На Місяці знайшли природний графен, який на Землі можна лише синтезувати

    235

    У грудні 2020 року китайський космічний апарат «Чан’є-5» приземлився на поверхню Місяця. Йому вдалося зібрати зразки місячного ґрунту і повернутися на Землю. Подія ознаменувала першу успішну місію зі збору реголіту з 1976 року. Але найцікавіше те, що аналіз показав сліди води та наявність молодих місячних порід.

    Нещодавно дослідники з китайської академії наук виявили в отриманих зразках графен — двовимірні листи вуглецю з унікальними властивостями. Зазвичай графен синтезують у лабораторіях, але тепер його знайдено на Місяці в природному вигляді.

    Використовуючи спектрометрію Рамана, вчені проаналізували зразок розміром 2,9×1,6 мм та виявили вуглець у формі графіту та графену.

    Вимірювання показали, що речовина утворилася при високих температурах, а її формуванню сприяли залізовмісні мінерали. Цьому процесу також могло сприяти тепло від вулканічної активності чи сонячний вітер.

    Хоча знайденого графену замало для практичного використання, вивчення його природних процесів освіти допоможе допомогти поліпшити методи синтезу компонента Землі. Природне утворення графену, що каталізується мінералами, може призвести до недорогих та масштабованих методів розробки матеріалу у майбутньому.



    • інші новини