NASA вирішило повернути Starliner без екіпажу: астронавти повернуться на Crew Dragon аж у лютому

    318

    NASA офіційно вирішило повернути космічний корабель Starliner компанії Boeing без екіпажу на борту. Натомість два застряглих на МКС астронавти, Суніта Вільямс і Бутч Вілмор, повернуться на борту космічного корабля SpaceX Crew Dragon у лютому.

    Це означає, що їхнє перебування на борту Міжнародної космічної станції було продовжено із запланованих восьми днів до восьми місяців.

    Агентство зважувало свої варіанти протягом багатьох тижнів. Чиновники тільки недавно почали суттєво змінювати тон, ще більше засумнівавшись у здатності Starliner безпечно повернути двох своїх астронавтів, і тепер рішення NASA стало серйозним ударом по репутації Boeing.

    “NASA прийняло рішення, що Бутч і Суні повернуться з екіпажем Crew-9 SpaceX у лютому наступного року, а Starliner повернеться без екіпажу”, – заявив адміністратор NASA Білл Нельсон.

    Рішення не повинно стати великим сюрпризом, враховуючи труднощі Boeing у виявленні технічних проблем. Ще до початку подорожі Вільямс та Вілмора на МКС на початку червня інженери виявили кілька витоків гелію, але вирішили все одно запустити корабель. Потім, на шляху до станції, було виявлено нові витоки, і у космічного корабля почалися проблеми з двигунами. Місія перейшла у підвішений стан, поки NASA обмірковувало наступний крок: у гіршому випадку побоювалися чиновники, космічний корабель міг би навіть вийти з-під контролю і врізатися в станцію після розстиковування.

    Тепер NASA знадобиться внести зміни до бортового програмного забезпечення Starliner, щоб дозволити йому автономно відстикуватися і повернутися в атмосферу Землі. Згідно з новим планом, Starliner відстикується і повернеться на Землю на початку вересня. Наступний запуск SpaceX Crew Dragon заплановано не раніше, ніж 24 вересня.