7 найбільш легендарних незнайдених скарбів України

43763

Покопавшись достоменно в підручниках історії України можна знайти безліч цікавих і незвичайних фактів з життя окремих видатних особистостей. Мало хто говорить про те, що Сагайдачний і Хмельницький були одними з найбагатших людей свого часу. Мало хто знає, що сам Шведський король позичав грошей у Івана Мазепи(!). І що якщо повернути зараз гроші гетьмана Павла Полуботка з англійського банку громадянам України, то на кожного жителя припало б ні багато, ні мало, а аж по цілих 38 кг золота!.. Де вони ці легендарні скарби?

1. Скарби гетьмана Павла Полуботка.

Перше місце займають воістину легендарні скарби в історії України. Те, що ці скоровіща не міф, а реальність, вже давно доведено. Прийшовши до влади новий гетьман затіяв небезпечну хитру гру з царем за політичні свободи. Дізнавшись про це цар наказав схопити Полуботка та укласти в Трубецькой бастіон. Як би там не було, але гетьман, так нічого і не розповівши, помер від отриманих ран у стінах в’язниці.

Але коли влада прийшла конфісковувати його майно – вони не знайшли жодної цінної речі! Документи свідчать, що вгадавши свій результат, Гетьман переправив велику частину своїх багатств в Англію, де не просто їх заховав, а розмістив під відсотки в одному з банків. Все ж ще декілька частин від скарбів залишилися в Україні. Деякі вчені вважають, що ті досі заховані десь в околицях Глухова – колишньої резиденції Полуботка.

Про ці скарби багато говорили. Вони часто ставали предметом спору дипломатів. Ще б! Адже при підрахунку самих скарбів та відсотків , що набігли – виходить ні багато, ні мало – а цілих 38 кг на кожного жителя нашої країни (!) На жаль, з політичних мотивів Радянська влада в липні 1986 року заявила, що не має жодних претензій до англійської сторони і не претендує ні на копійку гетьманського скарбу…

2. Скарби гетьмана Петра Сагайдачного.

Без перебільшення Сагайдачний – один з найвідоміших гетьманів України. Удача завжди ходила десь поруч з ним. Практично всі його походи закінчувалися успіхом. Як показала історія – він був ще й одним з найбагатших людей того часу. Вже перший морський похід Сагайдачного в 1606 році зробив його багатим. Одних тільки грошей було зібрано близько 180 тисяч злотих, не кажучи вже про незліченній кількості тюків товарів, вивезених від турків. Навіть передмістя Стамбула були захоплені і розорені військами гетьмана. Десятки тисяч невільників з України звільняв він в кожному зі своїх походів. І з кожного повертався героєм, привозячи з собою тонни різного товару і, звичайно ж, купи золота.

Життя Сагайдачного було повне несподіванок і сюрпризів долі, але все ж вважають, що незліченні багатства залишилися після його смерті.. На жаль документальних джерел про те, кому дісталися скарби Сагайдачного після його смерті не виявлено. Це так і залишається таємницею за сімома замками..

3. Бібліотека Ярослава Мудрого.

Все більше і більше розбіжностей виникає з приводу цієї легендарної споруди. Все ж безліч джерел хоч і побічно, але говорить про те, що бібліотека-таки була і просто безслідно зникнути вона теж не могла. У чому ж загадка Ярослава Мудрого?

За одними джерелами бібліотека налічувала “незчисленну кількість” книг. Говорять і сам князь Ярослав любив читати. До того ж практично всі подарунки тих часів, крім усього іншого, включали розкішні рукописні книги зі всієї Європи. Факт того, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали теж не підтверджений.

Враховуючи, що бібліотечною справою споконвіку займалися ченці, то і шукати літописи потрібно серед ченців. Прихильники однієї з версій практично достовірно впевнені, що книги досі таяться в подзмеллях Межигірського монастиря під суворою обітницею мовчання. До того ж, враховуючи особливу сприятливу атмосферу київських печер, можна тільки здогадуватися в якому відмінному стані дійшли книги до наших часів…

4. Клейноди Данила Галицького.

Корона Данила Галицького (точна копія папської корони)

Скіпетр, держава і корона ставали неодноразово об’єктами обговорення західних ЗМІ. І правда, адже вони мають особливу цінність.

Що говорити: адже одна тільки корона – це єдиний у світовій історії знак верховної влади отриманий православним князем від римського католицького престолу Святого Петра. Ніяких припущень про їх існування так і не виявилося.

 

5. Скарби гетьмана Богдана Хмельницького.

Ареолу таємничості покрита ця особистість в українській історії. Багато чого досі оповите таємницею в його біографії. Хто він насправді? Які його справжні цілі?

Удача сприяла йому на всьому шляху. Тисячі Таллерів, припасів і товарів звозили з різних міст для Хмельницького. Величезні цінності з численних шляхетських маєтків і замків прямували в Київ, Чигирин і в Суботів, садибу гетьмана.

Цікава історія з його дружиною Мотроною. Колишня дружина підстарости Чаплинського схоже і далі підтримувала контакти з колишнім. Так в 1651 році було перехоплено лист, в якому Данило Чаплинський радив закопати Мотроні всі гетьманські скарби, а самого Хмельницького отруїти. Як би там не було, але частина скарбів вона все ж приховала. Успішно вивідавши де Мотрона сховала скарби чоловіка, її і ще кількох попрічників поспішно стратили. Але все ж багато хто вважає, що хитра жінка залишила про запас для себе кілька діжок золота, сподіваючись на милість Хмельницького…

Багато істориків сходяться на думці про те, що скарби Хмельницького таяться в підземеллях Чигиринської фортеці. А враховуючи той факт, що в 1678 році вона була підірвана (тобто всього через 20 років після смерті гетьмана), залишається надія, що шукачі скарбів не встигли дістатися до головної скарбниці великого Гетьмана ..

6. Мільйони Фальц-Фейна.

Його називають овечим королем. Саме він заснував заповідник Асканія-Нова. Його методи ведення господарства вилилися в усьому відомі Олешківські піски на півдні України (це найбільша пустеля на території Європи). Чого тільки коштує його колишня садиба – зараз це заповідник “Асканія Нова”… Його спадкоємці – відомі люди у верхах уряду Ліхтенштейну.

Хто ж він насправді? Залишається тільки здогадуватися скільки грошей зберігалося в маєтку легендарної родини. Історія говорить тільки про те, що скарби, які ще за тиждень до революції 1918 року зберігалися в підвалах, таємниче зникли з приходом отаманів. Що це: ретельний задум чи прогалини в історії?

7. Скарби Івана Мазепи.

Останнім, але одним з найбільш неоднозначних в списку легендарних скарбів України виступає фігура гетьмана Івана Мазепи. Москва досі вважає його зрадником, українці називають героєм, а в Швеції і зараз святкуються
річниці Мазепи. Як би там не було, але Мазепа залишився в історії України і всієї Східної Європи легендарною особистістю. До того ж ще й казково багатою.

Його добре знали і в палаці Російського імператора і в палатах Шведського короля, він відмінно себе зарекомендував і в Польщі і в Молдові. Його завжди багато і з багатьма пов’язувало. Але ніколи не можна було точно сказати, про що думає гетьман у цей момент.

Всього за своє життя Мазепа отримав не один орден і заслуги, але що примітно, що жодного з них так і не було виявлено… Реальна вартість цих речей зараз може оцінюється в сотні тисяч доларів кожна.
Де вони ховаються? Тільки в Україні резиденцій у Мазепи було цілих чотири. Кажуть тільки в Батурині у гетьмана зберігалися незліченні скарби. Про те де вони зараз ламають голову не тільки історики, а й сотні шукачів скарбів. Епоха української золотої лихоманки кінця XIX – початку XX століття хоч і закінчилася, але залишила свій слід в серцях небайдужих …



• не пропусти