6 книг із психології, аби краще пізнати себе

2277

Книги з психології — вікно, через яке відкривається неосяжний внутрішній світ. Завдяки новій інформації ви зможете краще познайомитися з головною людиною у житті — собою. Пізнання сильних і слабких рис характеру, причин травм, звільняє від усього, що заважає рухатися вперед.

Завдяки книгам з нашої добірки ви навчитеся вирізняти свої потреби, мріяти, краще будувати стосунки та робити життя комфортним.

1. «Тіло веде лік», Бессел ван дер Колк, 2022

У книзі зібрали повну інформацію про травматичний досвід та його вплив на людину, можливості лікування й інтеграції в суспільство після пережитої травми. Кожен травматичний досвід відбивається у тілі й лишається на довгий час. Жертва може раз за разом проживати біль і почуватися загнаною в пастку. «Тіло веде лік» не тільки показує, як працює травма, а й відкриває усі можливі стежки до видужання.

2. «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях», Марк Лівін, Ілля Полудьонний, 2022

Психотерапевт Ілля та журналіст Марк Лівін об’єдналися, щоб розповісти про емоції та почуття в доступній формі. Простими словами описано 20 почуттів, як вони виникають та про що сигналізують. Злість, радість, щастя, сум, тривога, нудьга, ревнощі… Наш організм кричить про те, що його тривожить. Почуйте його, навчіться не отруювати собі життя. Після прочитання ви зможете розібратися в усіх емоціях та приручити їх.

3. «5 мов любови у подружжі», Гері Чепмен, 1995

Чому хтось обожнює подарунки, а інший понад усе цінує обійми та фізичну близькість? У них просто різні мови любові. Доктор філософії та консультант з питань сім’ї Гері Чепмен описав 5 мов любові: слова підтримки, якісний час, отримання подарунків, вчинки служіння та фізичні доторки. Щоб уміти дарувати та приймати любов, треба розібратися, що важливо для вас і партнера.

Мови любові допоможуть побудувати стосунки з коханою людиною, дітьми, рідними й друзями.

4. «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі», Віктор Франкл, 1946

Наклад цієї книги вже перетнув цифру в 15 мільйонів примірників. Історія Віктора Франкла про життя в концентраційному таборі, пережиті голод, тортури й жорстокість вражає та змушує замислитися. У нелюдських умовах психолог почав застосовувати проактивність та волю до життя.

Бувши у концтаборі, де життя тобі не належить, Віктор Франкл знаходить свої сенси та ламає мури в голові. Ми не можемо обирати події навколо, але в силах змінити своє ставлення до них.

5. «Психологія впливу», Роберт Чалдіні, 1984

Хто вміє керувати людьми, той стане володарем світу. Мистецтво переконувати допоможе збудувати кар’єру, оточити себе класними людьми та допоможе розуміти інших людей. Автор описав психологічні тригери, які найкраще впливають та переконують. Після прочитання ви навчитеся використовувати єдність, дефіцит, авторитет, симпатію та інші прийоми переконання. Книга має і зворотний ефект: ви зможете розрізняти всі ці методи та захищатися від маніпуляцій.

6. «Мистецтво мріяти. Як отримати те, чого насправді бажаєш», Барбара Шер, 1978

Мріяти не шкідливо, а дуже і дуже важливо! Ця книга допомагає досягти успіху, зрозуміти, що таке успіх для вас, навчитися мріяти без рамок. Наші бажання в дитинстві, таланти й нереалізовані мрії супроводжують людину все життя. Ким би ви могли стати, якби позбулися страхів, невпевненості у собі, отримали інструменти для змін?

Психологію варто вивчати, бо ключ до щасливого життя у кожного свій. Щоб відшукати правильний, прислухатися треба до себе. Зараз є так багато різних книг із психології українською мовою, що точно можна підібрати стиль та історію. Навчайтеся, використовуйте нові знання та станьте джерелом світла для себе та близьких!

підготувала Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua