Дивовижні артефакти: 50 древніх людських творінь, які вражають нас і зараз

51773

Ми любимо підкреслювати розвиток людини, який здатен справді показати весь потенціал людства. Справді дивує, як далеко ми змогли зайти у науковому та технологічному розвитку за останні століття, десятиліття та навіть роки. Наука рухається семимильними кроками, демонструючи досягнення за досягненнями.

Але це не означає, що раніше ми не були вмілими. Якщо ми трішки заглибимося в історію, то зможемо побачити, що люди завжди намагалися перевершити попередників та самих себе. Безумовно, засоби праці були не такими просунутими, але деякі старі людські творіння, які дожили до нашого часу, можуть зацікавити і здивувати й зараз.

1. Статуя Мойсея (Мікеланджело)

Мармурова скульптура Мойсея, створена Мікеланджело у 1513-1515 роках, здатна здивувати і зараз, у першу чергу неймовірною увагою до деталей. Так, однією з дивовижних деталей є маленький м’яз передпліччя, який скорочується лише при піднятті мізинка, інакше він непомітний. Мойсей піднімає мізинець, тому цей крихітний м’яз скорочується.

2. Восьмимильне полотно

У Амазонських лісах знайшли “полотно” з нанесеними зображеннями вимерлих тварин. Окрім цього, на полотні багато візерунків, є сцени полювання, люди та рослини. Найбільш дивовижні у цій знахідці дві речі: її вік, який складає 12600 років, та довжина, яка сягає аж 8 миль.

3. Перстень Калігули

Римський імператор Калігула, окрім відомої історії з конем Інцитатом, залишив цікавий артефакт: сапфіровий перстень, якому зараз вже 2000 років. На ньому зображена Цезонія, четверта та остання дружина Калігули, причому зображення дивовижно деталізоване.

4. Межиріцька стоянка (Україна)

У 1965 р. розкопки в Межирічі, Україна, виявили 4 хатини, що складаються із 149 кісток мамонта. Вік цих хатин складає близько 15000 років, що робить їх одними з найстаріших відомих прихистків, створених доісторичною людиною.

5. Зображення Місяця Галілео Галілея

Відомий астроном Галілео Галілей після спостереження у свій телескоп у 1609 році намалював перші зображення Місяця. Вони залишилися до нашого часу і мають достатньо високу вартість.

6. Христос під плащаницею

Створена у 1753 митцем Джузеппе Санмартіно, статуя Христа під плащаницею експонується у капелі Сан-Северо, у Неаполі. Через неймовірну деталізацію статуї існувала легенда, що вона була покрита справжньою плащаницею та повільно перетворена на мармур внаслідок хімічних процесів.

7. Керамічна статуетка Майя

Action-фігурки дуже популярні зараз, але є й давні зразки такої іграшки. Так, керамічній статуетці Майя з Гватемали вже 1500 років, при цьому у неї є знімний шолом.

8. Скіфська золота Пектораль із кургану Товста Могила, Україна

Пектораль скіфського царя IV століття до н. е. Вага — 1150 г, діаметр — 30,6 см, зроблена із золота 958 проби. Техніки виготовлення: лиття за втраченою восковою моделлю, карбування, гравіювання, філігрань, паяння, інкрустація кольоровими емалями.

На думку вчених, пектораль була виготовлена ​​грецькими майстрами-торевтами на замовлення скіфської знаті як дипломатичний дар у другій чверті IV століття до н. е. в ювелірних майстернях Афін або Пантікапея.

Пектораль було виявлено 21 червня 1971 під час археологічних досліджень поховання у кургані скіфського періоду Товста могила поблизу міста Покров Дніпропетровської області. Керівник експедиції — Б. М. Мозолевський, заступник керівника — Черненко Євген Васильович.

Золота пектораль з Товстої Могили є неперевершеним шедевром елліно-скіфського мистецтва. Пектораль місяцеподібної форми складається з трьох ярусів, відокремлених один від одного чотирма товстими порожнистими трубками у вигляді перевитого джгута, прикрашених псевдозерню. У верхньому ярусі представлено декілька окремих сцен. Головним сюжетом парадної нагрудної прикраси є центральна сцена верхнього ярусу, де двоє напівроздягнених чоловіків, розтягнувши хутро на руках, готуються до якогось таїнства. Ліворуч і праворуч від основної сцени стоять корови і коні з телятами, а за ними розташовані фігури скіфських слуг, один з яких доїть вівцю, а інший — корову, тримаючи в руках відповідно ліпний горщик і невелику амфору. У нижньому ярусі відображені різноманітні сцени терзання і полювання диких і фантастичних тварин. Середній фриз — фігури птахів серед пагонів аканта і квітів.

Верхній і нижній фризи пекторалі мережчаті. Фігурки людей і тварин на них виконані в техніці литва за втраченою восковою моделлю. Це майже круглі скульптурки (плоскі тільки з внутрішнього боку). Середній фриз розміщений на тлі тонкої золотої місяцеподібної пластини, припаяної до двох середніх порожнистих трубок. Об’ємні фігури птахів прикріплені за допомогою штифтів серед квітів, їх пелюстки покриті кольоровою емаллю.

Кінці трубок у верхній частині пекторалі з’єднані плоскими трапецієподібними обоймами з трьома орнаментальними пасками (квіти лотоса і багатопроменеві пальмети, ови і вузенька перевита косичка). До них за допомогою штифтів прикріплені наконечники-застібки у вигляді головок левів і коротких стрічок складної плетінки. Останні з двох сторін вставлені у дві прямокутні обойми. Верхня прикрашена квітами лотоса з багатопроменевими пальметтами, нижня — стрічкою з квітів. До левової пащі припаяні по одному кільцю.

Зберігається у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.

9. Обладунок австрійського імператора Максимільяна II

Обладунок австрійського імператора Максимільяна II вражає своєю деталізацією. Створений у 1555 році, він зараз демонструється у Художньо-історичному музеї Відня (Kunsthistorisches museum).

10. Ранній зразок краніопластики

До нашого часу дійшов ранній зразок успішної краніопластики (хірургічна операція з виправлення черепних дефектів), зроблений у Перу в 400-их роках нашої ери. Пацієнт вижив, і до нашого часу дійшов його череп, що містив золоту пластину. Зараз цей експонат можна побачити в Музеї золота в Лімі.

11. Празький астрономічний годинник

У Празі можна побачити найстаріший годинник, який досі функціонує – він був створений ще у 1410 році та розташований на старій Празькій ратуші. Окрім цього, цей годинник є третім за віком астрономічним годинником у світі.

12. Наштіфанські вітряні млини

У маленькому селищі Наштіфан (Nashtifan), в Ірані, розташовані одні з найстаріших досі робочих вітряних млинів. Зроблені з глини, соломи та дерева, вони перемелюють зерно на борошно вже близько 1000 років.

13. Османський трищогловий намет із шовку та позолоченої шкіри, XVII ст

Створений у 17 столітті, Османський трищогловий тент 17-го століття, зроблений з шовку та шкіри, вражає своїми розмірами та оздобленням. Зараз його можна побачити у Турецькій палаті Дрезденської збройової палати.

14. Древня миска з рибою

Деякі старі вироби виглядають так, ніби були створені зовсім недавно, але насправді їм багато століть. Одним з таких є Миска з рибою – виріб, створений у Ірані, приблизно в кінці 13-го – на початку 14-го століття.

15. Скіфське взуття

У Алтайських горах знайшли красиво оздоблене жіноче взуття. Воно цікаве у першу чергу своїм віком, який складає 2300 років.

16. Древньоримський крем для обличчя

Косметика здавна використовувалася людьми, і деякі з цих засобів збереглися до нашого часу. У римському комплексі храмів, присвяченому давньоримському богу Марсу, знайшли крем-лосьйон для обличчя, якому 2000 років. Це робить його найстарішим косметичним кремом для обличчя, і, що цікаво, на його кришці є сліди пальців.

17. Перстень епохи вікінгів

Досить цікавим об’єктом з історичної точки зору є перстень ери вікінгів, який є матеріальним доказом контакту вікінгів та Аббасидського халіфату. На персні, який знайшли у давній гробниці поблизу Стокгольму, якій близько 1200 років, нанесено слова “за Аллаха”.

18. Стародавній знак “Бережіться собаки”

Стародавнє позначення “Cave Canem” (у перекладі “Бережись собаки”), якому близько 2000 років, збереглося до нашого часу. Ця мозаїка була створена у першому столітті нашої ери та прикрашала вхід до будинку давньоримського поета у Помпеї.

19. Траурний одяг графа Магнуса Браге

Траурний костюм графа Магнуса Браге, який він одягнув на похорон короля Швеції Карла IV Йогана. Одяг датується 1844 роком.

20. Єгипетський золотий перстень з котом

Кіт у давньоєгипетській культурі займав особливе місце, будучи священною твариною. Це відображено в багатьох пам’ятках єгипетської культури, у тому числі на єгипетському золотому персні з котом, виготовленим з сердоліку. Виготовлений приблизно у 1070-712 роках до нашої ери, зараз перстень перебуває у колекції Британського музею.

21. Скульптура смерті з луком

У підбірці є ще одна фігурка, щоправда, вже значно новіша – вона була створена у 1520 році в Німеччині та уособлює смерть з луком в руках. Традиційно смерть зображають з косою, але у кожного митця свій погляд.

22. Шолом самурая у формі восьминога

Люди здавна прикрашали шоломи та обладунки вигадливими орнаментами, візерунками, але іноді й прямо працювали з формою, створюючи щось цікаве. Одним з таких предметів є самурайський шолом у формі восьминога, створений в Японії у 1700-их роках.

23. Стіна інків

Інки залишили після себе багато демонстрацій своїх технологій. Однією з них є стіна інків, хороший приклад технологічної каменеобробки інків, що був зроблений у Куско в 1400-их роках.

24. Палітра древніх єгиптян

Образотворче мистецтво здавна було присутнє в житті людей, і достатньо давно з’явилися палітри для змішування кольорів, які працюють за таким самим принципом, що й сучасні. До нашого часу збереглася палітра ери Аменхотепа ІІІ, якій близько 3400 років.

25. Скульптура “Викрадення Прозерпіни”

Демонстрацією молодого таланту скульптора Джованні Берніні є “Викрадення Прозерпіни”, – велика мармурова статуя, створена у 1621-1622 роках. Берніні було лише 23 роки на момент її створення. Зараз статуя демонструється в Галереї Боргезе в Римі.

26. Оздоблені панчохи, 1830 рік

Ще одна демонстрація оздобленого предмету одягу – панчохи, виготовлені з шовку та бавовни. Створення датується 1830 роком.

27. Древня мозаїка з мишеням

Маленька красива деталь з мозаїки “Неметеної підлоги”, створена Гераклітом та демонструє мишеня, що їсть волоський горіх. Мозаїка створена у 2-му столітті нашої ери. Зараз демонструється у Ватиканському музеї.

28. Римська лазня у Хеншелі

Особливий інтерес викликають споруди, які протягом кількох тисячоліть перебувають у постійному вжитку. Однією з таких споруд є римська лазня у Хеншелі, Алжир, яка використовується вже протягом 2000 років.

29. Біблія-пістоль

Однією з цікавих демонстрацій прихованого озброєння є пістоль, захований у Біблії. Таке озброєння було створено для Франческо Мозоріні, венеціанського дожа, що жив у 1619-1694 роках. Власник книги мав потягнути за закладку для пострілу, коли книга була закрита. Зараз книга демонструється в Музеї Коррер у Венеції.

30. Череп зі слонової кості

Дуже красивою демонстрацією скульпторської та ювелірної роботи є череп, виготовлений зі слонової кості, зі змією, очі якої зроблені з сердоліку. Виріб був виготовлений у період Едо, 1860 рік в Японії.

31. Пташині палаци на спорудах Османської імперії

Демонстрацією красивої мініатюрної скульпторської роботи є деталізовані шпаківні, які мають форму палаців та мечетей. Створені за часів Османської Імперії, вони досі прикрашають споруди в Туреччині.

32. 2 книги, Бібліотека Гудвілла

Ці дві книги використовувалися в освітніх цілях у 18 столітті. Ліва була надрукована у 1711 році та містить колекцію листів давньоримського політичного діяча Гая Плінія Молодшого, а права – у 1771 році і містить грецькі міфи.

33. Перстень з Шервудського лісу

Аматору-шукачу скарбів з металодетектором вдалося знайти середньовічний перстень, оздоблений сапфіром, у Шервудському лісі, в якому орудував легендарний (або реальний) Робін Гуд. Експерти дослідили перстень та дослідили, що він був виготовлений у 14-му столітті.

34. Доісторичні скульптури бізонів

Зображення тварин – один з найпопулярніших напрямків в стародавньому образотворчому мистецтві, і одна з яскравих демонстрацій цього напрямку – скульптури бізонів у печері в Ар’єжі, Франція. Скульптури цікаві, у першу чергу, своїм віком, який складає 14000 років.

35. Абуна Ямата

Монолітна церква Абуна Ямата (Abuna Yemata Guh), розташована в Ефіопії, районі Тигрей, на висоті 2580 метрів (вхід позначений червоним кружечком). Вона цікава, у першу чергу, настінними малюнками, які датуються 5-тим століттям нашої ери.

36. Амулет інуїтської видри

Одним з відносно сучасних виробів корінних народів Північної Америки є Амулет інуїтської видри. Він виготовлений зі слонової кістки та має гравіювання, створення датується 1870-1880 роками.

37. Кришталевий наконечник

У мегалітичній гробниці в Іспанії, якій налічується 5000 років, знайшли кришталевий наконечник. У гробниці було 25 осіб, декілька з яких перед смертю прийняли отруту.

38. Відбиток ноги малюка в античній цеглі

Слід ноги римського малюка в червоній глині, який був залишений під час висихання, має вік близько 2000 років. Його місцезнаходження – Везон-Ла-Ромен, Франція.

39. 4000-річний віз у селі Лчашен

4000-річний віз є найдавнішим колісним транспортом, який зберігся до нашого часу. Його знайшли у селі Лчашен, на сході Вірменії. Він виготовлений з дуба та розташований у Історичному музеї, у Вірменії.

40. Древня мозаїка у Зевгмі

Однією з найстаріших турецьких мозаїк, є мозаїка у Зевгмі, Туреччина, якій близько 2000 років.

41. Візантійський напис про поховання

Тринадцятирічний ізраїльтянин, який збирав гриби, випадково знайшов напис про поховання часів Візантії. Мармуровій плиті, яку він знайшов, близько 1500 років.

42. Чанд Баорі

Найбільшими та найглибшими сходами у Індії є Чанд Баорі. Комплекс складається з 3500 сходинок та сягає 30 метрів у глибину. Найстаріші частини сходів датуються 8-им століттям, деякі верхні сходи були збудовані у 18-му столітті.

43. Глобус Да Вінчі

У 1504 році був створений найстаріший глобус, який демонструє Новий Світ. Глобус Да Вінчі дуже деталізований та виготовлений шляхом гравіювання на двох половинах страусиного яйця.

44. Найстаріша пара джинсів Levi’s

Бренд Levi’s вважається стандартом на ринку джинсів та існує дуже давно. До нашого часу збереглася найстаріша пара джинсів Levi’s, яка була виготовлена у 1879 році, а її вартість сягає десятків тисяч доларів.

45. Печерний рисунок шамана віком 9000 років у Тассілі

До нашого часу зберігся 9000-річний малюнок у печері Тассілі, Алжир. На ньому зображений шаман під час прийому психоделічних грибів. Рисунок має цінність через те, що є однією з найстаріших ілюстрацій такого типу.

46. Стеля храму у Дендері

Ще однією красивою архітектурною пам’яткою Єгипту є комплекс храмів Дендера. В одному з цих храмів є дуже красиво розписана стеля, якій близько 2000 років.

47. Ніж-пістоль-календар

У наш час досить часто зустрічаються пристрої-мультитули, але є і старовинні речі з багатьма функціями. Досить цікавим експонатом є німецький мисливський ніж, який є одночасно і пістолем, і календарем. Його виготовлення датується 1528-1529 роками.

48. Нагрудна броня Фердинанда І

Обладунки Фердинанда І – це комплект панцерного спорядження, створений у 1549 році для Фердинанда І, імператора Священної Римської Імперії. На броні вигравіювані красиві орнаменти та Мадонна з дитиною, сама броня оздоблена дорогоцінними вставками.

49. Кабіна “Аахена”

Досить цікавим експонатом, який демонструє, що з часом робить з творінням людини підводний світ, є кабіна Аахена, пароплава 19 століття, у який попала торпеда у липні 1915 року. Зараз він перебуває на дні Балтійського моря.

50. Телефон Гітлера

Іноді звичний для нас предмет в руках небезпечної людини може стати вбивчою зброєю – експонатом, який демонструє це, є телефон Адольфа Гітлера, одна з найбільш вбивчих речей усіх часів.



• не пропусти