Вивчити іспанську: 5 рекомендованих ресурсів для онлайн-навчання

846
Фото: з архіву авторки. На фото: La puerta de Alcalá (Madrid)

За останніми даними Інституту Сервантеса (офіційна установа, що займається популяризацією іспанської мови та культури) сьогодні у світі налічується понад 577 мільйонів людей, що розмовляють іспанською. Тобто 7,6% відсотка населення планети є іспаномовними.

У США іспанська є найпоширенішою іноземною мовою, яку вивчають на всіх освітніх рівнях. А в Великобританії кастильську вважають мовою майбутнього! Рідну мову Міґеля де Сервантеса, Ґабріеля Ґарсіа Маркеса, Пабло Пікассо, Педро Альмодовара та Шакіри усе частіше починають вивчати студенти з Франції, Швеції, Данії…

Якщо ви хочете, щоб слова «корасон», «есперанса» та «маньяна» нарешті припинили звучати для вас, як музика, пропонуємо вам добірку корисних ресурсів, які допоможуть почати розмовляти кастильською, не відходячи від комп’ютера.

Україномовний проєкт QUÉTAL

Україномовний ресурс для самостійного вивчення іспанської мови онлайн. На сайті ви знайдете понад 70 уроків у вільному доступі. Статті поділені відповідно до категорій: уроки для початківців, уроки для просунутих учнів, сталі вислови, навчальні ресурси, а також інтерв’ю з носіями мови та українцями, що вивчають іспанську. Підписавшись на Telegram-канал ресурсу, матимете змогу регулярно отримувати цікаві факти про іспанську мову та культуру. Якщо ви робите перші кроки у вивченні кастильської, у пригоді стане безкоштовний онлайн-курс для початківців.

Серіал для початківців EXTRA

Після перегляду мінісеріалу EXTRA ви почнете розуміти базові розмови іспанською, а ваш словниковий запас значно розшириться. Історія американського «принца», який їде до Мадрида у пошуках справжніх друзів, не залишить байдужим нікого. Засвоєння матеріалу значно полегшується завдяки чудовим жартам та цікавим життєвим історіям у кожному епізоді. Для кращого опрацювання ресурсу, рекомендуємо використовувати активний перегляд із повторенням. Увімкніть опцію субтитрів та випишіть усі незнайомі слова для кожної серії, після чого повторно перегляньте епізод.

Адаптовані новини PRACTICA ESPAÑOL

Корисний сайт для новачків, на якому пропонують адаптовані матеріали для кожного з рівнів. Більшість статей мають аудіосупровід, начитаний носієм мови. Якщо ви початківець, шукайте статті із позначками A1-A2 на жовтому кружечку. На сайті пропонують можливість перекладу статті англійською, французькою, португальською, німецькою та китайською. Тому якщо володієте однією з перелічених вище мов, можете скористатися цією опцією. Про те, як краще опрацьовувати новини учням іспанської, автори ресурсу розповідають в окремій статті. Обов’язково ознайомтеся з порадами перед тим, як приступати до засвоєння матеріалу.

Відеолекції VIDEO ELE

Підбірка відеолекцій для початкового та середнього рівнів, що не пов’язані спільним сюжетом. Завдяки професійним урокам ви навчитеся рахувати, розповідати про час та дату, спілкуватися про національність та країну, у якій живете, вмітимете підтримати розмову про навчання, спорт, міський транспорт тощо. До кожного уроку автор пропонує додаткові матеріали у текстовому форматі. Пояснення лексики та граматичних аспектів іспанської мови разом із практичними вправами допомагають краще запам’ятовувати матеріал, поданий у відеоформаті.

Спілкування з носіями на INTERPALS

Вивчати граматику важливо, але важливіше вміти застосувати вивчене на практиці. Сервіс Interpals допомагає знайти друзів для листування та онлайн-спілкування. Зважайте, що вимова в Іспанії, Аргентині, Мексиці та Чилі суттєво відрізняється, тому на початкових етапах вивчення іспанської рекомендуємо обрати той варіант іспанської мови, який є найоптимальнішим для вашої ситуації, та надавати перевагу спілкуванню з людьми з обраної країни. Скажімо, якщо ви хочете подорожувати Латинською Америкою, то обирайте мексиканський варіант іспанської, дивіться мексиканські серіали, спілкуйтеся з носіями мови з Мехіко-Сіті. Якщо ж плануєте перебратися на південь Іспанії, то починайте прислуховуватися до місцевого діалекту «андалю».

Не забувайте, що онлайн-навчання є найбільш ефективним у поєднанні з живим спілкуванням. У великих містах, таких як Київ чи Львів, рекомендуємо відвідувати мовні зустрічі. Якщо мешкаєте у невеликому населеному пункті, шукайте можливості мовного обміну (тандему) з носіями мови. Сервіси Couchsurfing та Meetup дозволяють знаходити мандрівників та цікаві живі події практично у будь-якій точці планети.

Автор: Євгенія Рибалко, спеціально для ВСВІТІ