Чого ми не знали про знайомі напої та їжу

879

Дізнайтеся дещо цікаве, дивне, а часом і просто неймовірне про те, що ми їмо або п’ємо.

Сир

Дивно, але сир – це найбажаніший продукт для… злодіїв. Близько 4% ВСІХ сирів, виготовлених у світі, викрадають. Кажуть, що є навіть чорний ринок сирів.

Ягоди

Напевно, ви цього не знали. Як правило, це відомо лише ботанікам, яким, мабуть, в радість вводити простих людей в оману. Банани, огірки, ківі класифікуються як ягоди. Полуниця, ожина і малина – це не ягоди.

Ревінь

Старий метод, званий «форсування», дозволяє ревеню рости так швидко, що це можна почути. Звук з’являється через розкриття бутонів. Кажуть, що протягом вегетаційного періоду ревінь постійно скрипить.

Омари

Дивно, але раніше омари, за які зараз викладають шалені гроші в ресторанах, вважалися мало не найгидотнішюю їжею. Ніхто не хотів купувати омарів, їх викидали назад до моря або віддавали слугам. Існував навіть закон, в якому зазначалося, скільки омарів можна давати ув’язненому, оскільки годувати бідолаху майже одними омарами вважалося занадто жорстоким. Тепер ув’язнених омарами не годують.

Фісташки

Правила вантажоперевезень забороняють зберігати фісташки (особливо – чищені) разом із волокнистими, промасленими тканинами (наприклад, мішковиною). Таке сусідство – гарантія пожежі на борту суховантажу.

Фрукти

Дивно, але наклейки на фруктах їстівні!

Це, звичайно ж, не означає, що такий стікер неодмінно потрібно з’їсти, але якщо його шматочок залишився на фрукті і ви його випадково з’їли, нічого страшного не станеться. Навіть клей на стікері придатний до їжі.

Сендвіч

Відповідно до загальноприйнятої версії, назва походить від титулу Джона Монтегю, графа Сендвічського, завзятого картяра, який, за легендою, просиджував за ігровим столом добу безперервно, і щоб не відволікатися від гри, просив подавати йому холодну яловичину між двома скибочками підсмаженого хліба.

Гриби

Якщо ви готуєте гриби, важливо їх не пересмажити. У клітинних стінках грибів є спеціальний полімер, який забезпечує їм ніжний смак. Якщо пересмажити гриби, полімер руйнується.

Чорний перець

В середні віки чорний перець в прямому сенсі слова був на вагу золота. Прагнення збагатитися привело португальських мореплавців в кінці XV століття до відкриття морського шляху до Індії. У пошуках спецій Васко да Гама першим обігнув Африку, щоб дістатися до Індії.

Алкоголь

Гучна музика в барах сприяє тому, що ви вживаєте більше алкогольних напоїв і випиваєте їх швидше. До такого висновку прийшли вчені в результаті експерименту, проведеного у Франції.

Шоколад

Не їли б ми шоколаду, якби не було мух, точніше певних видів дрібних мошок, які необхідні для запилення рослини какао, з плодів якї роблять шоколад.

Гамбургери

cheeseburger

Гамбургери з Макдональдса взагалі не псуються, не гниють і не пліснявіють. За словами представників компанії, з продукту швидко випаровується волога, тому він не псується, а просто засихає. А може, все-таки вони використовують консерванти?

Арахісове масло

Арахісове масло можна використовувати для створення алмазів! Потрібно тільки відтворювати умови як у нижній мантії Землі (це всього лише 2200 градусів за Цельсієм) протягом декількох тижнів, щоб утворився алмаз величиною 2/3 мм. На практиці навряд чи хто візьметься за реалізацію цього проекту, але теоретично це можливо.



• не пропусти