Вересень — це коли виноград перетворюється у настояне вино, сушаться горіхи, а гарбузи займають почесне місце в холодильнику. Ми вже подумки прощаємося з серпнем, але так чекаємо на павутинки й бабине літо. До переходу на осінній час та ритм хочеться максимально насолодитися сезонними овочами й фруктами.
Зібрали для вас 5 простих, корисних та апетитних страв вересня:
1. Салат з грушею, горіхами та сиром
Інгредієнти:
- 1 велика груша
- 150 г руколи чи листя салату
- 100 г сиру дорблю, або інший
- 1 маленька червона цибулина
- підсмажені волоські горіхи
- 1 с.л. бальзаміку
- 1 ст.л. оливкової олії
Приготування:
- З груші дістаньте серцевину, поріжте скибочками.
- Руколу, цибулю та сир подрібніть, додайте грушу.
- Посипте горіхами (можна використати лісові), посоліть, заправте бальзаміком та оливковою олією.
До салату можна додати шматочки запеченого філе індички або курки.
2. Ароматний суп-пюре з грибів
Інгредієнти:
- 400 г сироїжок чи інших улюблених осінніх грибів
- 1 картоплина
- 1 цибулина
- 200 мл вершків
- 50 г вершкового масла
Приготування:
- Добре промийте гриби, дрібно наріжте.
- Цибулю почистьте і наріжте дрібним кубиком.
- Розігрійте сковороду, додайте туди гриби, цибулю та обсмажте суміш на вершковому маслі. Постійно помішуйте.
- Паралельно поставте варитися картоплю. Почистьте, дрібно наріжте та варіть у 500 мл води. Чим більше води, тим рідший вийде суп.
- Коли картопля звариться, влийте вершки, додайте підсмажені гриби та цибулю. Варіть ще 15 хв.
- Обережно перебийте суп блендером та подавайте з петрушкою, базиліком або чипсами з грибів.
3. Запечена капуста кольрабі з сиром фета
Інгредієнти:
- 10 невеликих кольрабі
- 200 г сиру фета
- тим’ян (чебрець)
- 1 гострий перець (чилі або халапеньйо)
- 1 зубчик часнику
- оливкова олія
Приготування:
- Капусту кольрабі вимийте, почистьте, наріжте кубиком, викладіть на деко з фольгою. Посоліть, поперчіть, збризніть оливковою олією. Відправте запікатися при 200°C на 40-50 хв.
- Гострий перець, тим’ян та часник дрібно наріжте, додайте до сиру фета. Сумішшю посипте капусту та запікайте ще 15 хв.
- Зверху страву можна посипати зеленню. Подавати зі сметанним, вершковим соусом або як гарнір до м’яса.
4. Паприкаш з болгарським перцем
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе
- 2 солодких перці
- 1 цибулина
- 2 зубчики часнику
- 1 томат (або 1 ст.л. томатної пасти)
- 3 ст.л. сметани
- 1 ст.л. борошна
- паприка
- кілька гілочок кінзи або петрушки
- оливкова олія
Приготування:
- Дрібно нарізати цибулю та часник, обсмажити на оливковій олії.
- Філе промити, нарізати невеликими шматочками, додати до цибулі й підрум’янити.
- Солодкий перець і томат нарізати кубиками, відправити до курки.
- Додати паприку, сіль, перець, пів склянки води, накрити кришкою і тушкувати 15 хв.
- Порціями при перемішуванні додати борошно, додати сметану. Тушкувати до готовності, перед подачею посипати зеленню.
5. Теплий салат зі стручкової квасолі
Інгредієнти:
- 200 г стручкової квасолі
- 1 болгарський перець
- 150 г печериць
- 2 яйця
- 2 ст.л. кукурудзи
- 1 ч.л. кунжуту
- чверть лимона
- оливкова олія
Рецепт:
- Стручкову квасолю відваріть у підсоленій воді 6-7 хв до м’якості.
- Печериці та болгарський перець наріжте соломкою та обсмажте на мінімальній кількості олії. Додайте кукурудзу й обсмажте ще декілька хвилин.
- Яйця відваріть до крутості й також наріжте дольками.
- З’єднайте квасолю, печериці, перець, яйця, кукурудзу, посоліть, перемішайте, посипте кунжутом та збризніть олією та лимонним соком. Поспішайте з’їсти, поки салат теплий!
Вишукану й смачну страву можна приготувати і з одного продукту. Переосмисліть грушу, спробуйте паприкаш чи випічку з кабачка, придбайте корисну кольрабі. Тоді вересень залишить післясмак на всі наступні холодні місяці.
автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua