Яким був Хелловін для українців? Обирайте, що святкуватимете цьогоріч

8917

Поки одні українці радісно перевдягаються на Хелловін у костюми — інші висловлюють своє невдоволення з цього приводу. Мовляв, чому всі масово підтримують чуже свято? Та, хоч традицію з костюмами дійсно запозичили — саме свято нам ближче, ніж може здатися.

Українці здавна святкували в ніч на 1 листопада Велесову ніч, яка є нашою версією того самого Хелловіну. Про те, хто такий Велес, що за свято, та, як його можна провести — читайте далі.

Трохи містики: хто такий Велес?

До хрещення Київської Русі — на території сучасної України були зовсім інші вірування. А саме — язичництво. Наші предки вірили в богів, які є уособленнями різних сил чи природних явищ. Взагалі, усі легенди та традиції трималися навколо сили природи, зміни сезонів, циклічності всього, що відбувається довкола.

Одним із найбільш шанованих богів був Велес. У різних регіонах, йому приписували різні сили, сфери діяльності та образи. Проте Велес завжди залишався наставником творчих та обдарованих людей: митців, знахарів, ясновидців, волхвів.

Як Велес пов’язаних із ніччю Хелловіна?

Назва свята, справді, запозичена, у перекладі вона означає «День усіх святих», а точніше, ніч. У цей час межа між світом живих та мертвих стирається, а між людьми можуть ходити різні міфічні створіння чи давні предки.

За легендами, це Велесова ніч — бо він єдиний, у кого є здатність бути по обидві сторони, і в царстві живих, і в царстві мертвих. А в цей день світи поєднуються, бо Білобог передає своє правління Чорнобогу. Як можна зрозуміти з їх імен, це боги, які відповідають за дві протилежні сфери життя: день та ніч, літо та зима, життя та смерть, добро та зло. Хоча, наші предки не бачили нічого поганого в обличчі Чорнобога, він не є абсолютним злом, лише невіддільною складовою життєвого циклу.

Тож, у ніч усіх святих, і прості люди можуть побачити міфічних створінь, духів та інші неймовірні речі, які зазвичай відбуваються поза людським оком. Ці два свята, Хелловін та Велесова ніч, насправді, одне й те ж саме свято, просто в різних країнах воно називається інакше.

Український Хелловін: святкування та прикмети

Якщо не костюми, то що? Як святкували українці цю містичну ніч? Запалювали високе багаття на найвищому пагорбі свого міста чи села, а ще ходили по гарячому вугіллі. Це цікавий ритуал, який головне виконати правильно, з підготовкою. Окрім незвичайних відчуттів, за легендами, отримаєте очищення душі від усього негативного.

Поширена традиція — влаштовувати перед ніччю Хелловіна поминальну вечерю. Накривати святковий стіл, вечеряти разом з усією родиною та згадувати всіх неживих, розповідати про них хороші спогади. Перед сном — зі столу нічого не прибирали, а залишили частування для духів, що блукатимуть вулицями й будинками з 31 жовтня на 1 листопада.

А пам’ятаєте, як в американських фільмах на Хеловін вирізають гарбузи? У них ще ставлять свічку. Ось так наші предки ставили свічку на підвіконні, бо вірили, що душі померлих родичів так швидше знайдуть дім.

Щодо прикмет, то вони теж доволі містичні. В інший день року побачити в сні померлого родича вважається поганою прикметою, тоді, як у Велесову ніч це добрий знак. Значить, родич вас оберігає.

Ще одна перевернута прикмета: поганим знаком вважається не чорна кішка, а чорна собака, яка символізує ворога. Чорна кішка навпаки означає нового товариша чи наставника, тож це єдиний день року, коли її не бояться та не оминають.

А ви святкуєте Хелловін? Якщо так, рекомендуємо більше дізнатися про те, хто такий Велес (vsviti.com.ua/interesting/mystery/77459). Якщо не святкуєте — теж можете поцікавитися. Може цього року ви зміните свою думку.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua