40 кращих фільмів про осінь: половину з них ви точно не бачили!

35431

Закохуватися в осінь треба саме в цей час, коли навколо краса, ніби змальована з «Соняшників» Ван Гога. Це взимку вже захочеться грітися та починати перегляд різдвяних фільмів типу «Сам удома» чи «Грінча». Та на все свій час!

Щоби встигнути насолодитися осінню, відчути її й полюбити — користуйтеся нашою добіркою фільмів. Тут вам і комедії, і трагедії, і класика, і новинки. Навіть завзяті кіномани не бачили всі фільми з цього списку.

1. «Неприємності з Гаррі» (The Trouble with Harry, 1955)

Трилер та комедія від Альфреда Хічкока. В осінньому лісі знайшли труп Гаррі. Все б нічого, але в надто багатьох людей з сусіднього Вермонту були підстави вважати себе винним у його смерті. Тож труп не раз переховали… Попри «чорнушну» оболонку, фільм смішний та розкриває нам нові знання про людські душі.

2. «Чотири дні в листопаді» (Four Days in November, 1964)

Крім золотавого листя, романтики й Хеловіну, осінь асоціюється ще й з одним з найбільш резонансних вбивств. Цей фільм документальний та показує відтворені сцени кількох днів до та під час вбивства президента Кеннеді.

3. «Осіння соната» (Autumn Sonata, 1978)

Фільм про складні стосунки матері та доньок. Шарлотта, талановита піаністка, приїздить до доньки Єви. Дочка обрала шлях домогосподарки та доглядає за сестрою. Чи вдасться сім’ї знайти спільну мову?

4. «Така пізня, така тепла осінь», 1981

Селянин із Буковини покидає рідну землю та емігрує до Канади. Там він виростив доньку Орисю та забув про убогість. Одного разу Руснак вирішує повернутися до рідного краю та згадати минуле життя.

5. «Правила виноробів» (The Cider House Rules, 1999)

Історична драма про часи Другої Світової. Головний герой Гомер виріс у сирітському притулку, де допомагав акушеру. Одного разу до акушера звернулася Кенді з хлопцем, з якими Гомер уперше покине притулок та почне нове життя.

6. «Ханна та її сестри» (Hannah and Her Sisters, 1986)

Фільм Вуді Аллена, який отримав три премії «Оскар», розповідає історію сестер Лі, Холли та  Ханни. День подяки змінив життя всіх трьох. Чоловік однієї з сестер, Лі, закохався в Ханну, і щасливе життя перевернулося з ніг на голову.

7. «Коли Гаррі зустрів Саллі» (When Harry Met Sally, 1989)

Гаррі та Саллі зустрілися через прохання тодішньої коханої хлопця. Політ разом залишився в пам’яті, але наступна зустріч відбулася аж через 5 років. Гаррі запросив дівчину повечеряти, але та відмовила. Тільки через іще 6 років вони стали сусідами та помічниками один для одного, і, можливо, нарешті зустріли долю?

8. «Сімейка Адамсів» (The Addams Family, 1991)

У вас також в голові заграв мотивчик з фільму? Тоді точно передивіться фільм про незвичайну сімейку. Прекрасна готична архітектура, вишукана музика та манери доводять, що монстри часто більш фантастичні, ніж звичайні люди. Постійно похмура погода та жахіття в стилі Дня всіх святих передають атмосферу осені. До речі, вже скоро чекаємо новий фільм 2021 року.

9. «Запах жінки» (Scent of a Woman, 1992)

Аль Пачіно знявся в ролі сліпого полковника у відставці, який вирішив відвідати Нью-Йорк. Родичі потурбувалися про чоловіка та знайшли для нього провідника, простого студента. Здається, хлопець колишньому полковнику не сподобався, але насправді вони кардинально змінять життя один одного.

10. «Легенди осені» (Legends of the Fall, 1994)

На початку XX століття життя сім’ї Ладлоу та мільйонів інших людей змінила Світова війна. Троє братів вирушають на війну відстояти ідеали демократії та повертаються зовсім іншими людьми, а наймолодший з них залишається похованим на іншому краю світу. Історія кровопролитної війни, кохання та стосунків між братами.

11. «Каспер» (Casper, 1995)

Милий фільм про доброго привида Каспера, його дядьків та сім’ю, яка заселилася до будинку з примарами. Доктор Харві був готовий на все, щоб возз’єднатися з дружиною, через це ледь сам не втратив доньку. Благородний привид врятував винахідника заради танцю на костюмованому балу. Гарний настрій та світлі почуття точно з’являться після перегляду стрічки!

12. «Розумник Вілл Гантінг» (Good Will Hunting, 1997)

Вілл — геній, який знає математику, але в якого не склалося з навчанням. З одного боку, чоловік зневажає студентів, з іншого — просто боїться знову почати навчання. Все змінить зустріч із юною студенткою.

13. «Мачуха» (Stepmom, 1998)

Маленькі хлопчик та дівчинка мали обирати: залишитися з рідною матір’ю, яка хотіла їх забрати, або ж із батьком та мачухою, яку полюбили. Рідна мати Джекі таки забрала дітей, але все перекреслила її смертельна хвороба. Тепер мачуха — єдина людина, якій можна довірити Бена та Анну.

14. «Вам лист» (You’ve Got Mail, 1998)

Кейт і Джо спілкуються в повідомленнях. Хоч і мають другі половинки, тільки один одному можуть “вилити душу”. Тільки от і Кейт, і Джо є власниками магазинів, і чоловік може знищити справу життя Кейт.

15. «Осіння казка» (Conte d’automne, 1998)

Маґалі — 45-річна вдова, яка живе на півдні Франції та займається виноробством. Подруга жінки знаходить пару для Маґалі, подавши оголошення в газету. Поруч є іще один хороший  чоловік, з яким жінці судилося зустрітися. Вік насправді нічого не означає, особливо, коли людина молода душею та все ще здатна кохати.

16. «Хелловінтаун» (Halloweentown, 1998)

Юна відьма має опанувати свої здібності, навчитися магії та допомогти бабусі врятувати містечко. Тим часом Марні у свої 13 має і розбиратися зі звичайними підлітковими проблемами. Відьми та чаклуни, ельфи, містичні істоти та магія оживуть на екрані.

17. «Жовтневе небо» (October Sky, 1999)

У жовтні 1957 року на земну орбіту вперше вийшов “Супутник”. З того часу змінилося життя людей, і підлітка Гомера з містечка Колвуд. Хлопчина мріє про жовтневе небо та ракету, яку починає будувати. Фільм зняли за подіями та мемуарами інженера NASA.

18. «Осінь у Нью-Йорку» (Autumn In New York, 2000)

Фільм, який доводить, що кохання не має обмежень ні у віці, ні в часі. Власник ресторану у Нью-Йорку Вілл в 48 років зустрів своє кохання. До того він був просто ловеласом та міняв коханок. Зустріч із Шарлоттою в парку змінила його життя та сприйняття, от тільки жити дівчині залишилося, на жаль, не довго.

19. «Солодкий листопад» (Sweet November, 2001)

Мелодрама за участі Кіану Рівза та Шарліз Терон. Випадкова зустріч стане переломною в житті бізнесмена, зацикленого на кар’єрі. Сара — мила та життєрадісна дівчина, яка, здається, ні про що не турбується та насолоджується кожним листопадовим днем. Вони закохуються, проводять дні з друзями та на прогулянках. Нельсон хоче зробити пропозицію, але дізнається, що в дівчини рак. Сара має піти, аби залишитися в пам’яті коханого такою щасливою.

20. «Інші» (The Others, 2001)

Двоє дітей мають незвичайну боязнь денного світла, тож в їх домі завжди темно. До будинку після війни повертається прислуга, в той самий час починаються дивні події. Виявляється, і духи виходять до світу живих. Моторошний фільм чудово підійде до Хеловіну.

21. «Ванільне небо» (Vanilla Sky, 2001)

Том Круз у ролі молодого хлопця Девіда має пережити повне перевтілення. Він — красивий та успішний видавець з дорогими авто та купою грошей, який швидко змінює жінок та зовсім їх не цінує. Його душу та тіло змінить автомобільна катастрофа, в якій Девід втратить свою дівчину. Та чи назавжди?

22. «Дюплекс» (Duplex, 2003)

Комедія з великою часткою чорного гумору розповідає історію пари, яка заселилася до нового будинку-дюплексу. Ненсі та Алекс і уявити не могли, скільки проблем принесе їм старенька бабуся, яка живе нагорі. Місіс Коннелі виявилася дуже стійкою та сильною, а нові й нові парочки, які вселялися в дюплекс, були частиною плану з заробітку грошей.

23. «Гаррі Потер та в’язень Азкабану» (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004)

Гарбузовий сік, осінній ліс (хоч і чарівничий) та пригоди відомої трійці: Гаррі, Рона та Герміони. Звучить як рецепт для чудового вечора з родиною. Може, і вам сподобається. Звісно, починати перегляд варто від першої частини, але ця створює найбільше осіннього настрою.

24. «Таємничий ліс» (The Village, 2004)

Коли ж іще рушати в ліс, як не восени? От тільки після подібного фільму можна відмовитися від прогулянок серед пожовклого листя. Члени сільської громади в Пенсильванії живуть біля таємничого лісу і постійно бачать там якихось міфічних істот. Тільки сміливий хлопчик зможе змінити налагоджене життя та вийти за межі «безпечного» селища.

25. «Посмішка Мони Лізи» (Mona Lisa Smile, 2004)

Кетрін Вотсон — викладачка уроків мистецтв у жіночому коледжі. Для своїх студенток вона стане тою, що змінить погляди на життя та стереотипи про жінок. Для 1953 року заяви, що дівчата не народжені стати просто домогосподарками, були дуже сміливими.

26. «Гордість і упередження» (Pride and Prejudice, 2005)

Фільм про стосунки, справжнє кохання та людські упередження. З часів Англії XVIII століття мало що змінилося в людях. Долі дочок міс Беннет залежать від щасливого заміжжя, але кохання таки щось значить у цьому світі.

27. «Будинок біля озера» (The Lake House, 2006)

Романтичний та естетичний фільм про мандрівку в часі та кохання. Кейт переїхала до нового будинку і залишила  у скриньці лист для нового власника будиночку біля озера. Загадкові події, листування, картини… Чи вдасться закоханим розплутати часовий клубок та зустрітися?

28. «Диявол носить Prada» (The Devil Wears Prada, 2006)

Нью-Йорк відкривається з погляду головного редактора популярного журналу про моду Міранди Прістлі. Світ моди — це тяжка праця, перевірка власних можливостей та жорстока конкуренція. За костюмами в фільмі можна скласти енциклопедію модного світу, а прототипом стала реальна редакторка журналу Vogue.

29. «Одного разу» (Once, 2006)

Двоє талантів-музикантів познайомилися на вулиці. На вулицях Дубліна хлопець шукає визнання таланту, а молода мама просто хоче віднайти місце під сонцем. Їм нарешті вдалося зустріти один одного і надихнути. Романтика та прекрасна музика ільму заслуговують на особливу увагу.

30. «Париж» (Paris, 2008)

Осінь і романтика — пара нерозлучна, як Франція і круасани. Цей фільм познайомить вас з жителями Парижа, які нічим не пов’язані. Історії професора та студентки, колишнього подружжя, які продають товари на ринку, одинокої матері… Саме вони роблять місто таким, яким воно є.

31. «Мої чорничні ночі» (My Blueberry Nights, 2007)

Популярна співачка Нора подорожує Америкою та зустрічає нових друзів та цікавих людей. Її серце розбите, і поки невідомо, чи зустріне вона своє справжнє кохання.

32. «Старий добрий День подяки» (An Old Fashioned Thanksgiving, 2008)

На День подяки можливі різні дива. Наприклад, возз’єднання родини, яка давно зруйнована сварками та непорозумінням.

33. «Бруклін» (Brooklyn, 2009)

Дві країни, два чоловіки, два різних життя. Все це несподівано стало реальністю дівчини Еліс. Ірландія та Америка і такі складні людські стосунки…

34. «Кохання та інші обставини» (Love and Other Impossible Pursuits, 2009)

Емілія втратила новонароджену дитину і тепер не може повернутися до звичного життя. Любов до чоловіка і до життя взагалі згасає. Знову почати жити нормально допоможе пасинок жінки Вільям, який раніше тільки шкодив.

35. «Осінь» (Autumn, 2009)

Ця осінь для світу стала фатальною. Вірус знищив 99% населення, а купкам людей, що залишилися, довелося будувати світ заново. Постапокаліптичні декорації здавалися б і не такими поганими, якби мертві не почали прокидатися.

36. «Вітаємо у Зомбіленді» (Zombieland, 2009)

Американська комедія жахів, яка змішала всі можливі фільми про апокаліпсис. Фільм може здатися абсурдним, але у цьому його перевага. Можна просто ввімкнути та посміятися. Бо й справді так багато сюжетів із зомбі, невже немає більше мутантів?

37. «Фантастичні звірі та де їх шукати» (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016)

Стильні чаклуни Нью-Йорка 30-их років, містичні тварини та історії до подій улюбленої поттеріани — усе це зачарує не тільки любителів світу чаклунів. Ньют Скамандер з чарівною валізкою просто притягує пригоди й смішні ситуації. Перегляньте для гарного настрою та щоб надихнутися стильними образами.

38. «Кладовище домашніх тварин» (Pet Sematary, 2019)

Щаслива родина, переїзд до нового штату, старовинний будинок… Не те щоб це був обов’язковий набір для фільму жахів, але одразу зрозуміло, що спокійне життя в цієї сім’ї ненадовго. Класика від Стівена Кінга підійде для хеловінського вечора або дощового осіннього дня. Зло живе зовсім недалеко, а, може, і в кожному з нас.

39. «Листопад» (November, 2017)

В естонському селі відбуваються дивні події. Дівчина Лііна закохана й безтурботна. Але саме кохання й почуття роблять з неї дивну істоту-перевертня.

40. «Жовтневий поцілунок» (October Kiss, 2017)

Осінь насправді куди романтичніша, ніж весна, інакше чому восени так багато фільмів про кохання? Як і цей, де няня Поппі змогла повернути чоловіка до життя та змусити повірити в те, що головне — сім’я, кохання й романтика.

Наша мега добірка фільмів з осіннім настроєм — можливість відпочити після важкого дня, перейнятися настроєм осінніх свят (хоч і американських) та побачити осінь з різних сторін. В будь-якому випадку, ця пора року прекрасна, а, може, і жахлива чи похмура для любителів страшилок. Свої вподобання ви точно знайдете як задовольнити! Адже добірка різноманітна, як сама осінь.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти