Коли мозок плавиться, як шоколадний батончик залишений на підвіконні, і зайвий раз бігти в кафе по смаколики не хочеться, стануть в пригоді рецепти смачних лимонадів. Звісно, у спеку врятує і звичайний охолоджений морс чи компот. Але ніщо так не бадьорить, як лимон в поєднанні з льодом. Оригінальні напої можна приготувати за короткий час, скориставшись нашими рецептами.
Про що треба не забути на початку?
- Лід. Не забудьте, що для замерзання потрібен час. Краще підготувати кубики звечора.
- Цукровий сироп. Якщо додавати в лимонад звичайний цукор, доведеться довго чекати на розчинення. Краще приготуйте сироп: на 200 мл води 100 г цукру. Усе змішати, помішуючи, розчинити на плиті та охолодити.
- Замість цукру можна використати мед, стевію, сироп агави чи коричневий цукор. Тоді лимонад буде корисним та з новим відтінком смаку.
- Можна зробити заготовлення: подрібнити фрукти у блендері та заморозити у формочках. Але якщо любите свіжовичавлений сік, а не пюре, використовуйте свіжі фрукти.
- Не м’ятою єдиною. Використовуйте трави, які любите: базилік, розмарин, естрагон, лаванду.
1. Класичний лимонад
Що потрібно: 3 лимони, пучок свіжої м’яти, 400 г льоду в кубиках, 400 г “Sprite”, 50 мл цукрового сиропу (на 1 л готового напою).
Як готувати:
- В глечик вичавити сік лимонів, часточки, що лишилися, теж додавайте в глечик.
- Додаємо листочки м’яти.
- Наповнюємо глечик льодом(більш ніж половину).
- Додаємо цукровий сироп.
- Наливаємо “Sprite” чи содову та розмішуємо. Можна використати звичайну воду чи мінералку.
Щоб зробити лимонад цікавішим, додайте сироп Blu Curacao. Насправді ціла пляшка коштує недорого. Блакитний колір та присмак ванілі порадують вас чи гостей. І не треба переплачувати в кафе.
2. Ананасовий лимонад
Що потрібно: 1 стиглий ананас, 1 лимон, 400 г льоду, 300 мл мінералки, 50 мл цукрового сиропу.
Як готувати:
- Почистьте ананас, наріжте та подрібніть у блендері, процідіть через сито.
- Вичавіть сік з лимона, додайте до ананасового соку.
- Лід викладіть до глечика, залийте сік, мінералку та цукровий сироп, перемішайте.
3. Кавовий “Джміль”
Що потрібно: 50 мл еспресо, 100 мл апельсинового соку (1 апельсин), 150 г льоду, 1 ст. л цукрового сиропу.
Як готувати:
- Наповніть склянку кубиками льоду.
- Налийте сік з апельсина та цукровий сироп.
- Додайте охолоджену каву та розмішайте.
4. Ягідний лимонад
Що потрібно: 100 г чорної смородини, 150 мл вишневого соку, декілька листочків м’яти, 2 ст. л цукрового сиропу, 1 ст. л соку лимона, декілька кубиків льоду.
Як готувати:
- Смородину перебити у блендері.
- Цукровий сироп, вишневий сік, сік лимона змішайте.
- Насипте лід, смородину до місткості з соком.
- Прикрасьте м’ятою.
5. Зелений лимонад з тархуном
Що потрібно: 3 лимони, 50 мл цукрового сиропу, 50 г естрагону (великий пучок), 400 г льоду, 1 л мінералки.
Як готувати:
- Дрібно наріжте листя естрагону(або перебийте у блендері), киньте в каструлю разом з цукровим сиропом та чашкою води. Проваріть 10 хв та дайте настоятися відвару мінімум пів години.
- Насипте в глечик лід, вичавіть сік з лимонів та закиньте часточки, які лишилися.
- Додайте відвар естрагону та мінералку. Перемішайте та смакуйте!
Кожен рецепт можна адаптувати під свій смак, додати більше чи менше цукрового сиропу, змішати з травами, які вдома чи ростуть на підвіконні. Якщо кинути більше фруктів, можна заморозити готовий лимонад та використовувати як швидку заготовку. Або перебити лід в блендері та приготувати тягучий слаш з фруктами. Незвичайні літні напої трохи знизять градус спеки та піднімуть настрій.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua