Міфи про овочі й факти про віруси: 5 захопливих книг про науку для дітей і дорослих

331

Всесвітній день науки за мир і розвиток святкується 10 листопада. Він присвячений важливості наукового підходу до повсякденного життя, ближчого знайомства соціуму із науковими відкриттями. Тож сьогодні розповідаємо про книжки, які доводять, що наука може бути зрозумілою та цікавою для всіх.

“Від атомів до дерева”, Сергій Ястрєбов

У книзі “Від атомів до дерева” Сергій Ястрєбов зробив спробу об’єднати знання з багатьох дисциплін, аби максимально ґрунтовно дати відповідь на питання: “Звідки взялося життя на Землі?”. Читачі дізнаються чого не роблять білки, хто такі віруси та що ми знаємо про спадковість. Автор неспішно веде тропою еволюції, міркуючи над тим, наскільки загальні біологічні проблеми тяжіють до повторення та чим знання про минуле допоможуть у майбутньому.

“Ненудна наука. Для тих кому від 7 до 107 років”, Фішу Бертран

“Ненудна наука. Для тих кому від 7 до 107 років” — це мальована енциклопедія, що готова відповісти на будь-які неочікувані питання зі сфери загальних знань. Чому вимерли динозаври? Як працює GPS? Чи існують іншопланетяни? Чому з носа течуть шмарклі? Читати цю книгу можна всією родиною, а тоді весело обговорювати нові цікавинки, про багато з яких не замислюються навіть дорослі.

“Лесеві історії”, Юлія Смаль

Хімія й фізика то не лише нудні формули та пояснення на купу сторінок. Книжка Юлії Смаль “Лесеві історії” демонструє це якнайкраще. Завдяки цікавезним експерментам з підручних засобів, які описані у книзі, дітлахи зможуть полюбити науку та краще познайомитися із різноманітними процессами, що їх оточують.

“Ложка, що зникає”, Сем Кін

Періодична таблиця хімічних елементів всім добре знайома зі шкільної лави. Але за цими квадратиками з літерами ховаються не просто речовини. У книзі “Ложка, що зникає” Сем Кін зібрав історії світового значення, що так чи інакше пов’язані з хімією — наукою про метаморфози, яка створює та знищує, смішить чи змушує сумувати. Пориньте у читання, аби дізнатися, з чого все починалося.

“Фрукти проти овочів”, Олексій Коваленко

Зазирніть до своєї тарілки. Чи справді фрукти й овочі на ній ті, за кого себе видають? Спеціаліст НАН України, ботанік та дослідник Олексій Коваленко береться розслідувати цю заплутану справу. У книзі “Фрукти проти овочів” від дотепно розказує, звідки взявся міф про ягідне походження кавуна, чому від салату не зростає потенція та навіщо почали класти огірки на очі. Тож якщо бажаєте врешті розставити крапки над “і” в усіх ботанічних питаннях – скоріше на сторінки цієї книжки.

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти