10 реакцій тіла, якими насправді ми можемо керувати (Спойлер: жінкам у дечому пощастило більше)

97287

Наївно думати, що ми можемо повністю керувати своїм тілом. Набагато частіше нам доводиться миритися з його реакціями, адже більшість фізіологічних процесів нам непідвладні. Нерідко це створює незручності: нам хочеться в туалет, коли його немає поруч, спати, коли треба готуватися до іспиту, або ми не можемо зупинити кашель під час важливої ​​презентації.

Ці ситуації не смертельні, але досить неприємні. На щастя, багато що можна змінити, якщо знайти правильний підхід до свого організму.

Ми склали список лайфхаків, які допоможуть перехитрити своє тіло і зробити життя комфортнішим, а фізіологію – передбачуваною.

1. Щоб зменшити серцебиття, подмухайте на палець

У здорової людини прискорене серцебиття – найчастіше результат стресу. Можливо, ви хвилюєтеся перед важливим виступом або побаченням, переживаєте за результати іспиту або відправили щось помилково своєму босові.

На щастя, нам доступний дуже простий спосіб швидко заспокоїтися: потрібно подмухати на великий палець. У цій частині тіла є власний пульс. Охолодження його уповільнює і допомагає нам розслабитися.

Ще один дієвий спосіб – покласти палець до рота і видихнути повітря. Таким чином ми стимулюємо блукаючий нерв, що зменшить серцебиття і допоможе відчути себе більш розслабленим і спокійним.

2. Перенесення ваги на протилежну сторону допоможе прибрати біль у боці

Багатьом знайома раптовий і дуже неприємний біль у боці, який з’являється під час бігу. Через нього часто доводиться призупиняти, або й взагалі припиняти тренування.

Поширена причина – неправильна розминка. Кровотік при бігу посилюється, але кров не встигає правильно перерозподілитися і накопичується в печінці або селезінці. Ці органи знаходяться в оболонці і, переповнюючись, тиснуть на неї, через це і з’являється біль.

Професійні спортсмени знають вірний спосіб впоратися з цією проблемою: досить сповільнити темп і перенести вагу на протилежну від больової точки сторону. Робити це потрібно одночасно з видихом. Після кількох повторень біль перестане вас турбувати.

3. Невелика розминка шиї зніме оніміння руки

Практично кожен відчував біль, поколювання або оніміння в кінцівках. Неприємні відчуття можуть бути викликані незручною позою під час сну, роботи або надмірним навантаженням.

Відчувши оніміння, ми розминаємо руку: крутимо її, рухаємо пальцями і кистю. Це дійсно допомагає, але, як виявилося, є більш дієвий спосіб прибрати оніміння – покрутити головою.

Кінцівки німіють через перетиснені нерви, які проходять через шию. Покрутивши головою, ви розімнете шию і знімете зайвий тиск на нерви – це прибере неприємні відчуття в руках набагато швидше. Цей спосіб у багатьох ситуаціях набагато зручніший, наприклад якщо ви перебуваєте за кермом.

4. Масаж вуха прибере першіння в горлі

Першіння в горлі виникає раптово, і впоратися з ним досить складно. Стакан води і кашель якщо і допомагають, то не відразу.

Щоб прибрати першіння, потрібно акуратно помасажувати вухо, найкраще зсередини. Неприємні відчуття з’являються через м’язовий спазм. Впливаючи на вухо, ми стимулюємо нерви, допомагаємо розслабити м’язи і зняти спазм.

Можливо, ви вже й самі помітили зв’язок цих двох органів: будь-які маніпуляції з вухами віддаються в горлі, а у деяких людей чистка вух навіть може викликати кашель. Це обумовлено особливою чутливістю блукаючого нерва, пов’язаного з вушної гілкою.

5. Кашель зменшить біль від уколу

Повністю від неприємних відчуттів при введенні голки, на жаль, не позбутися. Однак можна їх помітно зменшити за допомогою простого трюку.

Якщо почати кашляти одночасно з уколом, біль від нього стане помітно меншим. Інформація про це відкриття вперше з’явилася в британському журналі, присвяченому пластичної хірургії. Лікарі пов’язують зниження больових відчуттів, з одного боку, з відволіканням уваги, а з іншого – з підняттям артеріального тиску.

Виявилося, що цей простий метод є навіть більш ефективним, ніж прослуховування музики, перегляд фільму, бесіда та інші способи відволікання пацієнта під час уколу.

6. Масаж ділянки між бровами допомагає зняти закладеність носа

Краплі, спреї та інші спеціальні засоби відмінно справляються з закладенням носа. Але що робити, якщо під рукою нічого немає, аптека закрита, а ніс забитий так, що дихати неможливо?

Ви можете полегшити свій стан без додаткових коштів – за допомогою точкового масажу. Щоб позбутися закладеності носа, пальцями потрібно натиснути на область між бровами, а язик щільно притиснути до піднебіння. Для досягнення ефекту достатньо буде 20 секунд. При необхідності можна повторити масаж кілька разів.

Утримуючи язик в такому положенні, ми трохи розгойдуємо кістку, яка проходить через носові проходи до рота. Виходить своєрідний дренаж, який і допомагає послабити закладеність носа.

7. Біль зменшиться, якщо подивитися на рану у перевернутий бінокль

За біль в будь-якій точці тіла відповідає мозок: так він подає сигнал про небезпеку. Виявляється, що ми можемо його обдурити і уявити травму не такою небезпечною, як йому здається.

Вчені з Оксфордського університету провели експеримент на людях, які страждають хронічними болями у руці. Їх просили дивитися на хворе місце під різними ракурсами і з різної відстані. Виявилося, що при збільшенні зображення ми відчуваємо посилення болю, а при зменшенні – навпаки.

Швидше за все, причина таких реакцій в логіці роботи мозку: приближена травма здається більшою і сигнал про небезпеку збільшується, а погляд здалеку, навпаки, робить її не такою важливою, а значить, і не такою болючою.

8. Якщо дуже хочеться в туалет, потрібно почухати литковий м’яз

Бажання сходити в туалет іноді наздоганяє раптово і зовсім не вчасно. Як і у випадку з болем, сигнали про те, що треба швидше знайти вбиральню, подає нам мозок. Він робить сигнал інтенсивним, щоб ми поквапилися. Але фізіологічно, як правило, ми здатні терпіти ще досить довго.

Австралійський фізіотерапевт Джанетта Уебб знайшла незвичайний спосіб справлятися з раптовими позивами до туалету: потрібно енергійно почухати ногу в районі литкового м’язу кілька секунд. Так ви зможете трохи розслабитися і отримаєте ще трохи часу.

На жаль, цей спосіб перевірений тільки на жінках. Чи допоможе те ж саме чоловікам, поки невідомо.

9. Запаморочення припиниться, якщо виконати просту вправу

Запаморочення виникає не тільки через серйозні патології, але також через незначні речі: духота, стрес, переляк тощо. Зазвичай доводиться сідати і чекати, поки самопочуття не покращиться. Але виявилося, що в подібних ситуаціях ми можемо допомогти собі буквально за кілька секунд.

Вчений з Університету Колорадо відкрив просту вправу, яка позбавляє від запаморочення за 1 хвилину. Для досягнення ефекту потрібно закинути голову назад, потім нахилитися вперед і повернутися обличчям до лівого ліктя.

Люди, які випробували на собі цей спосіб, відзначили, що запаморочення відступає вже після першої вправи. Відео про позбавлення від запаморочення набрало більше 2 млн переглядів, а доктор отримав подяку від людей зі всього світу.

10. Щоб охолодитися, прикладіть холодний предмет до будь-якої точки пульсу на тілі

Влітку особливо погано тим, хто займається спортом і не хоче відмовлятися від тренування через занадто спекотну погоду. В цьому випадку простий спосіб допоможе трохи знизити температуру тіла: достатньо прикласти будь-який холодний предмет до точки пульсу на тілі.

Таких точок у нас декілька: біля скроні, на зап’ясті, на шиї, під коліном. При заняттях спортом можна використовувати мокрі пов’язки на голову або зап’ястя: вони допоможуть тілу не перегріватися. Якщо ви перебуваєте в спекотному приміщенні, просто прикладіть холодний предмет до будь-якого місця, де вена близько прилягає до шкіри.



• не пропусти