Любите готувати супи, але в таку спеку гарячого не хочеться? Тоді для вас ми зібрали зі 7 рецептів холодних супів. Від традиційних національних, родом з України, Болгарії чи Іспанії. До сучасних інтерпретацій із простих компонентів. Зберігайте рецепти та насолоджуйтеся легкими супами, навіть, у спеку:
Рецепт № 1: Український Холодник
Ця страва популярна також у Латвії та Литві, у Білорусі та Польщі. А в Росії її знають як «свєкольнік». Від популярної нині окрошки він відрізняється, насамперед, наявністю буряку і відсутністю м’яса.
Що треба: 2 л води, 0,5 кг буряка, 2 огірки, 2 варені картоплини, 50 г хрону та 70 г зеленої цибулі. Також, 2 яйця, 2 ст.л сметани й оцет за смаком, дрібка цукру.
Як приготувати:
Спочатку, треба очистити буряк, нарізати його кубиками. Залити водою та разом з оцтом варити 30 хвилин. Буряковий відвар процідити через сито, залишити охолоджуватися. Буряк же, ще трохи подрібнити, покласти в каструлю. Туди ж додати подрібнені варені яйця та огірок, подрібнену варену картоплю та зелену цибулю. Змішати компоненти з хріном, сіллю, цукром. Можна додати трішки гірчиці за бажанням. Залити все це буряковим відваром, змішати зі сметаною. Залишити настоюватися, а подавати з подрібненою зеленню.
Рецепт № 2: Болгарський Таратор
Цей холодний кисломолочний суп має свою особливість — горіхи. Вони розтираються в борошно й додають ставі густу консистенцію. Для приготування нам знадобляться: 1 огірок, 1 склянка кефіру нежирного, 1 склянка мінеральної води, 2 зубчики часнику, 2 ст.л горіхів волоських. Також, 1 ст.л олії, 50 г кропу та сіль за смаком.
Як приготувати:
Перетерти часник та огірок у пюре, відтиснути з них сік. Додати спеції та олію та вилити суміш у мінералку. Туди ж кефір, усе ретельно збити. Додати подрібнений кріп і поставити в холодильник на 2–3 години. Горіхи розтерти в ступці в порошок та додавати в страву перед подачею.
Рецепт № 3: Рибна Ботвина
Зелень та риба складають основу цього супу. Дивно, що прихильники здорового харчування ще не популяризували цю страву. Тож ми це робимо замість них. Ось що знадобиться: 1 л квасу, 250 г слабосоленої риби тонкими шматочками, 250–300 г зелені: щавель і шпинат. Також, по 50 г хрону та зеленої цибулі, 2 огірка і 1 ч.л цукру.
Як приготувати:
В окремих каструлях відварити в окропі щавель і шпинат. Змішати зелень та збити до консистенції пюре. Покласти все в каструлю, додати цукор та сіль. Залити суміш квасом. Огірки та цибулю подрібнити, додати в суп. Подавати страву варто в окремих мисках: одна із супом, інша з перетертим хроном, третя зі шматочками риби. Також, інколи цю страву готують не зі шпинатом, а з молодою кропивою.
Рецепт № 4: Турецький Джаджик
Цю страву готують на айрані, вона надзвичайно популярна в туреччині в літній сезон. Для супу треба: 600 мл айрану, по 1 ст.л олії оливкової та фенхелю, по 1 ч.л фенхелю, м’яти та чебрецю. Також, 2 великі огірки, зубчик часнику й сіль за смаком.
Як приготувати:
Огірки очистити від шкірки, натерти на великій тертці та посолити. Часник розтерти в пюре, а всю зелень розділити, промити й подрібнити. Залити все айраном і дати настоятися. У суміш додати олію, перемішати, розлити суп у тарілки. Подавати з льодом та подрібненою зеленню для прикраси.
Рецепт № 5: Іспанський Ґаспачо
Ґаспачо — одних із найвідоміших холодних супів. Жоден продукт страви не проходить термічну обробку, тож усі вітаміни зберігаються. Для супу нам треба: 500 г помідорів стиглих, по 200 г огірків та солодкого перцю, 100 г цибулі та зубчик часнику, дрібка гострого перцю. Також, 100 г яблука та 200 мл томатного соку, 60 мл олії та 30 мл лимонного соку, сіль і перець — за смаком.
Як приготувати:
Очистити перець, з яблук, томатів та огірків зняти шкірку. Цибулю, часник та гострий перець також чистимо і збиваємо всі ці компоненти до стану пюре блендером. Далі, треба змішати пюре з олією, соком лимона, сіллю та перцем. Залити томатним соком, ретельно вимішати та залишити настоюватися на кілька годин.
Рецепт № 6: Ґаспачо з огірків
Що треба: 4 огірки, 1 лайм та 1 авокадо, 2 гілочки петрушки і 50 г сиру фета. Також, по дрібці морської солі, меленої паприки та чорного перцю.
Як приготувати:
З огірків зрізати шкірку й перетерти їх у пюре, залити соком лайма. Авокадо з петрушкою також перетерти в пюре, додати сік лайма і спеції. Змішати все в контейнері та поставити в холодильник на 3–4 години. Подавати суп у склянці, подрібнивши зверху фету та посипавши меленою паприкою.
Рецепт № 7: Простий суп із кабачків
Чому простий? Бо його компоненти недорогі та є в кожному магазині українських міст. Що треба: 3 кабачки, по 1 моркві та цибулині, 2 л води і 4 ст.л вершків. Також, 4 зубчики часнику, 2 ч.л вершкового масла, сіль і перець, ½ ч.л цукру. Для подачі знадобляться сметана, часник, сухарі та зелень.
Як приготувати:
Моркву з кабачками очистити й нарізати великими кубиками. Додати очищені цибулю та часник, покласти все в каструлю. Туди ж цукор і залити компоненти водою. Варити 30 хвилин, вийняти овочі, перебити їх у пюре. Додати масло і вершки, усі спеції. Якщо суп надто густий, додайте трохи відвару. Проваріть страву ще кілька хвилин на легкому вогні, дайте охолонути. Подавайте зі сметаною, перетертою з часником та зеленню. також, з подрібненими сухарями.
Сподобалися рецепти? Дивіться більше в інших статтях на нашому сайті.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua