5 національних страв, рецепти яких має знати кожен українець

2145
колаж vsviti.com.ua

Знаємо так багато назв, куштуємо в закладах, та чи готували бодай раз удома? Традиційний борщ, вареники, голубці, сирники — так само важливі частинки спадщини, як мова, творчість, пісні. То наче фольклор у їжі: варто адаптувати й осучаснювати та передавати наступним поколінням. Зберігайте і готуйте 5 популярних страв удома!

Вареники з сиром

фото Depositphotos

Ми так захоплюємося італійськими стравами, пастою, але чи так само легко зробимо тісто на вареники? Оспівана в піснях, адаптована під сучасні смаки страва може бути на столі хоч щодня: солодка чи солона. Сам процес ліплення нагадує медитацію, тож користь від приготування вареників подвійна.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна.
  • 150 мл води.
  • 0,5 ч.л. солі.
  • 2 ст.л. олії.
  • 250 г домашнього сиру.
  • 1 яйце.
  • 2 ст.л. цукру.

Як готувати:

  1. Змішайте борошно, сіль, олію та воду, замісіть еластичне тісто. Накрийте плівкою чи рушничком і залиште відпочити на 15 хв, доки готуєте начинку.
  2. Домашній сир змішайте з яйцем і цукром, добре вимішайте.
  3. Притрусіть поверхню борошном і розкачайте тісто шириною 0,5 см.
  4. Склянкою зробіть кружечки з тіста. Аби не прилипали, склянку також вмочайте у борошно.
  5. У кожне кружальце вкладайте чайну ложку начинки.
  6. Защипніть вареник у формі півмісяця.
  7. Велику каструлю наполовину заповніть водою, трохи підсоліть воду й доведіть до кипіння. Вкидайте вареники та варіть 5 хв. Якщо використовуєте сирі начинки, як м’ясо, лівер, час варіння може бути до 10 хв.

Найпростіший варіант вареників — начинка + тісто на воді, але також воду можете замінити на молоко чи кефір, тоді воно буде пухким. Ще один варіант — зробити заварне тісто. Начинки для вареників обирайте, які забажаєте! Готуйте не тільки з сиром, вишнями, ягодами, а й з картоплею, грибами, капустою, м’ясом.

Полтавські галушки з м’ясом

фото Depositphotos

Велетенські й пухкі полтавські галушки — ще одна унікальна українська страва. Не треба плутати справжні галушки з м’ясом на пару із лінивими варениками чи затіркою, коли просто варяться шматочки тіста. Автентична страва нагадує парові булочки із щедрою порцією начинки.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна.
  • 200 мл кефіру.
  • 1 ч.л. соди.
  • 1 яйце.
  • 200 г фаршу зі свинини.
  • 1 цибулина.

Як готувати:

  1. Борошно просійте в миску, додайте дрібку солі, соду, яйце, кефір кімнатної температури.
  2. Замісіть еластичне тісто та залиште відпочити, поки готується начинка.
  3. Цибулю почистьте, наріжте кубиком і обсмажте на сковороді до золотистості кілька хвилин. Тоді додайте свинячий фарш, посоліть, поперчіть і смажте до готовності.
  4. З тіста сформуйте ковбаску, наріжте на однакові кільця й формуйте з кожного шматочка тіста галушку. Столову ложку м’ясної начинки загортайте в тісто, зробивши круглий «пиріжок».
  5. Готувати галушки найкраще на паровій бані приблизно 10 хв. Якщо у вас немає спеціального сита, можна зробити імпровізовану баню із кількох шарів марлі: сформуйте «сито», закріпіть на каструлі та накрийте кришкою, на марлю викладайте галушки. Вийде так само смачно!
  6. Подавайте із підсмаженою цибулею, салом, грибами, сметаною.

Гомбовці

фото Depositphotos

Гомбовці в сухарях — десерт родом із Закарпаття, смачний варіант для сніданку, вечері або ж як десерт. Страва нагадує варені пончики в панірувальних сухарях і може мати різні варіації.

Інгредієнти:

  • 300 г домашнього сиру.
  • 50 г манної крупи.
  • 1 яйце.
  • 1 ч.л. цукру.
  • 100 г слив.
  • 50 г вершкового масла.
  • 50 г панірувальних сухарів.

Як готувати:

  1. Змішайте домашній сир, яйце, манну крупу, дрібку солі, цукор, перебийте блендером або просто розітріть ложкою, щоб не було грудочок. Залиште тісто на пів години в холодильнику, щоб було зручніше формувати.
  2. Сухарі обсмажте на розігрітій сковороді з вершковим маслом, поки стануть золотистими. Додайте цукор до смаку.
  3. Для начинки очистьте від кісточок свіжі або консервовані сливи або вишні. Якщо фрукти кислуваті, посипте їх цукром.
  4. Дістаньте тісто, сформуйте з нього ковбаску та наріжте однаковими шматками. Кожен шматочок розкачуйте, всередину вкладайте сливу (або інші фрукти), заліплюйте і формуйте кульку.
  5. Готуйте гомбовці на паровій бані 5-7 хв. Тоді обкачайте в сухарях кожен виріб і подавайте зі свіжими фруктами та сметаною.

Сирники

фото Depositphotos

Максимально українська страва, яка дивує іноземців. Бо ж як це — смажити домашній сир? Хоча сирники здаються простою стравою, мало хто вміє приготувати їх не надто рідкими, не забитими й пухкими.

Обирайте жирний, але не вологий сир, та не сипте надто багато цукру, який потече або пригорить, — у цьому секрет ідеальних сирників.

Інгредієнти:

  • 300 г домашнього сиру.
  • 0,5 яйця.
  • 2 ст.л. борошна.
  • 15 г цукру.

Як готувати:

  1. Змішайте сир, яйце, цукор, дрібку солі. За бажання додайте 1 ч.л. ванільного цукру. Добре вимішайте тісто ложкою, тоді всипте борошно й іще раз вимішайте.
  2. Регулюйте кількість борошна: тісто має бути досить щільним, не рідким. Але якщо додати забагато борошна, тісто буде забитим. Як орієнтуватися? Тісто не має липнути до рук, але лишатися м’яким.
  3. Сформуйте однакові шайби з тіста й обкачайте кожен сирник у борошні.
  4. Обсмажуйте на олії на середньому вогні 3-4 хв з кожного боку.
  5. Подавайте зі сметаною, ягодами, медом, горіховою пастою.

Крім звичних нам круглих та невеликих, можна готувати ще й львівський сирник, солоні сирники, смажені у фритюрі. Також борошно можна замінити на цільнозернове або рисове.

Червоний борщ

фото Depositphotos

Шевченко любив борщ із карасями, на Поліссі до страви додавали гриби, а в печі борщ пекли з копченою грушею. Кожна господиня має власний ідеальний рецепт борщу, та гайда повторимо найпростіший? Традиційну страву, яка вже стала спадщиною ЮНЕСКО, може приготувати кожен і з часом внести нове у свій рецепт!

Інгредієнти:

  • 300 г свинини.
  • 1 морквина.
  • 1 буряк.
  • 1 ст.л. томатної пасти.
  • 2 картоплини.
  • 200 г капусти білокачанної.
  • 100 г консервованої квасолі.
  • 2-3 горошини духмяного перцю.
  • 1 лавровий лист.
  • 0,5 ч.л. оцту.
  • Олія для смаження.

*Овочі обирайте середнього розміру. Якщо морква, буряк, картопля маленькі, використайте більше овочів. Квасолю беріть готову консервовану або замочіть сушену на ніч у холодній воді.

Як готувати:

  1. Свинину помістіть у каструлю, посоліть воду, до закипання зніміть піну ложкою чи шумівкою. М’ясо варити можна одним шматком чи нарізати. Доводьте до кипіння й варіть приблизно 1,5 години. Додайте лавровий лист і духмяний перець.
  2. Почистьте буряк, моркву, натріть овочі. На розігрітій пательні зі столовою ложкою олії обсмажте буряк і моркву на середньому вогні приблизно 5 хв. Додайте 0,5 ч.л. оцту, щоб зберегти колір насиченим, обсмажуйте ще кілька хвилин. Тоді додайте томатну пасту, помішайте, обсмажте ще кілька хвилин.
  3. Через 1,5 години варіння м’яса почистьте й наріжте кубиком картоплю, додайте в бульйон. Нашаткуйте капусту й також відправте в каструлю, додайте квасолю. Варіть 40 хв до готовності картоплі.
  4. Укінці варіння додайте засмажку з буряка, доведіть до кипіння й знімайте з вогню. Якщо перетримати борщ із засмажкою, колір стане оранжевим, а смак не таким насиченим.

Смакує червоний борщ зі сметаною, зеленню, нарізаним салом та пампушками. Подейкують, їсти його ліпше наступного дня, коли страва настоїться. Але навряд можна так довго чекати на цю смакоту!

Наразі до списку спадщини ЮНЕСКО внесли тільки червоний український борщ, але заслуговує бути там кожна страва з цієї добірки. Як мінімум, може стати зіркою на вашому столі. Вивчайте свою кухню, передайте знання про бабусин борщ і рецепт вареників, гарбузової каші, пиріжків, хліба, голубців — бо усе це важливіше за коштовності у спадок.