Як приготувати шарлотку, щоб запахло домашнім затишком

6512

Шарлотка – один із найпопулярніших яблучних пирогів, і це не дивно. Рецепт шарлотки не вимагає складних інгредієнтів: усі продукти зазвичай є у холодильнику. А пиріг виходить пишний, ароматний, в міру солодкий, з хрумкою цукровою скоринкою і ніжною кислуватою начинкою.

Базові інгредієнти на шість порцій

  • яблука 500 г.
  • яйця 4 шт.
  • борошно 1 стакан.
  • цукор ½ стакана.
  • вершкове масло 10 г.
  • сіль ч. л.
  • ароматизатори для тіста (кориця, ваніль, лимонна цедра)

Як діяти

Підготувати яблука

Шарлотка – це черговий рецепт яблучного пирога у багатьох сім’ях, для якого можна взяти будь-які яблука. Але смачніше виходить із кислуватими плодами, які добре тримають форму і не розвалюються під час випічки. Не варто брати надто соковиті яблука, інакше шарлотка може погано пропікатися.

Яблука потрібно помити, висушити і очистити від шкірки, так готовий пиріг буде ніжнішим. Нарізати їх краще: кубиками або тонкими часточками. Терти яблука на тертці не варто: вони дадуть дуже багато соку.

Збити яйця

Щоб бісквіт вийшов пишним та повітряним, потрібно гарненько збити яйця. Розбийте їх у велику миску, додайте друбку солі і збивайте міксером протягом п’яти-восьми хвилин. Потім повільно всипте цукор і збивайте ще кілька хвилин. Повинна вийти пишна біла маса, на якій віночок залишає помітні сліди.

Якщо все зробити правильно, розпушувач не знадобиться: бісквіт підніметься рахунок збитих яєць.

Замісити тісто

Просійте борошно. Хоча класичний рецепт шарлотки цього не вимагає, можна додати в тісто ароматизатор. Для яблучного пирога підходять кориця, ваніль чи лимонна цедра. Втім, якщо взяти смачні стиглі яблука, шарлотка вийде досить ароматною і без спецій.

Додайте борошно в збиті з цукром яйця і перемішайте великою ложкою або широкою лопаткою. Дійте обережно, щоб бісквіт не опав.

Спекти пиріг

Щоб пиріг легко вийнявся з форми, змастіть вершковим маслом і присипте борошном. Цей прийом називається “французька сорочка”. Потім викладіть на дно форми яблука і залийте тістом. Декілька разів вдарте формою по столу, щоб тісто заповнило всі порожнини.

Другий спосіб: акуратно перемішайте начинку та тісто, а потім викладайте у форму. Так яблука будуть рівномірно розподілені по всьому пирогу, але бісквіт може вийти менш пишним.

Випікайте пиріг при 180 градусів 30–40 хвилин. Точний час залежить від потужності духовки та розмірів форми. Постарайтеся не відкривати духовку всередині процесу випічки, щоб бісквіт не опав. Коли верх шарлотки підрум’яниться, перевірте готовність дерев’яною паличкою – шпажкою, сірником або зубочисткою. Якщо вона залишилася сухою, то пиріг можна виймати.

Apple Upside Down Cake

Остудити та подавати

Є два варіанти подачі шарлотки. Перший: перекласти її на тарілку вгору дном, щоб яблучна начинка виявилася зверху. Можна посипати пиріг цукровою пудрою. Другий варіант: не перевертати шарлотку, щоб яблука залишилися внизу, а зверху виявилася рум’яна цукрова скоринка. Подавати шарлотку краще захололо, так бісквіт буде легше і повітряніше.



• не пропусти