5 простих та швидких страв із сезонних продуктів вересня

5662

Вересень — це коли виноград перетворюється у настояне вино, сушаться горіхи, а гарбузи займають почесне місце в холодильнику. Ми вже подумки прощаємося з серпнем, але так чекаємо на павутинки й бабине літо. До переходу на осінній час та ритм хочеться максимально насолодитися сезонними овочами й фруктами.

Зібрали для вас 5 простих, корисних та апетитних страв вересня:

1. Салат з грушею, горіхами та сиром

Салат з грушею та горіхами
фото Depositphotos

Інгредієнти:

  • 1 велика груша
  • 150 г руколи чи листя салату
  • 100 г сиру дорблю, або інший
  • 1 маленька червона цибулина
  • підсмажені волоські горіхи
  • 1 с.л. бальзаміку
  • 1 ст.л. оливкової олії

Приготування:

  1. З груші дістаньте серцевину, поріжте скибочками.
  2. Руколу, цибулю та сир подрібніть, додайте грушу.
  3. Посипте горіхами (можна використати лісові), посоліть, заправте бальзаміком та оливковою олією.

До салату можна додати шматочки запеченого філе індички або курки.

2. Ароматний суп-пюре з грибів

Ароматний суп-пюре з грибів
фото Depositphotos

Інгредієнти:

  • 400 г сироїжок чи інших улюблених осінніх грибів
  • 1 картоплина
  • 1 цибулина
  • 200 мл вершків
  • 50 г вершкового масла

Приготування:

  1. Добре промийте гриби, дрібно наріжте.
  2. Цибулю почистьте і наріжте дрібним кубиком.
  3. Розігрійте сковороду, додайте туди гриби, цибулю та обсмажте суміш на вершковому маслі. Постійно помішуйте.
  4. Паралельно поставте варитися картоплю. Почистьте, дрібно наріжте та варіть у 500 мл води. Чим більше води, тим рідший вийде суп.
  5. Коли картопля звариться, влийте вершки, додайте підсмажені гриби та цибулю. Варіть ще 15 хв.
  6. Обережно перебийте суп блендером та подавайте з петрушкою, базиліком або чипсами з грибів.

3. Запечена капуста кольрабі з сиром фета

Запечена капуста кольрабі з сиром фета
фото Depositphotos

Інгредієнти:

  • 10 невеликих кольрабі
  • 200 г сиру фета
  • тим’ян (чебрець)
  • 1 гострий перець (чилі або халапеньйо)
  • 1 зубчик часнику
  • оливкова олія

Приготування:

  1. Капусту кольрабі вимийте, почистьте, наріжте кубиком, викладіть на деко з фольгою. Посоліть, поперчіть, збризніть оливковою олією. Відправте запікатися при 200°C на 40-50 хв.
  2. Гострий перець, тим’ян та часник дрібно наріжте, додайте до сиру фета. Сумішшю посипте капусту та запікайте ще 15 хв.
  3. Зверху страву можна посипати зеленню. Подавати зі сметанним, вершковим соусом або як гарнір до м’яса.

4. Паприкаш з болгарським перцем

Паприкаш з болгарським перцем
фото Depositphotos

Інгредієнти:

  • 400 г курячого філе
  • 2 солодких перці
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 томат (або 1 ст.л. томатної пасти)
  • 3 ст.л. сметани
  • 1 ст.л. борошна
  • паприка
  • кілька гілочок кінзи або петрушки
  • оливкова олія

Приготування:

  1. Дрібно нарізати цибулю та часник, обсмажити на оливковій олії.
  2. Філе промити, нарізати невеликими шматочками, додати до цибулі й підрум’янити.
  3. Солодкий перець і томат нарізати кубиками, відправити до курки.
  4. Додати паприку, сіль, перець, пів склянки води, накрити кришкою і тушкувати 15 хв.
  5. Порціями при перемішуванні додати борошно, додати сметану. Тушкувати до готовності, перед подачею посипати зеленню.

5. Теплий салат зі стручкової квасолі

Теплий салат зі стручкової квасолі
фото Depositphotos

Інгредієнти:

  • 200 г стручкової квасолі
  • 1 болгарський перець
  • 150 г печериць
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. кукурудзи
  • 1 ч.л. кунжуту
  • чверть лимона
  • оливкова олія

Рецепт:

  1. Стручкову квасолю відваріть у підсоленій воді 6-7 хв до м’якості.
  2. Печериці та болгарський перець наріжте соломкою та обсмажте на мінімальній кількості олії. Додайте кукурудзу й обсмажте ще декілька хвилин.
  3. Яйця відваріть до крутості й також наріжте дольками.
  4. З’єднайте квасолю, печериці, перець, яйця, кукурудзу, посоліть, перемішайте, посипте кунжутом та збризніть олією та лимонним соком. Поспішайте з’їсти, поки салат теплий!

Вишукану й смачну страву можна приготувати і з одного продукту. Переосмисліть грушу, спробуйте паприкаш чи випічку з кабачка, придбайте корисну кольрабі. Тоді вересень залишить післясмак на всі наступні холодні місяці.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua