5 рецептів у лютому для здоров’я та насолоди кожним обідом

1558

5 рецептів у лютому для здоров'я та насолоди кожним обідом

Останній місяць зими — це коли діти ще грають в хокей на льоду, а поруч на сонці гріються мами у весняних пальтах. Мінлива погода й настрій «скоріше б весна» змушують нас розгубитися, й уже не вистачає фантазії, що приготувати в лютому. Ми радимо по максимуму використовувати сезонні продукти, діставати смачні закрутки й уже шукати насіння для городу чи вирощування зелені на балконі.

Лютий — не найбідніший місяць для закупок овочів та фруктів на базарі. На що звернути увагу та як готувати? Збережіть 5 рецептів:

1. Крем-суп із пастернаку

фото Depositphotos

Колись пастернак був зіркою на будь-якій вечері в Європі. Корінь клали в рагу й супи, навіть пироги. Овоч містить калій, фосфор, залізо, вітамін C, допомагає зміцнити імунітет. Те, що треба перед весняним періодом!

Інгредієнти:

  • 0,5 кг пастернаку.
  • 1 цибулина.
  • 2 морквини.
  • 20 г вершкового масла.
  • 2-3 зубчики часнику.
  • 1 склянка молока або вершків.
  • Спеції: кмин, коріандр, перець.

Як готувати:

  1. Пастернак, цибулю і моркву почистьте і наріжте невеликими кубиками.
  2. Візьміть велику каструлю, розігрійте в ній вершкове масло. Обсмажте цибулю до прозорості близько 5-7 хв при постійному перемішуванні.
  3. Додайте моркву та пастернак та готуйте ще 10 хв.
  4. Налийте до овочів 1 л води та готуйте до м’якості овочів.
  5. Вкінці додайте молоко, спеції та доведіть до кипіння.
  6. Збийте суп блендером. Густоту можна відрегулювати, доливши води. Зверху прикрасьте зеленню або чипсами пастернаку.

2. Простий рецепт лазаньї з капусти

Простий рецепт лазаньї з капусти
фото Depositphotos

Варіант лазаньї без борошна, щоб швидко й смачно нагодувати всю родину. Для тих, хто не їсть жирне м’ясо, радимо використати  для фаршу куряче філе. Капустяну лазанью можна готувати і з грибами або овочевими начинками з томатним соусом.

Інгредієнти:

  • 1 капустина.
  • 0,5 кг м’яса (будь-якого або суміші).
  • 1 морквина.
  • 2 цибулини.
  • 150 мл сметани.
  • 3 ст. л. томатної пасти.
  • 100 г твердого сиру.

Як готувати:

  1. Виріжте з капустини тверду частину. Закип’ятіть воду та занурте в неї капустину на 5 хв. Листки мають стати м’якшими. Тоді охолодіть та розберіть на листки.
  2. М’ясо пропустіть через м’ясорубку, щоб отримати фарш. Додайте сіль, перець, спеції до смаку.
  3. Почистьте цибулю та моркву. Цибулю наріжте маленькими кубиками, а моркву натріть. Розігрійте сковороду, налийте 1 ст. л. олії та обсмажте моркву й цибулю при постійному перемішуванні кілька хвилин.
  4. До овочів додайте фарш та обсмажуйте до готовності 10-15 хв.
  5. Сметану змішайте з томатною пастою.
  6. Сир натріть.
  7. Візьміть форму для запікання, змастіть вершковим маслом. Почергово викладайте капусту та фарш, щоразу фарш посипайте частиною сиру та поливайте соусом.
  8. Запікайте 40-60 хв при 180°C у закритому посуді або накривши фольгою, щоб лазанья була соковитою.

3. Запечений солодкий перець в часниковому соусі

Запечений солодкий перець в часниковому соусі
фото Depositphotos

Солодкий перець можна використовувати в супах, запіканках, як основу для фарширування, в салатах і як гарнір. Овоч багатий на вітамін С та має надзвичайний аромат у будь-яку пору року.

Інгредієнти:

  • Солодкий перець 4-5 шт.
  • 4-5 зубчиків часнику.
  • 1 ч. л. оцту.
  • 1 ст. л. олії.
  • Кілька гілочок петрушки.

Як готувати:

  1. Перці помийте і помістіть на деко. Запікати їх можна цілими або вирізавши серединку з насінням. Змастіть перці олією та відправте в розігріту до 180°C духовку. 15 хв печіть на одній стороні, а тоді переверніть перці. Шкірка має трішки обвуглитися.
  2. Готуємо соус: змішайте 1 ст. л. води, оцет, потертий часник, трішки солі та перцю, 1 ст. л. олії та подрібнену петрушку. Запечені перці можна полити соусом або ж вмочати шматочки та смакувати.

4. Шоколадний мус із цвітної капусти

Шоколадний мус із цвітної капусти
фото Depositphotos

Цвітна капуста — універсальний овоч для приготування салатів, гарнірів і навіть десертів! З цвітної капусти можна приготувати не тільки банальні хрустики на сковороді, а й корисний пудинг чи шоколадний мус.

Інгредієнти:

  • 400 цвітної капусти.
  • 1 ч. л. желатину (або як в інструкції на пачці).
  • 1 ст. л. меду.
  • 2 ст. л. какао.
  • 2 ст. л. тертого шоколаду.
  • 200 г вершків.

Як готувати:

  1. Капусту розділити на суцвіття та відварити у киплячій воді 15-20 хв до м’якості. Злити воду й перебити капусту в пюре за допомогою блендера.
  2. Желатин замочити на годину, тоді змішати з вершками та підігріти до розчинення. Ввести цукор, какао, шоколад при перемішуванні до повного розчинення.
  3. Вершкову суміш додати до пюре та ще раз перебити блендером.
  4. Перекласти мус у форми й дати застигнути в холодильнику впродовж кількох годин. Зверху можна прикрасити ягодами, тертим шоколадом чи м’ятою.

5. Свинина з апельсинами

Свинина з апельсинами
фото Depositphotos

У лютому саме час для страв із цитрусовими. Наприклад, апельсин із величезним набором вітамінів можна додавати в салати, десерти й навіть до м’яса.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свинини (найкраще вирізки).
  • 2 апельсини.
  • 1 ст. л. яблучного оцту.
  • 1 ст. л. соєвого соусу.
  • 1 ч. л. меду.
  • 0,5 ч. л. розмарину.

Як готувати:

  1. З одного апельсина видавіть сік. Додайте оцет, соєвий соус, мед, розмарин, посоліть і поперчіть до смаку. Замість оцту можна використати біле вино.
  2. М’ясо наріжте середніми шматками й натріть отриманим маринадом. Залиште на 2-3 години.
  3. Другий апельсин почистьте і наріжте кубиками.
  4. Форму змастіть олією, викладіть замариноване м’ясо та шматочки апельсина.
  5. Запікайте 40 хв при 180°C до золотистої скоринки.

Лютий — час для використання всіх видів капусти, які ви знайдете, заготовок з літа (квасоля, топінамбур, буряк, морква) і цитрусових. А ось ягоди, помідори й огірки з супермаркету зараз не будуть корисними зовсім. Коли будете планувати меню для родини та закупки, додавайте в раціон сезонні продукти та овочі, які добре зберігаються. Так ви отримаєте максимум користі й зміцнення імунітету!

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти