7 книг з цікавими історіями, які варто прочитати

326

Різножанрові, різноманітні і зовсім не схожі одна на одну, проте всі варті читацької уваги. Такі книжки підійдуть на подарунок та прикрасять домашню книжкову поличку. Про родзинки в цих історіях, неперевершених персонажів, а також про те, що їх вирізняє – у добірці книжок, які варті того, аби бути прочитаними.

«Королева Півдня», Артуро Перес-Реверте (Видавництво Фабула)

Є щось бентежне й інтригуюче у сюжетах про заборонений світ наркоторгівлі – світ небезпек, світ поза законом, світ складної системи. Ще й коли історії розгортаються в екзотичних для нас країнах, переміщується з Мексики на південне узбережжя Іспанії, а головною героїнею є зовсім молода й наївна дівчина, що за волею обставин стала тою, ким є: сміливою, відчайдушною і розумною жінкою. Відзначу також напружену кульмінацію, коли героїня дізнається приголомшливу правду, насичений сюжет, який розгортається в декілька етапів, незліченну кількість персонажів, просту і яскраву мову письменника.

Досить об’ємний роман доповнює епілог, що наче дає нам змогу зазирнути далі самої історії та відчути її більш реально і повно. Родзинкою роману – є подвійна оповідь про життя самої Терези, а також розслідування від журналіста, який пише її історію.

«Сім чоловіків Евелін Г’юґо», Тейлор Дженкінс Рід (Видавництво Артбукс)

За сюжетом цієї книжки головна героїня – відома й знана акторка, а це її історія. Історична фантастика передає дух епохи Голлівуду 50-х років. У книжці – розповідь амбітних злетів Евелін, історія дружби, забороненого кохання і звісно чоловіків, кожен з яких лишав відбиток у характері головної героїні.

«Сім чоловіків Евелін Г’юґо» – це історія сильної жінки у тодішньому чоловічому світі. Сюжет роману не є якимось унікальним, та найкраще, що є у ньому, – це майстерно прописані складні персонажі. Разом з ними хочеться сміятись і плакати, співчувати і захоплюватись, розумієш їх складнощі і переймаєшся проблеми, із якими стикаються люди по той бік екрану. Саме характер головної героїні є окрасою цієї книжки, сюжет якої був би чудовою основою для екранізації. Роман досить легко і швидко читається та може бути також чудовим варіантом книжки для відпочинку.

«Оповита тінямим», Френсіс Гардінґ (Видавництво Nebo Booklab Publishing)

Варіант новинки у жанрі фентезі, яку із задоволенням можуть читати навіть дорослі прихильники жанру. Хоча сюжет книжки є трохи похмурим, сама авторка стане справжнім відкриттям для поціновувачів фентезі. Сюжет книжки починається з такої собі історії про жахи з привидами, які, як усім відомо, мають на меті заволодіти вашою душею і мозком. Згодом книжка “дорослішає” і перетворюється на історико-фантастичну оповідь зі шпигунами, війною, жорстокістю та змовами, а сюжет переносить до реалістичної Англії часів громадянської війни з усіма класовими протиріччями і громадянськими війнами. Головна героїня, відважна дівчинка Мироносиця, відмінно справляється зі складними емоціями і ситуаціями на своєму шляху – зі зрадою, страхом, втратою, тугою, болем.

Це історія про сильну духом дівчинку, про вірність, дружбу та зв’язок між братами та сестрами. Книжка допоможе відірватись від реальності і поринути у фентезійний світ, створений письменником. Саме таких книжок сьогодні не вистачає на поличках крамниць.

«Подорож письменника», Крістофер Воглер (Видавництво ArtHuss)

Класичне видання, що присвячене темі письменництва, детальній розробці персонажів та історій, їх супроводу від початку й до кінця. Автор цього завзятого посібника – колишній сценарист Disney, тому наводив багато практичних прикладів з кіно, які усі ми могли бачити.

Посібник Воглера містить готові для використання інструменти, які можуть покращити будь-яку історію. Книжка зосереджується на тому, що більшість з них можна звести до серії наративних структур і архетипів персонажів, які тут описані за допомогою міфологічної алегорії.

Книжка може бути чудовою основою для письменників-початківців та тим, хто захоплюється мистецтвом сторітелінгу.

«По той бік чарівної палички. Магія і хаос мого дорослішання», Том Фелтон (Видавництво Лабораторія)

Світ поттеріани для багатьох був завжди чимось чарівним. Здавалося, актори виграли щасливий білет у життя і стали обличчями найпопулярнішого у світі фентезі. Завжди цікаво було дізнатися, що і як відбувалося за лаштунками їх життя, такого відмінного від життя звичайних підлітків. Це історія від людини, яка безпосередньо була частиною цього грандіозного успіху. Разом з роллю антагоніста Драко Мелфоя він отримав досвід, який змінив усе його життя.

Книжка, звичайно, не є взірцем жанру мемуарів, але безперечно стане цікавою усім любителям поттеріани. Фелтон відкривається читачам, як чарівний і щирий оповідач. У книжці він логічно і послідовно описує історії із життя, кумедно розповідає про перші прослуховування, події на знімальному майданчику, його життя між школою і роботою, відносини і дружбу з іншими акторами, чесно остан після завершення зйомок та роздуми про успіх. І не боїться говорити в тому числі про психологічні труднощі на цьому шляху. Чудова книжка для всіх фанатів фільму про Гаррі Поттера.

«Бій за Київ», Сергій Руденко (Видавництво Фабула)

Ця книжка журналіста Сергія Руденко – проникливий і ясний погляд на події, що відбувались на початку повномасштабного вторгнення. Це смілива спроба зазирнути вглиб і проаналізувати усі передумови трагічних подій. І чудово, що є ті хто на це здатен.

Влучна і завершена історія про те, як відбувалась оборона столиці, і як їй вдалося вистояти завдяки людям, про яких тут йдеться. Київ тут – живий організм, зі своїми клітинами. Клітини – це люди, кожен українець і те, що близько кожному з нас, про що болить, і про кого варто пам’ятати. Кожен розділ автор алегорично називає “раундами”, підкреслюючи , що кожна окрема історія має вагу у великій боротьбі. Сергій – журналіст, тож не дивно, що у своїй книжці використовує багато цінних інтерв’ю.

Книжка однозначно варта уваги і варта того, аби бути на полиці. У ній глибокий аналіз подій, історії людей і спогади, які мають жити.

«Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея»,  Кай Берд, Мартін Шервін (Видавництво Book Chef)

Вихід у прокат кінострічки насправді привернув увагу до цієї книжки та до постаті самого Оппенгеймера. Це класична біографія видатного фізика, викладача і “батька” атомної бомби, що містить майже 800 сторінок.  Книжка описує у його житті, як гучні тріумфи, так і трагедії. Опенгеймер був перший, хто поставив під сумнів доцільність створення атомної бомби. За це фізик був притягнутий до відповідальності на абсурдному показовому суді, що стало смертельним ударом по його кар’єрі.

Подобається, що попри усі суперечності навколо особистості Опенгеймера, автори спираються лише на факти і спирається на вичерпні дослідження. Соціальна історія і сурова розповідь дає зрозуміти не тільки професійне життя фізика чи особисте, а й політичне. Читаючи її,  відчуваєш обставини і увесь історичний контекст подій.

Повна, інформативна і глибока біографія, авторам якої вдалося зобразити і осягнути суперечливий портрет фізика. Книжку сміливо можна радити усім, хто цікавиться історією атомної бомби, а також життям самого Роберта Оппенгеймера.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua