіть і наріжте дрібними кубиками.
- Змішайте половину часнику з лимонним соком, 2 столовими ложками олії та сіллю.
- Тофу змішайте з маринадом і залиште на 30 хвилин.
- Олія, що залишилася, збийте віночком з оцтом і водою, додайте цукор, орегано і сіль.
- Помідори наріжте невеликими часточками, огірки – півкружечками, а цибуля – тонкими півкільцями.
- Змішайте овочі з тофу, оливками, маслинами та заправкою.
Грецький салат з перепелиними яйцями
Перепелині яйця відмінно доповнять овочевий салат і зроблять його набагато ситнішим.
Інгредієнти:
- Перепелині яйця 10 шт
- Фета 200 г
- Помідори 3-4 шт
- Свіжі огірки 2-3 шт
- Болгарський перець 1 штука
- Маслини без кісточок 90 г
- Оливкова олія 4 ст. ложки
- Лимонний сік 1 ст. ложка
- Сіль за смаком
- Сушена орегано 1 ч. ложка
Приготування:
- Яйця відваріть вкруту, остудіть, очистіть і розріжте вздовж навпіл.
- Фету, помідори, огірки та перець наріжте великими кубиками. З’єднайте овочі з сиром, яйцями та маслинами.
- Додайте олію, лимонний сік, сіль та орегано, акуратно перемішайте.
Грецький салат із куркою
Додайте до класичного овочевого салату із сиром шматочки соковитого обсмаженого філе. Страва залишиться легкою, але в той же час вийде ситнішою.
Інгредієнти:
- Часник 1 зубчик
- Орегано 1 ч. ложка
- Лимонний сік 1 ст. ложка
- Оливкова олія 3 ст. ложки
- Мед 1 ч. ложка
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець за смаком
- Куряче філе 350 г
- Соняшникова або інша олія ½ ст. ложки
- Огірки 5-6 штук
- Помідори черрі 250 г
- Цибуля 1 штука
- Салатне листя 1 пучок
- Маслини без кісточок 150 г
- Фета 200 г
Приготування:
- Часник очистіть та пропустіть через прес. Змішайте з орегано, лимонним соком, оливковою олією та медом.
- Додайте до заправки сіль та мелений чорний перець до смаку, перемішайте та залиште на 15–20 хвилин.
- Куряче філе розріжте вздовж навпіл, посипте сіллю та перцем з двох сторін.
- На сковороді розігрійте олію. Обсмажуйте курку до готовності по 4-5 хвилин з кожного боку.
- Курку остудіть і наріжте невеликими шматочками. Огірки порубайте кружальцями. Помідори розріжте навпіл.
- Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. Салатне листя нарвіть руками.
- Овочі з’єднайте з салатним листям і маслинами. Полийте заправкою, перемішайте та викладіть на тарілку.
- Фету наріжте кубиками. Зверху на салат викладіть шматочки курки та сир.