7 неповторних парків України, які варто відвідати восени

39028

Осінь саме та пора, коли хочеться насолодитися яскравими барвами, сонцем, що легко зігріває і природою, яка вабить золотим мотивами. В багатьох містах є чудові парки, де можна відпочити серед такої краси.

Парк Олександрія, Біла Церква

Один з найбільших і найстаріших дендропарків України – Олександрія розкинувся в місті Біла Церква.

Парк заснований в 1788 графом Ксаверієм Браницьким в честь своєї дружини Олександри. В кінці 18 сторіччя тут збудовані літня резиденція Браницьких -”Аустерія” з різними будівлями, а розкішний парк прикрашений різними скульптурами, мармуровими вазами і декоративними композиціями. В середині 19 ст. парк доповнили ставками, фонтанами, водопадами, а також чисельними екзотичними рослинами. Територія парку мала 200 га, де було 25 водойм і 2500 видів рослин, що привезли з Південної Америки, Китаю та Японії.

Загальна довжина алей парку понад 20 км, для того щоб прогулятися всіма алеями треба кілька днів.

Серед цікавих пам’яток, що збереглися досі, можна побачити: “Будинок садівника”, “Китайський місток” – легка ажурна альтанка, виконана в східному стилі, Колонаду Луна, Бальгий павільйон, Турецький будиночок і ставок “Акваріум Золотої рибки”.

Ландшафтний парк Буки, Київська область

Один з найкрасивіших і наймолодших парків країни знаходиться в 100 км від Києва в селі Буки. Створений парк на місці сміттєвого звалища, біля розчищеної річки Раставиці, підприємцем Іваном Сусловим 22 роки тому.

На 3 га спочатку розташований храмовий комплекс з дзвіницями і розбитий парк з кам’яними скелями і водоймами, підводним мостом, маєтком власника з цікавою архітектурою, скульптурами з дерева, мармуровими статуями. Красується тут відомий фонтан, який був раніше встановлений на Майдані Незалежності в Києві. А поруч з працюючим фонтаном встановлено багато лавок, розміщені оригінальні композиції, серед яких є Алея казок для дітей.

Також на території є невеликий зоопарк, до якого проводяться екскурсії. До речі, лише на казкову алею і до зоопарку вхід платний, прохід на інші частини парку – безкоштовний.

Софіївка, Умань, Черкаська область

Один із самих популярних парків в Україні – парк Софіївка, є пам’ятником ландшафтного типу світового садово-паркового мистецтва XVIII – XIX ст. Парк був створений в 1796 році польським магнатом Станіславом Потоцьким в подарунок своїй дружині Софії і названий в її честь. Створювався парк кріпосними селянами практично на безлісій місцевості. Та за деякий час на 170 га з’явилося більше 3 тисяч екзотичних і звичайних дерев та рослин, серед яких: тюльпанове дерево, платан, болотяний кипарис, сосна Веймутова. По величезній території з озерами та ставками розташовані доглянуті алеї, дивні фонтани, прекрасні скульптури, а також оригінальні альтанки і романтичні містки. Більшість елементів в парку нагадують будівлі, що описані в поемах Гомера, наприклад Центральні ворота нагадують вхід в Афінський ринок, а сторожові башти схожі на ті, що в італійському храмі богині Вести. Найкраще тут побувати восени, щоб побачити неймовірні поєднання яскравих кольорів біля мальовничих ставків і відчути силу багаторічних дерев в золотому вбранні.

Качанівський палацово-парковий комплекс, Чернігівська область

Єдиний в Україні палацово-парковий комплекс, що повністю збережений до нашого часу, знаходиться в селищі Качанівка, в Чернігівській області.

Парк був заснований в кінці 18 ст. графом Румянцевим-Задунанським. Парковий комплекс складався з двох ярусів. Нижній ярус – це один з найбільших парків Європи, в якому безліч хвойних дерев, екзотичних кущів і рідкісних рослин. А ще 12 ставків, декілька мостів і гірок. Парк прикрашали гарні алеї з фонтанами, неймовірними скульптурами та амфітеатром. А на верхньому ярусі комплексу височів невеликий замок з баштами і флігелями, церква і декілька службових приміщень та флігелів, збудовані в стилі класицизму. Одночасно із палацом будувалися паркові, декоративні будівлі.

До нашого часу з таких збереглися альтанка над ставком та дивна композиція “Романтичні руїни”. Коли в 1808 році хазяїном Качанівк став поміщик Григорій Почека, тут був збудований великий палац, що чимось схожий на американський Капітолій. Після смерті Почеки ці землі перейшли до його пасинка – Григорія Тарновського, який витрачав багато коштів на твори мистецтва й на допомогу митцям.

Тоді в Качанівці бували різні художники, письменники, композитори, серед яких були: Глінка, Гоголь, Врубель, Брюллов і Тарас Шевченко. Всі наступні власники привносили в палацово- парковий комплекс свої зміни, вдосконалювали його і навіть зібрали колекцію речей пов’язаних із Шевченком і колекцію старожитностей, що знаходяться тепер по різним музеям. Зараз комплекс, що знаходиться в прекрасному стані, вабить до себе туристів в будь-яку пору.

Краснокутський дендрологічний парк, Харківська область

В харківській області в селі Основинці розташований один з найстаріших дендропарків країни – Краснокутський. Цей парк створив в 18 ст. поміщик Іваном Каразіним на тому місці, де раніше знаходився старовинний Петропавлівський монастир. Каразін, який любив подорожувати, збирав по всьому світу насіння рідкісних рослин і саджанці екзотичних дерев, які були висаджені в дендропарку.

За кілька років на 17 гектарах, де росли старі дуби, з’явилися нові алеї, на березі ставків були висаджені спеціальні рослини, вище ті, що потребували системи зрошення, а субтропічні – були в оранжереї. Син Каразіна розширив парк до 46 га і збільшив кількість видів рослин до 1540, за що отримав призи і медалі на міжнародних виставках.

Серед диковинок зараз тут можна побачити японську айву, чорний горіх, платан чи гінкго білоба.

На даний момент на довгих алеях парку досі ростуть старі дерева і кілька сотень різноманітних рослин. А ще парк має декілька озер, на яких живуть лебеді, старі башти, гарні альтанки, ажурні мости, що вражають своє ковкою. Також тут збереглися печери давнього монастиря, недалеко від яких розміщені кам’яні баби. І хоч вхід до печер закритий, є можливість побачити невелику підземну каплицю.

Парк Шенборна, Воєводино, Закарпатська область

Один з найкрасивіших парків Закарпаття — Австрійський парк Шенборна на Закарпатті був відкритий в 2013-ому році. Неймовірний парк, розташований на 12 гектарах, має в`їзну браму, 22 лавки з гербами країн, яким належало Закарпаття, Кельтский сад з календарем друїдів, 12 містків по знаках зодіаку.

На одному з мостів, який схожий на арку, встановлені скульптури чотирьох апостолів – Луки, Матвія, Марка та Іоанна. В центрі парку розкинулось красиве озеро Тур з невеликим острівцем, до якого можна дістатися на плоті, в також є діючий водяний млин, який збудували з дерева і каменю.

В млині можна спробувати закарпатські страви і вино, з оригінальних сортів винограду Австрії. А ще тут є унікальні 24 ліхтарі і старовинні скульптури. По широким алеям можна просто гуляти годинами, влаштувати романтичний пікнік або ж покататися по парку на справжній відреставрованій кареті часів Австро-Угорщини.

Чернівецький дендропарк, Чернівці

Прекрасний ландшафтний парк, що розкинувся на 5 га, знаходиться в самому місті Чернівці. Парк був заснований в 1876 році на території відомого університету ім.Федьковича біля Резиденції православних митрополитів Буковини. Біля входу в парк стоїть пам’ятник Йозефу Главці, а біля нього басейни з фонтанами і стара ялина, якій більше 100 років.

В парку ростуть декілька сотень видів рослин і кущів, а вздовж доглянутих алей асиметрично насаджені екзотичні дерева, а за ними дуби, клени і липи. До басейну, який оточений розкішними магноліями і вербами можна пройти по акуратній алеї, а недалеко знаходиться імітація сталактитової печери. Цікаво, що тут досі збереглися оригінальні скульптури, паркові лави, штучні гірки і кам’яний грот.

А ще тут можна побачити справжнє ботанічне чудо – триногу яблуню. З усіх боків дендропарк оточує триметровий мур із каменю, який наче охороняє природну красу і спокій його відвідувачів.



• не пропусти