10 найдивніших і найсуперечливіших біблійних пророків

7205

У Старому завіті розповідається про те, що Бог передавав людям свої вказівки через пророків. Про Мойсея і Ноя чули, мабуть, усі, але якщо вірити Біблії, то насправді пророків було набагато більше. Про них і піде мова в нашому огляді.

1. Дивний пророк

Ні для кого не є секретом, що Книга пророка Єзекіїля є однією з найдивніших книг в Біблії. З огляду на дивні видіння пророка і явно сексуальний підтекст викладеного ним тексту, деякі рабини вважали, що ця книга повинна бути заборонена для прочитання послідовниками Тори у віці до 30 років.

Єзекіїль – спадкоємець коліна Леві і був серед 10 000 ізраїльтян, взятих в полон Навуходоносором. Бог покликав його бути пророком приблизно в 593 р до н.е. Під час своїх видінь Єзекіїль бачив сяючих химер з 4 істот – людини, тільця, орла і лева. При цьому ці істоти володіли людськими руками і крилами.

Також Єзекіїлю марилися дивні кристалічні структури в небі, причому його видіння були настільки виразними, що деякі сучасні дослідники припускають, що у нього була шизофренія або якась інша форма психозу. Також стиль проповідей Єзекіїля був настільки ж незвичайний, як і зміст. Після пророцтва він нібито 430 днів спав на цеглі, щоб символізувати кількість років, які народ Ізраїлю та Іудеї провів в гріху. Також він збрив волосся і бороду “за наказом згори”, а якось навіть їв коржі, випечені з людських екскрементів, щоб символізувати стан відчаю, до якого прийдуть ізраїльтяни.

2. Гола правда

Ісая вважається одним з найбільших і найвпливовіших біблійних пророків. Але мало хто знає, що Бог якось велів йому роздягнутися і бродити по Єрусалиму нагим і босим. Пророк мав діяти таким чином цілих три роки. Вважається, що Бог так само за допомогою Ісаї попереджав про прийдешнє вторгнення Ассірійської імперії і про те, що народу Іудеї варто покладатися на захист Єгипту і Ефіопії.

3. Пророк, що сумнівався

Типовий образ пророка має на увазі непохитну віру в волю Господа. Але пророк Авакум часто задавав собі питання: а що ж насправді мав на увазі Бог. Хоча більшість пророків доносили слово Боже людям, Авакум був більше стурбований передачею питань людей Богу. Мала книга Авакума починається з питання пророка “Як довго, Господи, я повинен звертатися на допомогу, поки ти мене не вислухаєш? … Чому ти змушуєш мене дивитися на несправедливість? Чому ти терпиш явну провину?”.

Бог говорив з Авакумом, але повністю ігнорував його питання, попереджав, що вавилоняни збираються спустошити цей регіон. Авакум не втомлювався повторювати свої питання знову і знову, але у відповідь чув лише, що кожна людина робить в житті власний вибір і для кожного обов’язково настане судний день.

4. Приречений пророк

Книга пророка Осії – не найпопулярніша частина Біблії, оскільки її зміст буває важко зрозуміти. У ній Бог наказує Осії одружитися із “найнечестивішою” жінкою, яку він зможе знайти. Осія слухняно одружується на блудниці по імені Гомер, яка, як вважається, була найбільш грішною за всю історію. Гомер народила трьох дітей (причому Біблія вказує, що Осія був батьком тільки старшого з них).

Виявилося, що через сім’ю Осії Бог вирішив висловити своє невдоволення ізраїльтянами. А тому наказав Осії назвати старшого сина Ізраїля, що позначає “Я зламаю лук Ізраїлю”. Молодшу дочку назвали “Ло-Рухама” (що означає “нелюба”), тому що “бог не хотів більше показувати свою любов до Ізраїлю. Молодшому синові пощастило не набагато більше – його назвали Ло-Аммі (що означає” не мій народ “) .

Правда, закінчується все на оптимістичній ноті, оскільки Бог закликає пророка пробачити свою дружину. Пара примиряється і зобов’язується бути вірними один одному.

5. Язичницький пророк

Ілля – одна з найвідоміших біблійних фігур. Він був першим пророком, який воскресив мертву людини і вознісся на небо живим. В Біблії зустрічаються згадки щодо того, що Ілля, можливо, не був євреєм за походженням.

6. Віщий Дух

Історія царя Саула і Аендорської чарівниці – біблійний уривок, який викликає більше запитань, ніж відповідей, що породило всілякі богословські і моральні суперечки. Після смерті і поховання пророка Самуїла в Рамі армія філістимлян зібралася напасти на Ізраїль. Злякавшись, Саул звернувся за порадою до Бога, але не отримав жодної відповіді. Після цього він наказав своїм слугам знайти йому провісницю, але тим також нічого не вдалося, оскільки Саул раніше наказав вигнати всіх відьом і магів з Ізраїлю.

В результаті Саул знайшов чарівницю з Аендора, яка викликала йому дух Самуїла, що прорікав царю смерть. Незабаром Саул і його сім’я були вбиті филистимлянами. Причиною тому було (як говорили більш пізні книги Біблії) “беззаконня, яке він зробив перед Господом, за те, що не дотримав слова Господнього і звернувся до чарівниці з питанням”. Звичайно, Біблія забороняє чаклунство, але незрозумілим моментом залишається те, як відьма змогла викликати і підпорядкувати дух Самуїла.

7. Пророк-ксенофоб

Неємія був намісником Єрусалиму під час перського правління в 444 році до нашої ери. Книга Неємії – свідоцтво про те, як намісник намагався відновити Єрусалим фізично і духовно. Одним з його основних досягнень стала будівля міських стін всього за 52 дні. Незабаром після того, як були добудовані стіни, Неємія поїхав до Персії повідомити про це царя Ахашвероша. Після свого повернення Неємія виявив, що під час його відсутності деякі з ізраїльтян взяли в дружини іноземок і в підсумку їхні діти навіть не могли говорити на івриті. Обурений цими шлюбами, Неємія прокляв винуватців.

8. Ображений пророк

Мойсей – дивовижна особистість. Він обдурив смерть, будучи ще дитиною, ріс в будинку фараона, став виночерпом – особливо наближеним до фараона, а потім втік, щоб повернутися через деякий час і кинути виклик самому фараону.

Мойсей був настільки значущою фігурою, що зазвичай всі забувають про те, що були ще два пропока, які брали безпосередню участь у виході євреїв з Єгипту – брат Мойсея Аарон і його сестра Маріам. Згідно з Книгою Чисел, Аарон і Маріам в один з днів розгнівалсь, волаючи до Господа: “Чому Ти говориш тільки з Мойсеєм?”.

9. Злісний пророк

Ім’я “Іона” означає “голуб” на івриті, але пророк Іона насправді був далеко не таким симпатичним, як зазвичай припускають. Він був дуже дивним біблійним пророком, оскільки рідко погоджувався з вказівками Бога. Згідно з Книгою пророка Іони, Бог наказав йому відправитися з місією до Ніневії – ассірійське місто, відоме своєю гріховністю. Іона не послухався наказу Бога і замість цього спробував виїхати так далеко від Ассирії, як тільки можливо. В результаті Бог послав “величезну рибу”, щоб та проковтнула Йону і не випускала доти, поки той не покаявся. Після того, як Іона, нарешті, прибув до Ніневії, його проповідь була настільки зворушливою, що все місто щиро розкаялося. Але Іона після цього щиро засмутився, що Ніневію і всіх його жителів, які розкаялися в своїх гріхах, не знищили.

10. Пророк в брудній білизні

У книзі Єремії Бог сказав пророку купити нову і дорогу лляну спідню білизну, але заборонив, щоб цієї білизни коли-небудь торкалася вода. Через деякий час Всевишній наказав пророку зняти брудну білизну і заховати її в ущелині скелі біля Євфрату. Минуло багато днів, і Єремії було наказано повернутися до Євфрату і дістати те, що він ховав. Білизна, як і слід було очікувати, виявилася в огидному стані. Коли Єремія це побачив, Бог сказав йому, що і гордість Єрусалима буде зруйнована подібним чином, бо «так само як білизна облягає стегна людини, так і весь дім Ізраїля прилип до мене.»