6 рецептів гарячих напоїв для осені: готуйте не тільки какао

216
колаж vsviti.com.ua

Найпопулярніший маршрут восени — на кухню по гарячий чай, а потім знову під теплу ковдру. Зібрали декілька варіантів напоїв, які допоможуть розбавити рутину. Готуйте, аби зігрітися після дощу, осінньої довгої прогулянки та почастувати друзів і сім’ю.

1. Імбирний чай з молоком

фото Depositphotos

 

Імбир добре зігріває та додає звичним напоям і стравам пікантності. Спробуйте чай ще й із молоком для особливого смаку.

Інгредієнти:

  • 150 мл молока.
  • 150 мл води.
  • 1 ст.л. чорного чаю.
  • 20 г свіжого імбиру.
  • 1-2 бутони гвоздики.
  • 1 ч.л. цукру.

Як готувати:

  1. Імбир очистьте від шкірки й натріть.
  2. Змішайте імбир, чай, цукор, гвоздику, молоко та воду в невеликій каструлі. Можна додавати й інші спеції до смаку: мускатний горіх, корицю, кардамон.
  3. Доведіть суміш до кипіння, тоді накрийте кришкою та залиште на 5 хв.
  4. Відфільтруйте чай через сито або марлю. Прикрасьте напій кільцями свіжого лимона й подавайте.

2. Чай із калиною

фото Depositphotos

Калина — смачна й корисна ягода, яку свіжою реально зібрати навіть взимку. А восени можна легко знайти кущ або придбати свіжі ягоди для відвару, який лікує від застуди, містить вітамін С та антиоксиданти.

Інгредієнти:

  • 30 г ягід калини.
  • 1 ч.л. липового цвіту.
  • 1 ч.л. меду.
  • 250 г води.

Як готувати:

  1. У каструлі доведіть до кипіння липовий цвіт, додайте потовчену калину та мед і проваріть усе разом 10 хвилин. За бажання додайте також чайну ложку чорного чаю або каркаде: колір та смак стануть більше насиченими.
  2. Дайте настоятися калиновому відвару ще 5-10 хвилин і смакуйте!

3. Яблучно-гарбузовий пунш

фото Depositphotos

Пунш із яблук та гарбуза — це як Джміль, тільки осінній. Заслуговує на місці у добірці та вашому серденьку. Можна готувати великі порції для осінніх вечірок та за бажання додавати ром, тоді пунш вийде алкогольним.

Інгредієнти:

  • 100 мл яблучного соку.
  • 100 г пюре запеченого гарбуза.
  • 1 паличка кориці.
  • 2 ч.л. меду.
  • 1 стручок кардамону.
  • 2-3 зірочки гвоздики.
  • 1 яблуко.

Як готувати:

  1. Очищений гарбуз наріжте тонкими слайсами й запікайте при 180°C до м’якості. Тоді перебийте в пюре блендером.
  2. До невеликої каструлі влийте яблучний сік, додайте спеції, мед, пюре гарбуза й перемішайте.
  3. Лимон наріжте кільцями, яблуко очистьте від серединки й також наріжте слайсами, додайте в каструлю.
  4. На малому вогні проваріть пунш 10-15 хв.
  5. Розлийте напій у бокали та подавайте з паличками кориці та шматками свіжого яблука.

4. Незвичайний какао з чилі

фото Depositphotos

Какао може бути небанальним, не надто солодким і навіть гострим! Смак перцю чилі з шоколадом та какао допоможе зігрітися швидше.

Інгредієнти:

  • 20 г какао.
  • 300 мл молока.
  • 20 г темного шоколаду.
  • 1 перець чилі.
  • 1 ч.л. цукру.
  • Дрібка солі.

Як готувати:

  1. Молоко нагрівайте у каструлі й поступово всипте какао, цукор та дрібку солі.
  2. Натріть або поламайте шоколад, додайте до молока, розмішайте.
  3. Перець чилі (свіжий чи засушений) наріжте на слайси, на порцію додайте в какао 2-3 кільця перцю.
  4. Доведіть до кипіння при помішуванні та дайте настоятися.

5. Чай Ерл Ґрей на сидрі

фото Depositphotos

Чай із сидром, бурбоном або скотчем — популярний напій у Великобританії, який іще називають Гарячий Тодді. Експериментуйте і куштуйте подібні напої, коли уже набрид глінтвейн і грог.

Інгредієнти:

  • 200 мл яблучного сидру.
  • 2 ч.л. чаю Ерл Ґрей.
  • 1 ст.л. апельсинового соку.
  • Прянощі: 1-2 бутони гвоздики, паличка кориці.

Як готувати:

  1. Змішайте в невеликій каструлі сидр, сік апельсина, спеції та нагрівайте до кипіння.
  2. Тоді всипте чай, зніміть із вогню, накрийте кришкою та зачекайте 5-7 хв.
  3. Коли чай завариться, відфільтруйте листя та подавайте напій.

6. Густий гарячий шоколад

фото Depositphotos

Основний секрет смачного гарячого шоколаду — якісні складові. Обирайте якомога жирніше молоко (або вершки) та шоколад із високим вмістом какао (понад 70%). Не забудьте подати склянку води після подачі цього напою-десерту.

Інгредієнти:

  • 110 г чорного шоколаду (плитка).
  • 250 мл молока.
  • 1 ч.л. цукру.

Як готувати:

  1. Шоколад поламайте чи наріжте на шматочки.
  2. Молоко і шоколад додайте у глибокий сотейник або каструлю.
  3. На малому вогні весь час змішуйте шоколад вінчиком до повного розчинення. Якщо ж ви не маєте жирного молока й хочете отримати густий шоколад, додайте 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю до суміші.
  4. Додайте трохи цукру, перемішайте і подавайте напій із маршмелоу, сушеними слайсами фруктів або збитими вершками.

Кожен рецепт — привід знайти трохи часу для себе й приготувати сезонний гарячий напій. Ще один варіант — заварити одразу 1-2 літри чаю в заварнику, запросити друзів на осінній пиріг та один із напоїв з нашої добірки. Нехай кожен ковток наповнює вас енергією, силами й приємними спогадами на цілий рік!