Вчені створили вічну оптичну 5D-пам’ять – кристал збереже до 360 Тбайт на мільярди років

    444

    Дослідники з Університету Саутгемптона у Великобританії успішно зберегли всю послідовність геному людини на кристалі, що не руйнується, оптичної пам’яті 5D розміром не більше дрібної монетки. Носій вже розміщений у захищеному підземному сховищі для майбутнього відродження людства. Розробники стверджують, що він витримує температуру до 1000 ° C, космічну радіацію та прямі ударні навантаження 10 тонн на см2.

    Розроблені в Дослідницькому центрі оптоелектроніки в Саутгемптоні кристали пам’яті 5D використовують надшвидкі лазери для запису даних «наноструктуровані порожнечі, орієнтовані всередині кремнію» розміром до 20 нм. 5D у назві підкреслює, що нова технологія використовує два оптичні вимірювання та три просторові координати для запису по всьому об’єму носія. Розробники стверджують, що їх метод дозволяє досягти безпрецедентної щільності даних до 360 Тбайт на одному кристалі (у якійсь найбільшій версії) без втрати інформації протягом мільярдів років.

    Вчені вірять, що в далекому майбутньому, коли наука дозволить реконструювати організми по ДНК, карта геному, що зберігається в цьому вічному кристалі, може стати надійним кресленням для відродження людської цивілізації. Крім геному людини, кристали також можуть зберігати геноми видів рослин і тварин, що зникають, які сьогодні стикаються з екзистенційними загрозами через зміну клімату, втрати довкілля та інших екологічних криз.

    Дослідники вже помістили першу з резервних копій геномних кристалів до підземного архіву соляної шахти в Гальштаті, Австрія. Відродження видів, що населяють Землю з цих вічних кристалів даних, більше схоже на науково-фантастичну концепцію. Проте, хочеться вірити, що наші нащадки, які захопили планету ШІ або інша форма розумного життя, розшифрує людський геном через мільярди років після загибелі людської цивілізації.

    Розробники стверджують, що спроєктували носій інформації таким чином, щоб інші розумні істоти могли витягти цю інформацію. «Візуальний ключ, накреслений на кристалі, дає знання про те, які дані зберігаються всередині і як їх можна використовувати», – заявив керівник дослідження професор Пітер Казанскі (Peter Kazansky).

    Ключ зображує базову молекулярну структуру пар основ нуклеїнових кислот ДНК, знакову структуру подвійної спіралі і перегукується зі знаменитими діаграмами Pioneer Plaque з інформацією про людство для інших цивілізацій, які NASA розміщувало на своїх міжзоряних зондах.



    • інші новини