8 поширених міфів про Середньовіччя, які не мають нічого спільного з дійсністю

29327

Сучасні люди звикли думати, що Середньовіччя було одним з найбільш дрімучих і неосвічених періодів в історії. В основному ці переконання ґрунтуються на книгах у стилі фентезі або популярних фільмах. Однак багато тверджень, у які ми звикли вірити, на перевірку виявляються хибними. У цьому огляді зібрані найпоширеніші міфи про Середньовіччя, які приймають за чисту монету.

Міф № 1. Люди активно користувалися спеціями, щоб заглушити смак зіпсованого м’яса

Лавка прянощів. Паоло Барбієрі, 1637. | Фото: vegafood.com.ua.

Спеції до Європи привозили з Індії, Китаю, мусульманських країн, внаслідок чого вони були неймовірно дорогими. Тому логічно припустити, що ті, хто міг дозволити собі спеції, вже точно не харчувався зіпсованим м’ясом. У середньовічній Франції за 1 фунт мускатних горіхів давали корову або чотири дрібні худобини. Відомі випадки, коли замість грошей штрафи оплачувалися прянощами. Так у XIII столітті жителів міста Безьє зобов’язали виплатити штраф за вбивство віконта – 3 фунти перцю.

Міф № 2. Залізна діва – найвитонченіше знаряддя для тортур

Залізна діва – знаряддя тортур. | Фото: 4.bp.blogspot.com.

Про середньовічні тортури написано чимало статей, однак, якщо розібратися, то активне використання знарядь для тортур почалося на кілька століть пізніше. А саркофаг із шипами «Залізна діва» й зовсім винайшли у XVIII столітті.

Міф № 3. У Середньовіччі вживали вино і пиво замість води, через її забрудненість

Фото: trendymen

Поширена думка про те, що вода була отруєною в Середні віки, вельми перебільшена. Основою існування міст того часу була наявність великих джерел з прісною водою, і їх забруднення автоматично означало загибель населених пунктів. Та й люди пили вино не в таких кількостях, як звикли думати сучасні люди. Здебільшого його розводили водою, щоб не хмеліти. Пиво в основному пили селяни на полях, щоб втамувати спрагу.

Міф № 4. Люди не доживали й до 30 років

Фото: blogs.getty.edu.

Така сумна цифра заснована на статистичних даних. Справа в тому, що у Середньовіччі спостерігалася висока смертність дітей в ранньому віці. Тоді практично не існувало сімей, де не вмирала хоча б одна дитина. Ну а ті, кому пощастило пережити дитинство і підлітковий вік, цілком нормально доживали і до 50 і 70 років. А цифра 30 – це не що інше, як середнє арифметичне разом узятих жителів Середньовіччя – і дітей, і людей похилого віку.

Міф № 5. Право першої ночі

Право першої ночі. Klaus u. Wilhelm Kienberger. Картина, яка прикрашає замок Нойшванштайн. | Фото: dayswoman.

Часто у фільмах і книгах в яскравих фарбах описується право першої ночі, коли король або феодал позбавляв дівчину невинності у першу шлюбну ніч. Якщо не брати до уваги літературні твори, то у жодній офіційній хроніці немає згадок про подібні випадки.

Міф № 6. Перед походами середньовічні лицарі одягали на своїх дам пояси вірності

Фото: image.inforesist.org.

Пояс вірності – це ще одна вигадка людей XIX століття, щоб популяризувати ідею про дрімучі Середні віки. Ідею про пояси вірності почерпнули з картини, датованої 1405 роком. Там у жартівливій формі зображувалася давньоримська традиція, згідно з якою талію і стегна нареченої обв’язували поясом. Він уособлював цнотливість. Уже давно науково доведено, що всі знайдені металеві та інші пояси вірності – це підробка.

Міф № 7. У середні віки все було сірим і невиразним

Середньовічний вітраж. | Фото: cdn3.historyextra.com.

Середні віки асоціюються не лише з «сірістю» мислення людей того часу, а й невиразними й похмурими відтінками, які використовувалися в одязі або оздобленні приміщень. Насправді, якщо звернути увагу на церкви і собори Середньовіччя, то можна помітити прекрасні яскраві вітражі. До наших днів дійшли ювелірні прикраси всіх кольорів веселки. Звичайно ж, більшість настінних розписів були знищені або зблякли від часу, а одяг просто вицвіла.

Міф № 8. Нойшванштайн – середньовічний замок

Фото: mix-service-agentur.

Багато хто вважає, що замок Нойшванштайн був побудований у Середні віки. Насправді ж його зведення почалося тільки у 1869 році за наказом короля Людвіга II Баварського. Нойшванштайн побудований в неоготичному стилі, тому його і плутають зі старовинними замками.