Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа “Хаббл”

1588

Едвін Хаббл – видатний американський астроном, завдяки якому світ дізнався про те, що Всесвіт простягається далі, ніж наша галактика Чумацький Шлях. Вчений за час своєї наукової діяльності зробив безліч відкриттів в області астрономії, а також сконструював автоматичну обсерваторію, яка була виведена на орбіту Землі в 1990 році. Телескоп отримав назву «Хаббл» на честь свого творця. Вже кілька років щорічно напередодні Різдва в мережі з’являється серія фотографій, на яких відображені найважливіші астрономічні відкриття.

У цьому році в Hubble Space Telescope Advent Calendar включені зображення багатьох космічних феноменів. Один з них – знімок, на якому зображена пара «перекривають» один одного галактик. Насправді вони розділені десятками мільйонів світлових років, що приблизно в десять разів більше відстані між нашим Чумацьким Шляхом і сусідньою галактикою Андромеди. На знімку видно, що галактики поводяться відносно спокійно і мають різну траєкторію руху.

Ще на одному знімку – так званий «червоний прямокутник». Це космічне явище відоме як протопланетарного туманність. Зірка, розташована в центрі, нагадує Сонце, але вже в кінці його «життя». Гарячий білий карлик викликає ефект світіння в оточуючих його газів. Незвичайний прямокутник знаходиться на відстані 2300 світлових років від Землі в сузір’ї Єдинорога.

На наступних фотографіях телескоп зафіксував процес народження нової зірки, що супроводжується потужними вибухами, а також планету-гігант Юпітер, вздовж якої проходить планета-супутник Іо. Чорна пляма на Юпітері – це тінь, що відкидається супутником, який рухається зі швидкістю приблизно 17 км в секунду.

Подібно спалахів комет, які ми можемо спостерігати з Землі, зображені на наступній фотографії нові зірки також мають світними «хвостами». Ці «хвости» – ні що інше, як щільний міжзоряний газ.

Ще один зачаровує кадр, зроблений за допомогою телескопа «Хаббл», – туманність «Котячий Око» в сузір’ї Дракона. Завдяки знімкам, вченим вдалося виявити внутрішню структуру туманності: подвійну зоряну систему всередині, а також концентричні кола газу, які, судячи з усього, сформувалися з інтервалом у кілька сотень років. До речі, космічні знімки, зроблені телескопом “Хаббл”, надихнули астрофізика Алекса Харрісона Паркера на створення власної інтерпретації картин Ван Гога.

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (1)

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (2)

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (3)

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (4)

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (5)

Незвідані галактики і загадкові туманності: унікальні знімки телескопа "Хаббл" (6)



• не пропусти