5 знаків, що пора міняти роботу

515

Пошук нової роботи для багатьох з нас досить тривожний процес і ми намагаємося його відкладати, уникати і терпіти до останнього. Бувають різні життєві ситуації, які стримують нас від змінити роботи: кредити, потреба у стабільному доході, догляд за дітьми та близькими… Життя не просте, буває по-різному. Але це не значить, що зміни не потрібні. Підходити до зміни роботи треба сміливо та відповідально, оцінивши ризики і свою фінансову ситуацію.

Проте, цю статтю ми почнемо з такої поради. Перш ніж вдаватися до якихось кардинальних дій, оцініть наскільки в вашому житті збалансована робота та особистий час. Work-life balance надзвичайно важливий. Почитайте декілька статей на цю тему, складіть колесо балансу усіх сфер свого життя. Чому це важливо? Бо віддаючи увесь свій час роботі, можна перегоріти, і тоді причина вашої незадоволеності роботою може бути не тому що робота погана, а через ваше вигорання, через відсутність відпочинку. Візьміть відпустку, влаштуйте хоча б коротеньку подорож кудись. Це вам гарантовано допоможе зрозуміти, що ж вам зрештою треба.

Отож, після відпочинку, якщо ви розумієте, що нічого не змінилося, в роботі таки щось не так, треба розбиратися далі.

Причин звільнитися може бути безліч, але пропонуємо вам прочитати про декілька знаків, які не можна ігнорувати.

Спочатку розглянемо ті, які залежать від вас.

1. Ви постійно втомлені

На годиннику 9:05, а ви вже почуваєтеся виснаженим і не маєте ні сил, ні бажання робити роботу? Якщо причиною відсутності енергії не є недосипання чи проблеми зі здоров’ям, то можна винити саму роботу. І задуматися про її зміну.

2. Вам байдужа робота

Тут, звісно все залежить від типу роботи і професії. Але людина така істота, якій потрібно бачити результат своєї праці. Певне задоволення вона отримує від позитивного результату в будь-якому виді діяльності, як при спогляданні чистого подвір’я після прибирання, так і при перегляді квартального звіту з явним ростом прибутків.

Тому якщо ні процес, ні результат роботи не приносить ніякого відчуття наповнення, то варто задуматись чи ви на своєму місці і чи реалізуєте свій потенціал.

Перейдемо до речей, які не залежать від вас, але роблять роботу нестерпною.

3. У вас постійне відчуття, що вас не цінують і недоплачують

Просто подивіться середній показник зарплат по вашій професії і тверезо оцініть об’єм роботи, який ви виконуєте.

Якщо ви впахуєте як кінь, практично 24/7, а начальник поводиться з вами зневажливо і лише критикує кожну деталь, то біжіть з цієї роботи якнайшвидше.

4. У колективі багато токсичних людей

Начальник, який дозволяє собі непрофесійну поведінку, колеги, які лише пліткують, ведуть інтриги і шукають спосіб вам нашкодити в роботі – це все ознаки токсичного колективу і за роботу з такими людьми не варто триматися, бо це шкодить вашому здоров’ю.

5. Компанія має проблеми

Затримки зарплати, фінансові проблеми чи проблеми з законом, особливо, коли персоналу нічого не пояснює керівництво – це вже не просто знак, а червоний прапор. Шукайте нову роботу, бо з цієї вас або звільнять або скоротять в будь-якому разі.

Що робити, коли вирішив таки змінювати роботу?

Перш за все, оновити резюме, викласти його на всі сайти з пошуку роботи і почати дивитися вакансії.

Декілька порад щодо резюме:

  1. Резюме варте витраченого на нього часу. Підбір кожного слова, правильний опис досвіду, вставка ключових слів, це все надважливо. Бо таких шукачів роботи, як ви, багато. Тож якщо хочете якнайшвидше знайти роботу, то резмюе має бути складене правильно і професійно.
  2. Знайдіть зразки резюме для вашої професії. Візьміть з хороших прикладів речення, які вам підходять. Так простіше і швидше.
  3. Остерігайтеся кліше в резюме. Всім цим пустим перелікам прикметників “креативний, працюю на результат, відповідальний”, не місце у вашому резюме, бо реально ніякої цінності вони не додають і змісту не несуть. Треба підтвердження цих слів фактами з досвіду роботи, бажано з кількісними показниками. Тож, не пишіть, що ви “відмінний працівник”, пишіть про результат своєї роботи: “оптимізував процес оброблення замовлень, що дозволило скоротити час доставки товарів на 50% і збільшило кількість успішних замовлень на 15%.”
  4. Оформлюйте резюме правильно. Багато хто надсилає кривенький документ у Word і називає це резюме. Це вже привіт із 90-х. Зараз є купа онлайн конструкторів, шаблонів, за допомогою яких ваше резюме виглядатиме як солідний документ. Наприклад, ви можете скористатися шаблонами резюме та CV в українському сервісі SweetCV. Цей сервіс має безкоштовний план, тож ви вільно можете створити своє резюме. А платний функціонал коштує як чашка кави і зробить з вашого резюме цукерочку, тож це теж вигідно.
  5. Якщо ви належите до творчих професій, де потрібне портфоліо, то хорошою звичкою буде привчити себе регулярно, хоча б раз на пів року, оновлювати своє портфоліо. Щоб потім у потрібний момент, вам не треба було витрачати 3 місяці на переробку всього портфоліо з нуля.


• не пропусти