Сонце виявилося здатним до захоплення блукаючих планет

    268

    Вчені з Університету Єшива в Нью-Йорку та НАСА показали, що Сонце може захоплювати блукаючі міжзоряні об’єкти, включаючи планети-ізгої. Про це повідомляється у статті, опублікованій на сервері препринтів arXiv.

    Дослідники вивчили можливість постійного захоплення міжзоряних об’єктів, таких як комети, астероїди та планети-ізгої, гравітаційним полем Сонця. У Сонячній системі було виявлено область, де ці об’єкти можуть бути захоплені і залишатися на стабільній орбіті навколо зірки.

    Для розрахунку траєкторій захоплених об’єктів було використано спрощену модель із трьома масами — сам захоплений об’єкт, Сонце та Чумацький Шлях. Результати показали, що міжзоряні об’єкти можуть увійти до стану «постійного захоплення», залишаючись на орбіті навколо Сонця на невизначено тривалий термін. Крім того, об’єкти можуть увійти до стану «слабкого захоплення», коли вони повільно переходять на стабільну орбіту.

    Захоплені об’єкти здатні демонструвати хаотичний рух, проте цей рух підпорядковується складним візерункам, що повторюються, нагадують фрактали, що сприяє стабільності орбіт.

    Передбачається, що Сонце на додаток до астероїдів і комет могло захопити планети-ізгої, які впливають на орбіти інших тіл у Сонячній системі. Відстежуючи орбітальні збурення, вчені можуть виявити такі захоплені об’єкти.



    • інші новини