Печена груша з начинкою та без: 6 рецептів неймовірних осінніх десертів

1474

Листя, що осипається золотом, і прохолодні осінні вечори нікого не можуть залишати байдужим. Любителі комфортної атмосфери та теплих напоїв часто влаштовують домашні посиденьки у колі близьких та друзів. Не менш істотним компонентом таких вечорів є частування.

Запечені в духовці груші – це саме той вид десертів, який захоплює своєю простотою та достатком варіацій. Від звичайного меду до пряних кориці та мускатного горіха — залежно від рецепту та бажання, ви можете створити різноманітні та привабливі ласощі.

Якщо ви любите фруктові десерти, то вам необхідно познайомитися з кращими рецептами груш в духовці. Ця страва чудово поєднується з морозивом, йогуртом і навіть сиром, що робить його універсальним кулінарним рішенням на будь-який випадок.

Запечені груші з медом, горіхами та йогуртом

Ароматний фруктовий десерт можна подати до чаю замість звичної випічки або як легкий перекус.

Час приготування – 40 хв.

Інгредієнти:

  • Вершкове масло 2 ст. ложки
  • Ванілін 1 дрібка
  • Мед або кленовий сироп ¼ склянки
  • Великі груші 2 штуки
  • Волоські горіхи 40 г
  • Грецький йогурт 240 мл
  • Сіль 1 щіпка

Приготування:

  1. Візьміть форму для запікання з високими бортиками, викладіть туди вершкове масло і поставте в духовку, розігріту до 205°C, доки воно не розтане.
  2. До розтопленого масла додайте ванілін і мед або сироп, добре перемішайте.
  3. Розріжте груші навпіл, викладіть їх стороною зрізу і відправте в духовку на 20–30 хвилин.
  4. Готові плоди трохи охолодіть та видаліть серцевину з насінням.
  5. Мед і грушовий сік, що утворився під час запікання, злийте в окрему миску та змішайте з горіхами.
  6. Викладіть у кожну половинку груші йогурт і полийте зверху медовою сумішшю.

Цілі груші, запечені у листковому тісті

Фрукти спершу дуже довго настоюються у сиропі, просочуючись ароматом кориці, ванілі та меду, а вже потім запікаються в духовці. Тому виходять смачними та незвичайними.

Інгредієнти:

  • Груші 4 штуки
  • Вода 5 склянок
  • Цукор 1¹⁄₂ склянки
  • Мед 3 ст. ложки
  • Кориця 3 палички
  • Ванільний екстракт 2 ч. ложки
  • Яйце 1 штука
  • Молоко ¹⁄₂ ст. ложки
  • Сіль 1 дрібка
  • Листкове тісто 250 г

Приготування:

  1. Виріжте з груш основи та підрівняйте, щоб вони могли стояти. Очистіть від шкірки, залишивши хвостик.
  2. У каструлі з товстим дном змішайте воду, цукор, мед та корицю. Помішуючи, доведіть до кипіння.
  3. Виріжте із пергаменту коло за розміром дна каструлі. У середині виріжте невелике коло. Покладіть у сироп груші горизонтально, накрийте папером.
    Коло з пергаменту потрібне, щоб фрукти були завжди занурені в сироп. А ще воно не дає рідині википати надто швидко.
  4. Зменште вогонь, щоб сироп лише злегка вирував. Виварюйте 15 хвилин. У середині приготування переверніть фрукти на інший бік.
    Не переварюйте груші, тому що вони продовжать готуватися в гарячому сиропі та після зняття з вогню.
  5. Зніміть із плити, влийте ванільний екстракт. Остудіть, накрийте кришкою та приберіть у холодильник на 9–12 годин.
  6. Віночком збийте яйце, молоко та сіль. Розігрійте духовку до 200°C.
  7. З тіста виріжте 4 прямокутники для нижньої частини груш. Тісто, що залишилося, наріжте смужками товщиною близько 1 см.
  8. Вийміть груші із сиропу. Поставте на прямокутні шматочки тіста. Починаючи знизу, оберніть смужками фрукти. Закріпіть краї, щоб тісто не розпалося.
  9. Поставте на лист, застелений пергаментом. Змастіть тісто яєчною сумішшю.
  10. Запікайте груші в листковому тесті приблизно 30 хвилин до золотистого кольору. Подавайте теплими.

Запечені груші з прянощами

Кориця, імбир та кардамон подарують фруктам чудовий аромат.

Час приготування – 45 хв.

Інгредієнти:

  • Груші 2 штуки
  • Лимонний сік 1 ст. ложка
  • Мед або кленовий сироп 70-80 г
  • Мелена кориця ¹⁄₄ ч. ложки
  • Мелений імбир ¹⁄₄ ч. ложки
  • Мелений кардамон ¹⁄₄ ч. ложки
  • Вершкове масло 2 ст. ложки
  • Можна додати Горіхи за смаком

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 190°C. Розріжте груші вздовж навпіл і видаліть серцевини маленькою ложкою.
  2. Покладіть у форму зрізом нагору. Змастіть лимонним соком, полийте медом.
  3. Посипте груші прянощами, додайте у форму кубики масла. Переверніть фрукти. Запікайте 20 хвилин.
  4. Потім переверніть груші, щоб вони були зрізом вгору.
    На цьому етапі можна посипати їх нарізаними горіхами.
  5. Готуйте ще 10 хвилин до м’якості та рум’яності. При подачі полийте сиропом із форми.

Запечені груші з кисломолочним сиром

У цьому десерті ідеальне поєднання смаків: соковиті фрукти, ніжний сир, ароматний мед та кориця.

Час приготування – 30 хв.

Інгредієнти:

  • Груші 3 штуки
  • Кисломолочний сир 300 г
  • Мед 2-3 сл. ложки
  • Кориця за смаком
  • Рослинна олія 1 ч. ложка

Приготування:

  1. Груші розріжте вздовж на половинки. Чайною ложкою обережно дістаньте м’якоть.
  2. Сир протріть через сито, змішайте з медом та корицею.
  3. Заповніть груші начинкою і викладіть у змащену олією форму.
  4. Запікати приблизно 20 хвилин при температурі 180°С.

Запечені груші з маскарпоне та медом

Найніжніший крем та фісташки перетворять фрукти на вишуканий десерт.

Час приготування – 1 год.

Інгредієнти:

  • Груші 3 штуки
  • Вершкове масло 2 ст. ложки
  • Мед 150-170 г
  • Мелена кориця за смаком
  • Вершки з жирністю 33% 200 г
  • Маскарпоне 200 г
  • Ванільний екстракт 2 ч. ложки
  • Фісташки за смаком

Приготування:

  1. Груші розріжте вздовж навпіл, видаліть серцевини.
  2. Викладіть у форму зрізом нагору. У поглиблення фруктів покладіть по шматочку вершкового масла.
  3. Полийте груші медом і присипте корицею.
  4. Запікайте в духовці, розігрітій до 180°C, 30-35 хвилин.
  5. Міксером збийте холодні вершки на пишну масу. Лопаткою змішайте з маскарпоне та ваніллю.
  6. Викладіть на груші крем і посипте подрібненими фісташками.

Запечені груші з козячим сиром та горіхами

Вишуканий десерт із шикарним поєднанням смаків.

Час приготування – 50 хв.

Інгредієнти:

  • Груші 3 штуки
  • Волоські горіхи 30–40 г
  • М’який козячий сир 120 г
  • Мед 1 ст. ложка
  • Оливкова олія 1 ст. ложка
  • Мелена кориця ¹⁄₄ ч. ложки
  • Можна додати Чебрець 1–2 гілочки

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 190°C. Застеліть форму або лист пергаментом.
  2. Подрібніть горіхи. Змішайте частину горіхів із сиром, медом, олією та корицею.
    Можна додати трохи листочків чебрецю.
  3. Груші розріжте вздовж навпіл. Ложкою обережно видаліть серцевини.
  4. Покладіть фрукти у форму, наповніть сирною начинкою. Посипте горіхами, що залишилися.
  5. Запікайте груші 25-30 хвилин. При подачі можна трохи полити їх медом.