Як приготувати класичний грецький салат та його варіації: топ-7 кращих рецептів грецького салату

1364

Як приготувати класичний грецький салат та його варіації: топ-7 кращих рецептів грецького салату

Грецький салат – одна зі страв, що асоціюється із грецькою кухнею — традиційна страва грецьких селян. У перекладі з грецької назва салату перекладається саме як сільський салат. Це простий, смачний та дуже корисний салат. Зараз він став надзвичайно популярним по всьому світу. Традиційно грецький салат готують із 7 інгредієнтів: огірків, томатів, зеленого солодкого перцю, червоної цибулі, оливок, заправляють оливковою олією та завжди зверху викладають цілий кусок сиру фета.

Цей салат може бути самостійною стравою або супроводжувати різноманітні головні страви, і завжди буде чудовим варіантом на літній стіл. А люблять його за ідеальне поєднання інгредієнтів, насичений смак та швидкість приготування. А через велику популярність, крім традиційного виконання з’явилося богато модифікацій. Саме тому ми вирішили підібрати 7 найцікавіших варіацій грецького салату.

Як приготувати класичний грецький салат

Як приготувати класичний грецький салат

Секрет смачного грецького салату – найсвіжіші та соковитіші овочі, якісна оливкова олія та гарний сир. Часто цю страву подають із хлібом, щоб потім макати її в ароматну суміш овочевих соків.

Інгредієнти:

  • 200 г томатів чері або 2 томати
  • 1 великий огірок
  • 1 солодкий перець
  • ½ червоної цибулі
  • 50 г оливок без кісточок
  • 200 г сиру фета
  • 1-2 ч. л. орегано
  • 3-4 ст. л. оливкової олії Extra Virgin
  • сіль до смаку

Приготування:

  1. Помідори наріжте великими шматками, цибулю – кільцями або півкільцями. Огірок розріжте вздовж навпіл і нарізайте середніми шматочками. Огірок можна заздалегідь очистити від шкірки. Перець почистіть і поріжте смужками.
  2. Викладіть овочі на тарілку, додайте маслини. Посипте сіллю. За бажання полийте винним оцтом. Не переборщіть із сіллю, оскільки сир та маслини досить солоні.
  3. Якщо шматок сиру товстий, розріжте його на 2–3 плоскі великі шматки. Викладіть фету зверху на овочі. Полийте салат олією і посипте орегано.

Грецький салат з креветками та гірчичною заправкою

Грецький салат з креветками та гірчичною заправкою

У класичному грецькому салаті немає морепродуктів, а як заправка використовується лише оливкова олія, орегано, сіль та перець. У цій варіації смажені креветки роблять страву більш ситнаю. Соус з олії, гірчиці, часнику та винного оцту надає йому ще приємнішого смаку та аромату.

Інгредієнти для салату:

  • Помідори 3 шт
  • Фіолетова цибуля ¹⁄₂ шт
  • Огірки 2 шт
  • Фета 100-120 г
  • Оливки 1 жменька
  • Креветки 300-400 г
  • Сушений часник за смаком
  • Сіль за смаком
  • Мелений чорний перець за смаком
  • Рослинна олія 1 ст. ложка
  • Салатне листя за смаком

Інгредієнти для заправки:

  • Часник 1 зубчик
  • Сушена орегано ¹⁄₂ ч. ложки
  • Гірчиця 1 ч. ложка
  • Червоний винний оцет 1¹⁄₂ ст. ложки
  • Сіль ¹⁄₂ ч. ложки
  • Мелений чорний перець ¹⁄₄ ч. ложки
  • Оливкова олія ¹⁄₄ склянки

Приготування:

  1. Приправте очищені креветки сушеним часником, сіллю та перцем. Розігрійте олію у сковороді на середньому вогні.
  2. Викладіть туди креветки та обсмажуйте приблизно по 2 хвилини з кожного боку. Перекладіть їх на тарілку і залиште остигати, поки готуєте інше.
  3. Помідори наріжте шматочками. Крупно порубайте цибулю. Огірки розріжте вздовж навпіл і порубайте. Фету наріжте кубиками або покришіть. Додайте до підготовлених інгредієнтів оливки, салатне листя та креветки.
  4. Свіжий часник подрібніть та змішайте з усім необхідним для заправки. Полийте салат сумішшю, що вийшла, і перемішайте.

Грецький салат з авокадо

Грецький салат з авокадо

Ніжне авокадо в цій легкій страві чудово поєднується з пікантними оливками та фетою.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки 2 шт
  • Авокадо 1 шт
  • Червона цибуля ½ шт
  • Помідори 2-3 шт
  • Болгарський перець ½ шт
  • Фета 200 г
  • Оливки 80 г
  • Часник 2 зубчики
  • Оливкова олія 4 ст. ложки
  • Червоний винний оцет 2 ст. ложки
  • Сушене орегано 1 ч. ложка
  • Сіль за смаком
  • Можна додати Зелень за смаком

Приготування:

  1. Часник подрібніть і ретельно змішайте з олією, оцтом, орегано та сіллю.
  2. Огірки та авокадо наріжте тонкими скибочками, цибулю – півкільцями, а помідори та перець – великими кубиками.
  3. Подрібніть фету. Змішайте овочі з сиром, оливками та заправкою. За бажанням посипте салат зеленню.

Грецький салат із червоною рибою

Грецький салат із червоною рибою

Соковита обсмажена сьомга, форель або інша риба стане ідеальним доповненням до овочів та солоного сиру.

Інгредієнти:

  • Помідори черрі 200 г
  • Свіжі огірки 2 шт
  • Авокадо 1 шт
  • Фіолетова цибуля ½ шт
  • Листовий салат 1 пучок
  • Бринза чи інший сир 100 г
  • Оливкова олія 2-3 ст. ложки + для смаження
  • Зерниста гірчиця 1 ст. ложка
  • Лимонний сік ½ ч. ложки
  • Маслини 100 г
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Філе червоної риби 150 г
  • Приправа для риби за смаком

Приготування:

  1. Черрі розріжте на половинки, огірки та авокадо – на великі шматочки, цибулю – на тонкі півкільця. Листя салату нарвіть подрібніть на середні шматки. Крупно наріжте чи розкришіть сир.
  2. Для заправки змішайте оливкову олію з гірчицею та лимонним соком.
  3. Складіть в миску чері, огірки, авокадо, цибулю, сир, маслини та листовий салат. Посоліть, поперчіть та перемішайте.
  4. Рибу посоліть, поперчіть та посипте приправою. Обсмажуйте у сковороді з олією по кілька хвилин із кожного боку.
  5. Злегка остудіть рибу, розберіть вилкою на шматочки і додайте салат. Полийте заправкою.

Грецький салат з тофу

Грецький салат з тофу

Вам сподобається цей легкий варіант салату з ніжним тофу у пікантному маринаді.

Інгредієнти:

  • Лимон 1 шт
  • Часник 2 зубчики
  • Тофу 400 г
  • Оливкова олія 6 ст. ложок
  • Сіль за смаком
  • Червоний винний оцет 4 ст. ложки
  • Цукор ½ ч. ложки
  • Сушена орегано ½ ч. ложки
  • Помідори 3-4 шт
  • Свіжі огірки 2-3 шт
  • Червона цибуля 1 шт
  • Оливки без кісточок 60 г
  • Маслини без кісточок 60 г

Приготування:

  1. Видавіть сік з лимона. Часник пропустіть через прес. Тофу обсушіть і наріжте дрібними кубиками.
  2. Змішайте половину часнику з лимонним соком, 2 столовими ложками олії та сіллю.
  3. Тофу змішайте з маринадом і залиште на 30 хвилин.
  4. Олія, що залишилася, збийте віночком з оцтом і водою, додайте цукор, орегано і сіль.
  5. Помідори наріжте невеликими часточками, огірки – півкружечками, а цибуля – тонкими півкільцями.
  6. Змішайте овочі з тофу, оливками, маслинами та заправкою.

Грецький салат з перепелиними яйцями

Грецький салат з перепелиними яйцями

Перепелині яйця відмінно доповнять овочевий салат і зроблять його набагато ситнішим.

Інгредієнти:

  • Перепелині яйця 10 шт
  • Фета 200 г
  • Помідори 3-4 шт
  • Свіжі огірки 2-3 шт
  • Болгарський перець 1 штука
  • Маслини без кісточок 90 г
  • Оливкова олія 4 ст. ложки
  • Лимонний сік 1 ст. ложка
  • Сіль за смаком
  • Сушена орегано 1 ч. ложка

Приготування:

  1. Яйця відваріть вкруту, остудіть, очистіть і розріжте вздовж навпіл.
  2. Фету, помідори, огірки та перець наріжте великими кубиками. З’єднайте овочі з сиром, яйцями та маслинами.
  3. Додайте олію, лимонний сік, сіль та орегано, акуратно перемішайте.

Грецький салат із куркою

Грецький салат із куркою

Додайте до класичного овочевого салату із сиром шматочки соковитого обсмаженого філе. Страва залишиться легкою, але в той же час вийде ситнішою.

Інгредієнти:

  • Часник 1 зубчик
  • Орегано 1 ч. ложка
  • Лимонний сік 1 ст. ложка
  • Оливкова олія 3 ст. ложки
  • Мед 1 ч. ложка
  • Сіль за смаком
  • Мелений чорний перець за смаком
  • Куряче філе 350 г
  • Соняшникова або інша олія ½ ст. ложки
  • Огірки 5-6 штук
  • Помідори черрі 250 г
  • Цибуля 1 штука
  • Салатне листя 1 пучок
  • Маслини без кісточок 150 г
  • Фета 200 г

Приготування:

  1. Часник очистіть та пропустіть через прес. Змішайте з орегано, лимонним соком, оливковою олією та медом.
  2. Додайте до заправки сіль та мелений чорний перець до смаку, перемішайте та залиште на 15–20 хвилин.
  3. Куряче філе розріжте вздовж навпіл, посипте сіллю та перцем з двох сторін.
  4. На сковороді розігрійте олію. Обсмажуйте курку до готовності по 4-5 хвилин з кожного боку.
  5. Курку остудіть і наріжте невеликими шматочками. Огірки порубайте кружальцями. Помідори розріжте навпіл.
  6. Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. Салатне листя нарвіть руками.
  7. Овочі з’єднайте з салатним листям і маслинами. Полийте заправкою, перемішайте та викладіть на тарілку.
  8. Фету наріжте кубиками. Зверху на салат викладіть шматочки курки та сир.


• не пропусти