М’ясо індички нарівні з курячим давно увійшло до щоденного раціону тих, хто дотримується правильного харчування, займається спортом або просто любить смачні легкі страви.
Якщо порівняти склад і користь цих двох продуктів, то на першому місці виявиться все-таки індичка. Її головний плюс — у гіпоалергенності, але варто згадати й інші показники. Низький вміст жиру у цьому виді м’яса сприяє максимальному засвоєнню білка, а показник холестерину при цьому мінімальний. За кількістю заліза у складі індичка перевершує курку, а за вмістом фосфору стоїть нарівні з рибою. У новій добірці ділимося простими ідеями, як приготувати апетитні страви з гомілки індички.
Запечена гомілка індички з апельсином
Соковите м’ясо з апетитною золотистою скоринкою в пряному кисло-солодкому маринаді – ідеальний вибір для святкової вечері.
Інгредієнти:
- Гомілка індички 1 кг
- Апельсин 1 шт
- Часник 2 зубчики
- Соєвий соус 70 мл
- Гірчиця 2 ч. ложки
- Оливкова олія 2½ ст. ложки
- Копчена паприка 1½ ст. ложки
- Мелений чорний перець за смаком
- Сушений чебрець 1 ч. ложка
- Сіль за смаком
Приготування:
- З апельсина вичавіть сік. Шкірку з м’якоттю крупно наріжте. Часник очистіть та пропустіть через прес.
- Змішайте сік і шматочки апельсина з часником, соєвим соусом, гірчицею, 2 столовими ложками олії, паприкою, перцем, чебрецем і сіллю.
- Обережно відокремте шкіру від м’яса і стягніть до початку кістки, не знімаючи повністю. На м’ясі зробіть декілька проколів ножем.
- Намажте індичку маринадом і приберіть у холодильник на 1 годину, за цей час переверніть її 3-4 рази.
- Розігрійте духовку до 200°С. Змастіть форму для запікання олією, що залишилася.
- Натягніть шкіру назад на гомілку, закріпіть зубочистками і змастіть маринадом.
- Викладіть індичку у форму разом із апельсиновою шкіркою. Запікайте гомілку в розігрітій духовці 30 хвилин.
- Дістаньте індичку з духовки і змастіть її маринадом. Готуйте 20 хвилин, потім переверніть, знову полийте маринадом і запікайте ще 15-20 хвилин.
Гомілки індички, запечені з барбекю соусом
Зробіть домашній соус із кетчупу, меду та цукру.
Інгредієнти:
- Гомілки індички 4 шт
- Кетчуп 6 ст. ложок
- Рідкий мед 1 ст. ложка
- Коричневий цукор за смаком
- Соєвий соус 1 ст. ложка
- Гострий соус 1 ч. ложка
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Змішайте кетчуп з медом, цукром, соєвим та гострим соусом. Половину соусу, що вийшов, приберіть в холодильник і використовуйте при подачі.
- Гомілки індички посоліть, поперчіть і змастіть соусом. Кожну окремо загорніть у фольгу та залиште на півгодини. Трохи соусу залиште для змащування в кінці.
- Викладіть на дечку і запікайте приблизно 1 годину при 180°С.
- Акуратно розкрийте фольгу. Змастіть гомілки соусом, що залишився і запікайте ще 15-20 хвилин.
- Готові гомілки індички подавайте з охолодженим соусом барбекю.
Запечені гомілки індички на подушці з цибулі
Індичка довго готується при невеликій температурі, тому стає соковитию і м’якою. Велика кількість спецій робить її дуже ароматною.
Інгредієнти:
- Гомілки індички 2 шт
- Ріпчаста цибуля 1-2 шт
- Сіль 2 ч. ложки
- Копчена паприка 2 ч. ложки
- Сушений базилік ⅓ ч. ложки
- Сушена орегано ⅓ ч. ложки
- Сушений чебрець ⅓ ч. ложки
- Сушений мелений часник 1 ч. ложка
- Мелений каєнський перець ½ ч. ложки
- Мелений чорний перець за смаком
- Рослинна олія 1 ст. ложка
Приготування:
- Сіль змішайте з паприкою, базиліком, орегано, чебрецем, часником, каєнським та чорним перцем. Натріть гомілки індички.
- Цибулю наріжте кільцями. Викладіть у змащену олією форму. Зверху помістіть гомілки та накрийте фольгою.
- Запікайте індичку приблизно 2 години за температури 150°С. Після цього зніміть фольгу, збільшіть температуру до 180°С і готуйте ще 20-30 хвилин.
Гомілка індички запечена з овочами
Птах з апетитним овочевим гарніром – чудовий варіант для ситного обіду.
Інгредієнти:
- Гомілка індички 1 шт
- Картопля 350-400 г
- Морква 200-250 г
- Рослинна олія 5 ст. ложок
- Сіль 2 ч. ложки
- Перець чорний мелений за смаком
- Італійські трави за смаком
- Часник 1 головка
- Розмарин кілька гілочок
- Сухе біле вино 100 мл
- Можна додати
Гострий перець за смаком
Солодкий перець за смаком
Приготування:
- Картоплю, моркву та перці, якщо хочете їх додати, складіть у миску. Додайте 2-3 ложки олії, чайну ложку солі, чорний перець та італійські трави. Перемішайте. Невеликі овочі можна залишити повністю, а великі краще розрізати на шматочки.
- Викладіть підготовлені овочі у форму для запікання. Додайте половинку головки часнику і теж збризкайте олією.
- Гомілку натріть сіллю, перцем, часником та італійськими травами. Помістіть поверх овочів та додайте розмарин.
- Духовку розігрійте до 230 °С. Поставте в неї індичку з овочами та зменшіть температуру до 200 °С.
- Запікайте півгодини. Після цього влийте у форму вино і відправте в духовку ще на 30-40 хвилин. Якщо гомілка і овочі підрум’янюються дуже швидко, прикрийте їх фольгою.
Гомілки індички, запечені з помідорами та оливками
М’ясо виходить м’яким та соковитим.
Інгредієнти:
- Гомілки індички 3 шт
- Сіль 1 ч. ложка
- Перець чорний мелений ½ ч. ложки
- Сушений мелений часник ½ ч. ложки
- Італійські трави 1 ч. ложка
- Рослинна олія 1 ч. ложка
- Помідори черрі 250–300 г
- Оливки без кісточок 150 г
- Часник 6–8 зубчиків
- Вода 150 мл
Приготування:
- Гомілки індички натріть сіллю, перцем, часником та італійськими травами.
- Викладіть птаха в змащену олією форму. Додайте помідори, оливки та цілі зубчики часнику. Влийте теплу воду.
- Накрийте форму фольгою і відправте в розігріту духовку до 180°С на 1 годину.
- Якщо хочете підрум’янити гомілки, зніміть фольгу і запікайте ще 10-15 хвилин.
Соковиті гомілки індички, запечені з вершковим маслом та прянощами
За цим простим рецептом птах виходить соковитим і ароматним.
Інгредієнти:
- Гомілки індички 2 шт
- Вершкове масло 3 ст. ложки
- Сіль 1-1½ ч. ложки
- Перець чорний мелений ½ ч. ложки
- Пластівці червоного перцю ¼ ч. ложки
- Паприка мелена ½ ч. ложки
- Сушений мелений часник 1 ч. ложка
- Сушена мелена цибуля 1 ч. ложка
- Сушений чебрець ½ ч. ложки
- Сушена петрушка ¼–½ ч. ложки
Приготування:
- Виставте масло у тепле місце, щоб трохи розм’якло. Після цього масло змішайте із сіллю та всіма спеціями.
- Натріть гомілки індички сумішшю, що вийшла, і викладіть у форму для запікання.
- Відправте в розігріту до 200°С духовку на пів години. Після цього полийте рідиною з дна форми, прикрийте фольгою і готуйте ще приблизно 30 хвилин. Час приготування може трохи змінюватись в залежності від розміру гомілок.
Гомілка індички запечена в рукаві
Маринад для птиці готується лише з трьох інгредієнтів. Але м’ясо довго маринується в ньому, тому виходить соковитим та смачним.
Інгредієнти:
- Гомілка індички 1 шт
- Діжонська гірчиця 1 ст. ложка
- Соєвий соус 1 ст. ложка
- Мед 1 ст. ложка
Приготування:
- Змішайте гірчицю, соєвий соус та мед.
- Гомілку промийте і підсушіть паперовими рушниками. Натріть соусом, намагаючись наносити його під шкіру.
- Покладіть індичку в миску, накрийте кришкою і заберіть в холодильник на 6-8 годин або більше. Чим довше маринується птах, тим смачнішим він вийде.
- За 30 хвилин до приготування дістаньте із холодильника. Покладіть індичку в пакет для запікання та зав’яжіть.
- Помістіть у форму і відправте в розігріту до 180°С духовку на 60-80 хвилин. Чим більша гомілка, тим довше вона запікатиметься.
- Якщо хочете зробити рум’яну скоринку, акуратно розріжте пакет і запікайте гомілку ще 10 хвилин за температури 200°С.
Медові гомілки індички, запечені в духовці
Гомілки будуть м’якими та соковитими, з рум’яною скоринкою і неймовірним букетом ароматів чебрецю, розмарину та естрагону.
Інгредієнти:
- Гомілки індички 2 шт
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Рідкий мед 120 мл
- Соєвий соус 60 мл
- Курячий бульйон 250 мл
- Чебрець 1 гілочка
- Розмарин 2 гілочки
- Естрагон (тархун) 4–5 гілочок
Приготування:
- Гомілки промийте, обсушіть, посоліть і поперчіть.
- Змішайте мед із соєвим соусом. Відділіть приблизно ¼, а масою, що залишилася, натріть гомілки з усіх боків.
- У форму налийте бульйон, додайте гілочки чебрецю, розмарину та естрагону, а зверху розмістіть гомілки. Щільно накрийте фольгою та зробіть у ній кілька проколів.
- Запікайте приблизно 45–55 хвилин за температури 180°С. Після цього зніміть фольгу, змастіть гомілки маринадом і відправте в духовку ще на 15-20 хвилин.